Syyskuukin toi tullessaan hyvää musiikkia monenmoista, mukana myös muutamia tähän mennessä kuluvan vuoden huippujulkaisuja omilla saroillaan.
- Spotify: https://open.spotify.com/playlist/54nx4fBi0kSQKo3oc23yTi?si=12e68b1e3b38420e
- Apple Music: https://music.apple.com/fi/playlist/jazzpossu-jazz-playlist-9-2024/pl.u-AkAm8EytDeaR7z?l=fi
Kotimaisia uutuuksia
- Solar Unity Ensemble – Emergence
- Sointi Jazz Orchestra – Fastholma
- Jimi Ahlroos Trio – Kouvo’s Dance
- Matti Salo Quartet – Totem
- Adele Sauros – Hello Dumbass
Hyvään alkuun on päässyt Mustik Motel Musicin julkaisutoiminta. Mainiota Tahmela Sixiä seuraa toisena levynä Solar Unity Ensemblen Upstream jolla erityisesti hyvän vaikutuksen teki ennakkosinkku Emergence.
Sointi Jazz Orchestran uusi levy Jäähyväiset julkaistaan lokakuun puolella,luvassa on luonnon ja ihmisen ristiriitaisesta suhteesta ammentavaa musiikkia, tässä näytteenä kolmas ennakkonäyte Fastholma jolla vierailee Aili Ikonen.
Saksofonisti Jimi Ahlroos on ehkä vielä “tietäjät tietävät”-luokan nuori tekijä, mutta tänä vuonna ehkä tilanne alkaa muuttua. Ahlroosin saksofonia on kuultu näilläkin soittolistoilla esiintyneillä levyillä tänä vuonna Peelan uutukaisella ja Koti6:n EP:llä ja nyt on omalla triollakin ensimmäinen julkaisu ulkona Jazzaggression labelilla. Vakuuttavaa modernia jazzia, bassossa Tuomo Purhonen ja rummuissa Mooses Kuloniemi.
Kitaristi Matti Salo sen sijaan on jo itsensä vakiinnuttanut mielenkiintoisena soittajana niin omilla levyillään kuin sidemanina. Kolmannella kvartettilevyllä 4+4 Salon ja Hot Herosinakin tunnetun kolmikon Sippola-Rauhala-Tuomi mukaan liittyy myös jousikvartetti.
Jazzliiton kiertueella ympäri Suomea konsertoineen Adele Sauroksen uusin levy Your Special Loss taisi jäädä alkuvuodesta soittamatta näillä soittolistoilla, joten korjataan virhe nyt kiertueen kunniaksi. Sauros tuntuu parantavan jokaisella uudella levyllä entisestä.
Uutta ulkomailta
- Lauritz Skeidsvoll – Herons
- Peter Evans – Fully Born
- Nala Sinephro – Continuum 3
- Svaneborg Kardyb – Superkilen
- Jasmine Myra – Rising
- Nubya Garcia – Clarity
- Walter Smith III – Point of Many Returns
- Immanuel Wilkins feat. Cécile McLorin Salvant – DARK EYES SMILE
- Aaron Parks – Delusions
- Patricia Brennan – Manufacturers Trust Company Building
- Kris Davis – Softly, As You Wake
- Trygve Seim & Frode Haltli – Oy Khodyt’Son, Kolo Vikon
- Tord Gustavsen Trio – Seattle Song
Viime vuoden Jazzpossun ulkomaisten jazzjulkaisujen rankingin yllätysykkönen oli norjalaispianisti Isach Skeidsvoll Ultraääni-julkaisullaan Dance to Summon. Nyt samanhenkistä karun riemukasta freetä on Ultraääneltä tarjolla leaderina saksofonisti veli Lauritz Skeidsvoll – Rapid Light nyt levykaupoissa, LP myynee loppuun melko nopeasti, tai ainakin näin soisi.
We Jazz puolestaan julkaisee April Jazzeilla tänä vuonna vierailleen trumpetisti-ihme Peter Evansin musiikkia. Ennakkonäyte Fully Born lupailee kovaa tykitystä, bassossa Petter Eldh ja rummuissa Jim Black.
Tämän vuoden jazzpiirien ulkopuolellakin menestystä niittäväksi #1 crossover hitiksi saattaa olla muodostumassa kosketinsoittaja/harpisti/tuottaja Nala Sinephron kakkoslevy Endlessness – hypeä on ainakin mainiosti ja tätä kirjoitettaessa myös ykkössija Internetin massojen suosiota hyvin mittaavalla Rateyourmusicin 2024 jazzlevyjen listalla.
Crossoversuosikkeja löytyy myös Matthew Halsallin Gondwana Musicin tallista. Uusi levy tulossa kohta yli miljoonaan streamaukseen useammalla biisillä yltäneeltä tanskalaisduolta Svaneborg Kardyb ja erittäin hyvältä kuulostaa saksofonisti Jasmine Myran kakkoslevy Rising.
Pieneltä pettymykseltä tuntuu sen sijaan Suomessakin jo useampaan kertaan konsertoineen Nubya Garcian uusi levy Odyssey. Suurta tuotantoa ja orkestraalisuutta tavoitteleva levy maistuu hieman halvalta Kamasi Washington kopiolta.
Blue Noten maailmassa ehkä tämän vuoden parhaaksi julkaisuksi nousee sen sijaan Walter Smith III’n uunituore three of us are from Houston and Reuben is not. Loppuvuoden tulevista Blue Note-julkaisuista haastajia ovat Immanuel Wilkinsin BLUES BLOOD joskin näytteiden laulajafeattaukset tuntuvat enemmän uhalta kuin mahdollisuudelta nuoren sukupolven huippusaksofonistin instrumentaalimusiikkiin verrattuna ja Aaron Parksin Little Big III.
Muutaman erittäin vaikuttavan levyn on julkaissut syyskuussa New Yorkissa toimiva Pyroclastic Records. We Jazzeillakin nähdyn vibrafonisti Patricia Brennanin uusi bändilevy Breaking Stretch on upean intensiivistä tykittelyä – aivan toista maata kuin We Jazzeillakin kuultu soolovibrafonimateriaali. Mielenkiintoisia preparoitua pianoa hyödyntäviä äänimaailmoja on tarjolla muutaman raidan verran pianisti Kris Davisin (jonka muistajat muistavat viime vuoden Pori Jazzeilta Dave Hollandin bändistä) uudella levyllä Run the Gauntlet. Mielenkiintoista soittoa muutenkin, mutta tämä näyte Softly, As You Wake ja levyn päättävä Subtones jäivät paljon vahvemmin mieleen kuin muut raidat.
Ja lopuksi vielä kaksi ECM:n pohjoismaista tunnelmaa huokuvaa uutuutta. Suomessakin melkein säännöllisesti vieraillut Trygve Seim musisoi uudella levyllä Our Time harmonikkataiteilija Frode Haltlin kanssa ja jo yli 20 vuotta ECM:lle levyttänyt pianisti Tord Gustavsen tarjoilee ennakkoraitojen perusteella Seeing-levyllä odotetun vähäeleistä skandipianomelankoliaa.