Jazzpossun toukokuun 2018 soittolista


Ajankohtaisesta jazzista ei ole tälläkään kertaa pulaa, mutta mahdutetaanpa ohjelmistoon vaihteeksi myös 80-luvun jazzia eikä mitään fuusio tai smoothhommia.


Levyuutuuksia

  • Gourmet – Louis XIV
  • Kari Ikonen Trio – Harmattan
  • Shake Stew – Dancing in the Cage of a Soul
  • Ari Hoenig – Fee Fi Fo Fum
  • Brian Charette – Tenor Madness
  • Ryan Porter – Little Sunflower
  • Timo Lassy & Eero Koivistoinen – E71

Uusia levyjä ovat juuri julkaisseet Mikko Innasen ja Esa Onttosen johtama määrätietoisesti ja ennakkoluulottomasti genrerajoja ylittävä Gourmet ja Kari Ikonen Trio – molemmat ovat myös olleet julkaisun tiimoilta keikkailemassa, Gourmet Helsingissä rytmihäiriöklubilla ja Kari Ikonen Trio Joensuussa ja Nurmeksessa.

Edellämainitut olivat nostamassa kansainvälistä profiiliaan Saksassa jazzammattilaisten suurimmassa kokoontumisessa – Bremenissä järjestettävässä jazzahead!issa viime vuonna. Tämän vuoden showcase-esiintyjiin viime kuussa järjestetyssä tapahtumassa kuului itävaltalainen Shake Stew, jonka uusi levy Rise and Rise Again tuo mieleen kovassa huudossa olevan brittijazzin – vieraileepa muutamalla biisillä Shaba Hutchingskin.

Rumpali Ari Hoenigin vierailu April Jazzeille peruuntui – paikalla olleiden kommenteista päätellen Marc Ribot’n Ceramic Dog tuurasi tosin enemmän kun hyvin. Hoenigin musisoinnista voidaan nauttia uudella levyllä NY Standard, jossa tulkitaan nimen mukaisesti jazzstandardeja. Tässä näytteenä Wayne Shorterin Fee Fi Fo Fum. Kokoonpanon saksofonisti Tivon Pennicott saattaa olla aktiivisille keikoilla kävijöille tuttu Joonas Haavisto Trion vierailevana solistina muutaman vuoden takaa.

Standardilinjoilla on myös uudella Steeplechase -levymerkin julkaisulla urkuri Brian Charette jonka Groovin’ with Big G levyn iso G on saksofonisti George Coleman joka jo 60-luvulla soitti mm. Miles Davisin klassikkolevyillä My Funny Valentine ja Four & More.

Kamasi Washingtonin bändistä suurempaan maineeseen ponnistanut Cameron Graves vieraili viime kuussa G Livelabilla. Myös bändin pasunisti Ryan Porter on julkaissut uuden levyn The Optimist jossa on erityisen mielenkiintoista että se on äänitetty jo vuosina 2008 ja 2009 ennen Kamasin ja West Coast Get Down -porukan laajempaa suosiota.

Ja tottakai suomalaisen jazzkentän yhtä odotetuimmista julkaisuista – Timo Lassyn Movesia – ei parane jättää huomiotta tämänkään kuun listalla. Onnistuneita ovat molemmat Eero Koivistoisen  kanssa tehdyt raidat, tässä niistä toinen. Timo Lassy Band G Livelabilla kaksi iltaa putkeen 1.6. ja 2.6.

Tulevien keikkojen tuulahduksia

  • Eero Koivistoinen Quartet – Straight Up
  • Conrad Herwig – King of the Mountain
  • Dave Holland Quartet – Conference of the Birds
  • Jack DeJohnette’s Special Edition – India

G Livelabilla esiintyy myös 23.5. Eero Koivistoisen oma kvartetti – temaattisesti siirtymäkohdaksi uusista julkaisuista keikkoihin sopiikin siis uusi versio Straight Upista joka kuului myös Koivistoista ja Lassya yhdistäneen Five Corners Quintetin ohjelmistoon.

Tämän vuoden April Jazz festivaalin jäätyä taa erittäin hyvä syy tulla taas keikalle Espooseen on pasunisti Conrad Herwigin vierailu April Jazz Clubilla 11.5. Herwig ei ehkä ole Suomessa niin kovin tunnettu nimi, mutta kuuluu todelliseen jazzpasunistien raskaaseen sarjaan. Keikalla Herwig esiintyy kotimaisin taustavoimin – saksofonissa Jussi Kannaste, pianossa Jukkis Uotila, bassossa Jori Huhtala ja rummuissa Jussi Lehtonen.

Huomenna 5.5. uuden levynsä Bluespektor julkaisee Hepa Halmeen Halme Prospekt. Liki hypnoottisen jamittelulevyn lainakappaleisiin kuuluu Dave Holland Quartetin klassikko Conference of the Birds. Halme Prospekt julkaisun kunniaksi livenä Porissa lauantaina 5.5. Validi Karkia Weekend -tapahtumassa jossa julkaistaan viikonlopun mittaan kolmekin levyä, sunnuntaina vuoronsa saavat Sound & Fury ja Jolly Jumpers. Sen jälkeen Halme Prospektin voi nähdä pienellä kiertueella 9.5. Helsingissä, 24.5. Tampereella, 26.5. Salossa ja 30.5. Hämeenlinnassa.

Toukokuun lopulla festarikausi jatkuu Kerava Jazzeilaa – ohjelma on julkistettu, siellä perjantaina soittavat Olli Ahvenlahti New Quartet ja Mika Kallion tribuuttikokoonpano Jack DeJohnette Special Editionille – sen kunniaksi tässä Special Editionin tulkinta John Coltranen Indiasta.

Jazzia 80-luvulta

  • Branford Marsalis – Waiting for Tain
  • Dave Liebman & Richard Beirach – Third Visit
  • Michael Brecker – Scriabin
  • Anthony Braxton – Brilliant Corners
  • Oliver Lake – Soons
  • Henry Threadgill Sextet – The Devil Is On the Loose and Dancin’ with a Monkey
  • Ornette Coleman – Bourgeois Boogie

Kahdeksankymmentäluvun jazz jää usein vähälle soitolle radio-ohjelmissa ja muutenkin vähälle huomiolle jazzin kuuntelijoiden ja jazzlevyjen keräilijöiden parissa. Yleistä käsitystä kasarijazzista myös usein dominoi juustoisa fuusio tai hisseihin ja jonotusmusiikiksi kelpaava smooth jazz, joten on syytä ottaa vaihteeksi listalle mukaan 80-luvun jazzia hieman korvaa haastavammasta päästä.

Nauttikaa jazzista – myös 80-luvun jazzista!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *