Jazzpossun marraskuun 2023 soittolista


Tässähän jäi vallan We Jazz -hulinassa marraskuun soittis julkaisematta. Tässä se nyt kuitenkin tulee. Sopii vaikka itsenäisyyspäivän vieton taustalle, sen verran vahvaa kotimaista tarjontaa on, mutta myös erittäin kovia ulkomaisia uutuuksia.

Apple Music versio löytyy täältä

We Jazz 2023 kokemuksia

 • Darius Jones Trio – A Train
 • Kiri Ra! – Haplo’os
 • M. Takara & Carla Bodegas – Aurino
 • Anni Kiviniemi Trio – Tio Dropar
 • Komas Saxo – Komma Hem
 • The Stance Brothers – King Cesar

We Jazz tarjosi jälleen musiikkia monenmoista. Tässä pieni otos viikon aikana kuullusta tarjonnasta. Kaikki tämän vuoden We Jazz -juttuni löydät aihetunnisteen “We Jazz 2023” takaa.

Uusia julkaisuja Suomesta ja suomalaisilta muusikoilta

 • Nathan Francis – The House That Bobby Built
 • New 4 – Misguided
 • Peela – Try Again
 • Maja Mannila – Cheap Wine
 • Njet Njet 9 – Maa
 • Masa Orpana – Some of My Friends Are Bass Players
 • Olavi Louhivuori, Glenn Kotche, Tony Buck – Immediate Music III, Pt. 1

We Jazz-katsauksen Stance Brothersia on innoittanut 70-luvut vibrafoni/marimbamusiikki ja Bobby Hutchersonin Montara on tuollaisten hommien klassikkobiisejä ja innoittanut myös Nathan Francisia uudella levyllä kuten tästä biisisti The House That Bobby Built kuullaan.

Kovalaatuinen uusi kokoonpano on New 4 jonka muodostavat Tomi Nikku, Toomas Keski-Säntti, Joonas Tuuri ja Jonne Taavitsainen. Terävää tekemistä.

Fuusiohommissa Peela julkaisi jälleen yksittäisen biisin marraskuussa – se on vuoden seitsemäs biisijulkaisu, joten alkaa olla pikkuhiljaa kokonaisen levyn verran materiaalia. Uuden levyn julkaisi marraskuussa myös Peelassakin vaikuttava komeaääninen laulaja/kosketinsoittaja Maja Mannila.

Uuden singlen on julkaissut myös Ville Kyttälän minibigband Njet Njet 9. Kevään singlejulkaisun yhteydessä lupailtiin uutta levyä jo syksylle, kaipa se on kohta tulossa.

Puhaltaja Masa Orpanan Together julkaistiin marraskuussa Orpanan 50-vuotispäivänä ja esittelee tekijänsä eri puolia, Orpanaa kuullaan levyllä soittamassa yhdeksää eri instrumenttia. Jazzpossu onnittelee merkkipäivän johdosta!

Olavi Louhivuoren spontaanin luomisen Immediate Music -sarja on päässyt kolmanteen osaan. Uuden Immediate Musicin tekijäkaarti on mielenkiintoinen – sillä nimittäin soittaa kolme rumpalia, Louhivuoren kanssa kuullaan Suomeen kotiutunutta Wilco-rumpali Glenn Kotchea ja australialaisen The Necksin rumpalina parhaiten tunnettua Tony Buckia.

Ulkomaiset uutuudet

 • Kenneth Jimenez – Mr. Shipping
 • Slowly Rolling Camera feat. Verneri Pohjola & Josh Arcoleo – Flow
 • Ambrose Akinmusire – Owl Song 1
 • James Brandon Lewis Red Lily Quintet – Swing Low
 • Jasper Høiby – Earthness
 • John Scofield – Uncle John’s Band
 • John Zorn – Form, Object and Desire
 • André 3000 – I swear, I Really Wanted To Make A “Rap” Album But This Is Literally The Way The Wind Blew Me This Time

Ja sitten valikoima ulkomaisia uutuuksia.

Uusi tuttavuus minulle on We Jazzilla levyn julkaissut Costa Ricasta kotoisin oleva ja Brooklynissä vaikuttava Kenneth Jimenez – paikoin melko hektistäkin free jazz -henkistä tunnelmaa.

Tutummilta nimiltä on saatu hyvää kamaa. Slowly Rolling Cameran uutuus tuli jo elokuussa, mutta taisi jäädä noteeraamatta – Verneri Pohjola vierailee trumpetteineen. Ambrose Akinmusiren Owl Song (kitarassa Bill Frisell ja rummuissa Herlin Riley) on tulossa kohta Suomeenkin keikalle Savoyhin 28.1. – liput myynnissä vaikka pukinkonttiin!

Vahvoja otteita paikoin, esimerkiksi näillä näytteillä, kuullaan uusilla levyillä James Brandon Lewisin Red Lily Quintetilta jonka uusi levy on kunnianosoitus Mahalia Jacksonille ja Jasper Høibyn uudelta pianotriolta Three Elements – vakuuttavasti soittaa nuori pianisti Noah Stoneman.

John Scofieldin uusi triolevy tuntuu tasaisen varmalta Scolta. Sen sijaan ihmeelliseltä tuntuu, että uusia John Zornin levyjä voi niin vain kuunnella suoratoistoista ja laittaa soittolistoille – Chaos Magick -kokoonpanon viides levy Parrhesiastes on veikeää genrehyppelyä ja ehkä yllättävän usein menevää groovemusaa jossa John Medeskin urut vahvassa roolissa.

Kaikenlaista keskustelua on herättänyt Outkastista tunnetuksi tulleen rappari André 3000n uusi ambient huilujazzlevy New Blue Sun. Ylipitkä ja älyttömästi LP:nä hinnoiteltu (Suomessa 100€ ja jenkeissäkin $80 tripla-LP) levy on ihan mukavaa musiikkia – mielestäni ehdoton kohokohta on avausraita I swear, I Really Wanted To Make A “Rap” Album But This Is Literally The Way The Wind Blew Me This Time.