Jazzpossun elokuun 2024 soittolista


Kotimaiset uutuudet

  • Hot Heros – Laulu vihreästä
  • Pauli Lyytinen – Lehto II
  • Koti6, Mikko Antila, Tuomas Talvi, Jesse Vilhoma, Jimi Ahlroos, Baabek Stenholm – Low Clouds & Supercooled Droplets
  • Varre Vartiainen – Miked Up!

Tänä vuonna yksi suomalaisen jazzin trendeistä tuntuu olevan luonnonläheinen musiikki. Tämmöistä henkeä kullaan elokuun uutuuksissa Hot Herosilta ja Pauli Lyytiseltä.

Biittiduo Koti6:n nuorten jazzareiden kanssa tekemää matskua kuunneltiin jo viime kuussa, mutta nyt on koko Chance Encounter EP julkaistu joten otetaan tällekin kuulle näyte. Low Clouds & Supercooled Dropletsissa on Ricky-Tick Recordsin mieleen tuovaa rentoa meininkiä.

Kitaristi Varre Vartiainen on saanut uudelle levylleen mukaan Mike Sternin. Head & Heart levy on tulossa marraskuussa, mutta nyt voidaan nauttia napakasta funk-fuusiosta ensimmäisellä näyteraidalla Miked Up!

Uutta jazzia ulkomailta

  • Mike Stern – Stuff Happens
  • Kit Downes – Children with Pitchforks – Live
  • Bill Frisell & Kit Downes – Kasei Valles
  • The Bad Plus – French Horns
  • Happy Apple – Just A Little Splash for the Senator
  • Kenny Barron – The Nearness of You
  • Immanuel Wilkins – AFTERLIFE RESIDENCE TIME
  • Walter Smith III – Cézanne
  • Miguel Zenon – Golden City
  • Adam O’Farrill – HUESO
  • SML – Industry
  • Oded Tzur – Child You
  • Tigran Hamasyan – Red, White and Black Worlds
  • Hania Rani – It Comes in Waves – Live at Studio 1, Warsaw
  • Neil Cowley Trio – Adam Alphabet
  • Jazz at Lincoln Center Orchestra – Garvey’s Ghost
  • Wayne Shorter – Lotus – Live

Pieneksi teemaksi tässä kuussa nousevat muusikot joita kuullaan kahdella uutuusraidalla tai levyllä. Mike Stern on julkaisemassa omaakin levyä – Echoes and Other Songs tulossa syyskuun 13. ja mukana on joka Varre Vartiaista nimekkäämpiä muusikoita mm. saksofonissa Chris Potter, bassossa Christian McBride ja rummuissa Antonio Sanchez.

Pianisti/urkuri Kit Downesia ei nähty kesän Verneri Pohjola Monkey Mind keikoilla, mutta nyt hänen musisointiaan voi kuulla sekä Amsterdamin BIMHUISissa äänitetyllä livelevyllä REFLEX: Dr. Snap ja ensimmäisellä näytteellä Kasei Valles tulevalta levyltä Breaking The Shell jossa soittaa trio jonka muodostavat Downes, Bill Frisell ja Andrew Cyrille. Erittäin mielenkiintoista äänimaisemaa tässä duo-näytteessä luovat Downesin urut ja Frisellin kitara.

Rumpali Dave King tunnettaneen vieläkin parhaiten The Bad Plussin pitkäaikaisena rumpalina. Tämän bändin taival jatkuu lokakuussa tulevalla levyllä Complex Emotions kvartettina Suomessakin vierailleellä kokoonpanolla, bassossa siis perustajajäsen Reid Anderson, saksofonissa Chris Speed ja kitarassa Ben Monder.

Jo ennen The Bad Plussin perustamista King soitti Happy Apple triossa jonka edellisestä levytyksestä on vierähtänyt 17 vuotta. Nyt kuitenkin tämäkin bändi on käynyt jälleen studiossa ja tuloksena on uunituore levy New York CD.

Saksofonisti Immanuel Wilkinsin otteita perinteisemmän jazzilmaisun parissa päästiin ihailemaan April Jazzeilla Espoo Big Bandin kanssa. Nyt Wilkinsin kaunista balladisoittoa kuullaan myös pianisti Kenny Barronin uudella levyllä raidalla The Nearness of You. Levyiltä tutumpaa Wilksin modernia soundia sen sijaan on tarjolla ensimmäisellä näytteellä tulevalta Blue Note -julkaisulta Blues Blood.

Blue Noten riveissä uuden amerikkalaisen jazzin eturintamassa jatkaa myös saksofonisti Walter Smith III. Syyskuun lopulla ilmestyy three of us are from Houston and Reuben is not jolla soittavat nimen mukaisesti Houstonista kotoisin olevat pianisti Jason Moran ja rumpali Eric Harland ja Yhdysvaltain Neitsytsaarilla syntynyt basisti Reuben Rogers.

Blue Note on julkaissut myös arkistomateriaalia Wayne Shorterilta. Shorter ehti ennen kuolemaansa 2023 kuratoida arkistojen aarteita julkaisua varten ja nyt ensimmäinen levyllinen Celebration, Volume 1 – Live on saanut julkaisunsa. Levyllä kuullaan Shortern kvartettia Tukholmassa livenä vuonna 2014 taltioituna.

Väkevää saksofonismia on tarjolla myös Miguel Zenonin uunituoreella levyllä Golden City jolla Zenonia on innoittanut San Franciscon kaupunki.

Trumpetisti Adam O’Farrillin muistavat ehkä jotkut kitaristi Olli Hirvosen New Helsinki -bändistä jonka riveissä O’Farrill nähtiin Suomessakin ainakin Pori Jazzeilla 2017. Porin vierailut eivät tosin loppuneet siihen sillä O’Farrill kävi äskettäin myös Validi Karkia -keikalla Mary Halvorsonin sekstetissä. Nyt kuitenkin tarjolla omaa musiikkia uudella levyllä HUESO.

Chicagolaisen International Anthem labelin kesän julkaisuista olen Amerikan jazzväeltä kuullut positiivista kohinaa erityisesti SML:n Small Medium Large -levystä, mutta mielenkiintoinen on myös Sons of Kemettiä aikoinaan perustamassa olleen rumpali Tom Skinnerin Voices of Bishara -projektin livelevy Voices of Bishara Life at “mu”. Voices of Bishara studiolevystä erityisen mielenkiintoisen tehneet vieraat Nubya Garcia ja Shabaka Hutchings eivät tosin tähän livekokoonpanoon kuulu.

Minulle uusi tuttavuus tässä kuussa oli New Yorkissa vaikuttava saksofonisti Oded Tzur. Aivan uusi tulokas Tzur ei ole, My Prophet on jo kolmas levy ECM:lle ja viides kaikenkaikkiaan. Omaperäisen kauniisti laulaa tenorisaksofoni näyteraidassa Child You.

Lähi-idän musiikkiperinteiden kaikuja kuuluu Tzurin musiikin tapaan myös Tigran Hamasyanin musassa. Viime vuosina Hamasyan on mennyt vahvemmin teknisen metallin kaltaisten vaikutteiden suuntaan ja tiukkaa brutaaliakin tykittelyä on odotetusti uutuuslevyllä The Bird of a Thousand Voices mutta musiikissa on myös kaunis puolensa.

Puolalaispianisti Hania Rani on julkaissut Matthew Halsallin Gondwana Recordsilla jo viisi levyä joten aika noteerata hänet näillä soittolistoillakin. Hienoa tunnelmaa kuullaan ensimmäisellä näytteellä tulevalta kuudennelta Gondwana-julkaisulta Nostalgia.

Pianisti Neil Cowleyn trio on palannut 7 vuoden tauon jälkeen. Edellistä Spacebound Apes -levyä joskus näilläkin soittolistoilla aikoinaan kuunneltiin ja melko samassa hengessä tuntuu matka jatkuvan syyskuussa ilmestyvällä Entity levyllä jos näytebiisistä Adam Alphabet voi jotain päätellä.

Rumpali Max Roachin syntymästä on kulunut 100 vuotta. Pyöreiden vuosien kunniaksi Jazz at Lincoln Center Orchestra on julkaissut uuden levyn jonka keskiössä on Roachin vuosien 1957 ja 1962 välillä säveltämä musiikki.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *