Jazzpossun kesäkuun 2018 soittolista


Kuukauden soittis saapuu luoksenne Aasiasta, mutta musiikki pääosin Suomesta ja Amerikoista. Piteimmittä puheitta asiaan.

  • DDT Jazzband – Tiger Rag
  • Antti Sarpila – Pentti Lasanen Swing Band – Bourbon Street Parade
  • Marian Petrescu – Caravan

Kävin toukokuun puolessa välissä nauttimassa perinnejazzin svengistä Pieksämäellä Jazz Memories -tapahtumassa. Esiintyjiin kuului 60. juhlavuotta viettävä DDT Jazzband. Tuon suomalaisen perinnejazzin todellisen instituution 60-vuotisjuhlakonsertti on tulossa 13.10. Helsingissä Aleksanterinteatterissa, aikoinaan 25.vuotisjuhlien aikaan kulki tähän tapaan Tiger Rag – yksi ensimmäisistä levytetyistä jazzkappaleista sadan vuoden takaa.

Uusi Suomi Jazz Orkesterin kotimaisen jazzin historiaa kartoittaneen ohjelmiston ja sovitusten teossa olivat mukana niin Antti Sarpila kuin Pentti Lasanenkin – joskin päälle kahdeksankymppinen Lasanen jätti live-esiintymisen tällä kertaa väliin. 80-luvun alussa Sarpilan ja Lasasen Swing Band hyödynsi DDT:n komppia ja hyvin svengasi – tässä näyte livetaltionnilta Runnin’ Wild.

Soolokeikan heitti aivan liian vähän levyille soittoaan ikuistanut Jyväskylään juurtunut virtuoosipianisti Marian Petrescu – 80-luvulta esikoislevytys Pianist ehdottomasti tutustumisen arvoinen, tässä hengästyttävä tulkinta Caravanista.

  • Esko Linnavalli New Music Orchestra feat. Dexter Gordon – Eclipse
  • UMO Jazz Orchestra feat. Thad Jones & Mel Lewis – Groove Merchant
  • UMO Jazz Orchestra feat. Michael Brecker – Ginare

DDT:n tavoin oman sarkansa kiistaton kotimainen ykkösnyrkki on UMO jonka taloudellinen tilanne on huolestuttava. Tähän haetaan helpotusta mesenaattikampanjalla joka huipentuu 29.10. tukikonserttiin. UMOa voi tukea monin tavoin ja minimitavoitteeseenkin on vielä matkaa, joten kaikki mukaan talkoisiin.

UMO on vuosien varrella tuonut Suomeen monia huippusolisteja ja edesauttanut kulttuurivaihtoa ja kansainvälisiltä huipuilta oppimista. Tässä esimerkkinä kolme huippuvierailua – Dexter Gordon ja Thad Jones & Mel Lewis kävivät levyttämässä UMOn kanssa orkesterin alkutaipaleella ja saksofonisti Michael Brecker vuonna 1995, tässä legendaariseksi muodostunut Ginare jossa nuori Manuel Dunkel mittelee oivallisesti Breckerin kanssa saksofonien kilpalaulannassa.

  • Joshua Redman – Blues for Charlie
  • Old and New Dreams – Dewey’s Tune
  • Joshua Redman – Turnaround

Yksi itselle viime viikkojen mielenkiintoisimmista uusista julkaisuista on saksofonisti Joshua Redmanin uusi levy Still Dreaming joka on kunnianosoitus Old and New Dreams -kokoonpanolle jossa Redmanin isä Dewey soitti Don CherrynCharlie Hadenin ja Ed Blackwellin kanssa musiikkia Ornette Colemanin akustisten bändien hengessä – kaikki Ornetten vanhoja bändikavereita.

En ollut koskaan ajatellut Joshua Redmania erityisesti Deweyn poikana, sen verran erityylistä isän ja pojan musiikki ja soitto yleensä on. Nyt kuitenkin uudella levyllä tyyli on hienolla tavalla Old and New Dreamsille uskollinen – hieman ehkä selkeälinjaisempi kuitenkin.

Kolmikon täydentää muistutus siitä, että kyllähän Ornette/Dewey yhteydet olivat läsnä jo Joshuan uran alkuajoilla – toisella levyllään Wish hän tulkitsi Ornetten Turnaroundin bändissä silloin kaksi Ornette-veteraania: Charlie Haden bassossa ja Billy Higgins rummuissa.

  • Collocutor – The Search
  • Idris Ackamoor & The Pyramids – Warrior Dance
  • Kamasi Washington – Street Fighter Mas
  • Chip Wickham – Snake Eyes
  • Timo Lassy – African Rumble

Sitten kimara viime aikaisia tai ajankohtaisia julkaisuja. Kuulin viime vuonna ilmestyneestä brittiläisen Collocutorin levystä The Search vasta äskettäin. Erityisen mielenkiintoista tällä levyllä oli että tällä nimibiisillä kitaratyöskentely tuo bändiin hyvinkin vahvasta samanlaista tunnelmaa kuin kotimaisten Sound & Furyn tai Krakataun musiikissa.

Spiritual jazz -henkinen meininki elää jonkunlaista uutta kukoistusta parhaillaan. San Franciscon seudulla vaikuttava Idris Ackamoor tuli musiikkikuvioihin jo 70-luvun alussa ja tekee nyt uutta tulemista The Pyramids bändin kanssa. Flow Festivaleilla loppu kesästä kaksi settiä soittavan Kamasi Washingtonin uusi levy ilmestyy 22. päivä – nyt siltä on julkaistu yksi raita lisää. Street Fighter Mas biisin taustalla on nuoren Kamasin innostus Street Fighter -peliin – tietynlainen kehään tulo theme song siis kyseessä.

Ricky-Tick Recordsia lämmöllä muistavia jazzfaneja Suomesta löytyy ja heille voi vahvasti suunnitella Chip Wickhamin uutta Shamal Wind levyä josta näillä listoilla on ollut puhetta aiemminkin. Timo Lassy puolestaan täytti kuun alkajaisiksi kahdesti G Livelabin – otetaan tällä kertaa Wickhamin soundiin ehkä sopivammin vähän vanhempaa Lassya yksi raita.

  • Jukka Eskola Orquesta Bossa – From the Hot Afternoon
  • Stan Getz & Charlie Byrd – O Pato
  • Airto Moreira – Tombo in 7/4
  • Antonio Carlos Jobim – Captain Bacardi
  • Os Cobras – Quintênssencia
  • Stefano Bollani – Que Bom

Päätetään kesäisiin brassijazzrytmeihin niin brasilialaisilta muusikoilta kuin muiltakin.  Ricky-Tick -hommissakin vahvasti vaikuttanut Jukka Eskola toimikoon muutaman vuoden takaisella bossa-projektillaan. Monessa mukana oleva huipputrumpetisti liittyy useampaankin tämän kuun aiheeseen – hän oli mukana Pieksämäen Jazz Memoriesissa Uusi Suomi Jazz Orkesterissa ja esiintyy Flow’ssa UMOs solistina.

Kevyen kesämusiikin klassikoita edustakoon Stan Getzin ja Charlie Byrdin O PatoAirto Moreiran Tombo in 7/4 (jonka Jazzpossun sukupolvi ehkä ikuisesti tietää Bellinin Samba De Janeiron samplen lähteenä…), Jobimin Captain Bacardi ja hieman vähemmän tunnetun brassiryhmä Os Cobrasin Quintêssencia.

Lopuksi yksi uusi raita – brasilialaisiin hommiin on ryhtynyt italialaispianisti Stefano Bollani uudella levyllään Que Bom. Nimibiisillä on vastustamaton iloinen meininki.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *