Perinteikäs Tampere Jazz Happening järjestetään tänä vuonna 35. kertaa. Tarjolla on tuttuun tapaan modernia jazzia niin kiinnostavilta ulkomaisilta vierailta kuin kotimaisilta huipuilta. Tässä viikonlopun ohjelma ja Jazzpossun kuumat vinkit.
Ennakko – Lauantai 8.10. – Telakka
Vähän ennakkoa jazzhommiin otetaan Lost in Music -tapahtuman yhteydessä 8.10. Telakalla kello 21:00 alkaen.
Lavalla kovat tästäkin blogista useista jutuista tutut Pauli Lyytinen Machinery (levystä juttua), Utopianisti (uudesta levystä Third Frontier juttua) ja Dalindéo (Slavic Souls -levystä ja julkkarikeikasta).
- Pauli Lyytinen Machinery
- Utopianisti
- Dalindéo
Torstai 3.11. – Klubi
Festivaali potkaistaan käyntiin Tullikamarin Klubilla ruotsalaisvoimin. Torstaina ilmaisessa konsertissa esiintyy 19:00 alkaen kolme nais-vetoista kokoonpanoa – kaikki Jazzpossulle uusia tuttavuuksia.
- Naoko Sakata Trio
- Susanna Risberg Trio
- Nuaia
Perjantai 4.11. – Pakkahuone
Ennakkotietojen perusteella nostan tämän vuoden festivaalin ehdottomaksi päätapahtumaksi perjantain illan Pakkahuoneella – kaikista kolmesta setistä voi odottaa todellisia timantteja eikä auta kun nostaa erikseen esille tässä kaikki kolme!
Illan avaa Jazzliiton juhlaorkesteri Mikko Innasen johdolla – aiemmin tänä vuonna olen bongannut tämän kokoonpanon keväällä April Jazzeilla ja kesällä Pori Jazzeilla ja meno oli tälläkin välillä jo parantunut – nyt voidaan odottaa vielä parempaa. Juhlaorkesteria vahvistaa myös tuolloin julkistettava tämän vuoden Yrjö-palkinnon voittaja.
Saksofonisti-säveltäjä Steve Lehmanin oktetti kuuluu modernin jazzin mielenkiintoisimpiin. Erityisen sävynsä bändin soundiin tuo Lehmanin spektralismia hyödyntävä sävellystapa josta seuraa kiehtovalla tavalla erilainen mikrotonaalinen, mutta kuitenkin korvaa miellyttävä soundi. Oktetin edellinen levy Mise En Abîme oli vuoden 2014 NPR:n kriitikkoäänestyksen ykköslevy – tuona vuonna taisin olla ainoa huippulevyn Suomen mediassa noteerannut, jokohan nyt bändi saisi täälläkin ansaitsemaansa arvostusta.
Kovan tämän ajan luu on myös illan päättävä norjalaissaksofonisti Marius Neset jota on saatu viime vuosina kuulla Suomessa useamman kerran eri festareilla, mutta Nesetin runsaudensarvesta on pulpunnut uutta hienoa materiaalia suurin piirtein joka esiintymiselle (itse olen kirjoittanut April Jazz 2014 ja Pori Jazz 2015 esiintymisistä) – tänä vuonna mies on julkaissut kaksi hyvää levyä, yhden trion osana ja toisen Lontoon sinfonietan kanssa. Nyt Tampereelle saapuu kvintetti sellisti Svante Henrysonilla vahvistettuna.
- Jazzliiton juhlaorkesteri – 20:00
- Steve Lehman Octet – 21:45
- Marius Neset Quintet with Svante Henryson – 23:30
Perjantai 4.11. – Telakka
Telakalla illat sujuvat kotimaisin voimin. Perjantain otos on laaja – basisti Kaisa Mäensivun Kaisa’s Machine edustaa nousevaa nuorta sukupolvea, Aki Rissanen Trio tämän ajan kovinta kärkeä ja Lauri Porra Flyover Ensemble tämän ajan eri elementeistä yhdistelevää fuusiota jossa vahvana kaikuu suomalaisen progen perinne.
- Kaisa’s Machine – 21:00
- Aki Rissanen Trio – 22:30
- Lauri Porra Flyover Ensemble – 00:00
Perjantai 4.11. – Klubi
Illat päättyvät tänäkin vuonna Klubilla – perjantaina yöhön festarikansan vie saksofonisti James Carterin urkutrio.
- James Carter Organ Trio – 01:00
Lauantai 5.11. – Pakkahuone – Iltapäivä
Lauantain iltapäivä avautuu kokeellisten äänimaisemien kautta – etukäteen mielenkiintoisin vieras on Australiasta saapuva pitkän linjan trio The Necks jonka viimeisimmätkin levyt ovat aiheuttaneet maailman medioissa paljon positiivista huomiota – omaperäinen bändi joka on mukava nähdä täällä Suomessakin.
- The Necks – 14:00
- ADHD – 15:45
- Eve Risser White Desert Orchestra – 17:30
Lauantai 5.11. – Pakkahuone – Ilta
Lauantain iltaohjelmiston avaa kahdeksaakymppiä lähestyvä Charles Lloyd kvartetteineen – 2013 April Jazzeilla soitto kulki maestrolla vielä hyvin. Tämän vuoden uusi julkaisu I Long To See You ei herättänyt suurempia tunteita, mutta vielä keikkailevat 60-luvun jazzin suuret nimet alkavat käydä vähiin, joten keikka lienee kuulemisen arvoinen.
Saksofonisti Donny McCaslin sai roppakaupalla lisää näkyvyyttä yhteistyöstään David Bowien kanssa Blackstar-levyllä. McCaslinin ensi kuussa ilmestyvässä Beyond Now -levyssä on pientä lypsyn makua – on parikin Bowie-coveria tulossa, mutta eivät näytteet ollenkaan huonolta kuulosta.
Illan päättää Jamaikalaisen legendaarisen rytmisektion Sly and Robbien ja “future jazz”-tyyliä louneen norjalaistrumpetisti Nils Petter Molværin kohtaaminen. Poppoo kävi 2015 Porissa – tsekkaa mitä Jouko Kirstilä kirjoitti projektista tuolloin Jazzrytmeihin.
- Charles Lloyd Quartet – 20:00
- Donny McCaslin Group – 21:45
- Sly and Robbie Meet Nils Petter Molvær – 23:30
Lauantai 5.11. – Telakka
Telakalla on lauantaina aivan viimeisen päälle räätälöity ilta suomalaisen free jazzin ystäville. Lavalle nousevat Juhani Aaltonen ja Raoul Björkenheim duona, saksofonisti Pepa Päivisen ja vahvasti kokeellisen sähköisen The Good Romans duon kohtaaminen (aiemmin blogissa käsitelty levynä ja livenä) ja 80- ja 90-luvun vaihteen kovan nimen Krakataun uusi tuleminen – erittäin hyvältä kuulosti ainakin viime vuoden EtnoSoi! tapahtumassa.
Ken miettii kovia valintoja Pakkahuoneen ja Telakan iltaohjelmistojen välillä niin vahva suositukseni on perjantaina Pakkahuone, mutta lauantaina Telakka. On sen verran mainio sarja nimittäin tässä.
- Juhani Aaltonen & Raoul Björkenheim Duo – 21:00
- Pepa Päivinen & The Good Romans – 22:30
- Krakatau – 23:30
Lauantai 5.11. – Klubi
Illan viimeisenä esiintyjänä Klubilla menomeininkiä jatkaa Madness-miesten Lee Thompson ja Mark Bedford johdolla vähän Madnessia autenttisempaa ska/rocksteady -linjaa vetävä The Lee Thompson Ska Orchestra.
- The Lee Thompson Ska Orchestra – 01:00
Sunnuntai 6.11. – Pakkahuone
Sunnuntain kattaus Pakkahuoneella on monipuolinen. Iltapäivän avaa äskettäin Viapori Jazzeilla debytoinut mainio Verneri Pohjola plays Pekka Pohjola -projekti. Håkon Kornstadin Tenor Battle on varsin omaperäinen juttu – Kornstad itse bändissä sekä tenorisaksofonistina että oopperatyyliin vetävänä tenorilaulajana.
Kokonaisuutena koko festivaalin nimekkäin kokoonpano Aziza jossa soittavat basistilegenda Dave Holland, tämän päivän tenorisaksofonien kermaan kuuluva Chris Potter, afrikkalaista tatsia mukaan tuova kitaristi Lionel Loueke ja rummuissa Eric Harland. Suhteellisen tuoreen kokoonpanon ensimmäinen levytys ilmestyy festarien alla lokakuussa.
- Verneri Pohjola plays Pekka Pohjola – 14:00
- Tenor Battle – 15:45
- Aziza feat. Dave Holland, Chris Potter, Lionel Loueke & Eric Harland – 17:30
Sunnuntai 6.11. – Klubi
Tapahtuman päättää sunnuntai-iltana Klubissa ilmaisella keikalla tanskalainen Kalaha.
- Kalaha – 21:00