Muiden menojen takia Jazzpossulta jäi tänä vuonna Tampere Jazz Happening väliin, mutta onneksi on paljon uutta levymusiikkia kuunneltavaksi. Lokakuun ja marraskuun ensimmäisen päivän julkaisuista löytyi uutta musaa yli kahdeksi tunniksi.
- Spotify: https://open.spotify.com/playlist/0ldwyABvNMKYW2sou7pTqI?si=77ca58a5a85b4d67
- YouTube Music: https://music.youtube.com/playlist?list=PLRMQ5zHEluR7SilSZJLoGw13YuoC5_LeP
- Apple Music: https://music.apple.com/fi/playlist/jazzpossu-jazz-mix-10-2024/pl.u-ZmblV8JhZ2G5zJ
Kotimaisia uutuuksia
- Timo Lassy & Jukka Eskola – Al Ponto
- Aurora Hentunen – Little Further
- Nikita Rafaelov – Does
- Janne Halonen feat. Pauli Lyytinen – Clarity
- Viive – Kevättalvi
- Martin Söderbacka & Eevalotta Matikainen – Honestly
- Josén Pimeä Puoli – Hyppää kyytiin
Timo Lassy & Jukka Eskola Nordic Stewn tarina on jatkunut keikkalavoila kotimaisin voimin. Lokakuussa joukko ihastutti ainakin Tavastialla. Uutta musaa saatiin yhden singlen verran ainakin A-puolta Al Ponto on kuultu keikoilla jo. Fyysistä sinkkua ilmeisesti myynnissä vain keikoilla – tänä vuonna bändin voi nähdä vielä Hämeenlinnassa Suisto-klubilla 8.11. ja tammikuussa keikkoja on ainakin Espoossa Sellosalissa ja Lontoossa maineikkaalla Ronnie Scott’s klubilla.
Pianisti Aurora Hentusen toinen levy Little Further on melko monipuolinen kokoelma modernia jazzia jossa tunnelmat vaihtelevat sähköisemmästä paahdosta akustiseen bändisoittoon, mukana vierailemassa myös nimekäs basisti Linda May Han-Oh. Tässä näytteenä akustisempaa tuntua nimikappaleella.
Elektroakustinen monipuolisuus on homman nimi myös Nikita Rafaelovin uudella levyllä Heart Does What Heart Wants. Ehkä kuvaavaa tunnelmille on, että tällä jonkun aikaa Stance Brothersin livekokoonpanossa soittaneen kosketinsoittajan toisella levyllä vierailervat sekä Teddy Rok että Teppo Mäkynen. Mukaan saadaan myös jo lähes kadonneeksi kansanperinteeksi muodostunut yhteen aikaan jazzlevyillä varsin yleinen Paleface featti.
Helsinki-Cononou Ensemblessä vaikuttanut kitaristi Janne Halonen on julkaissut omissa nimissään levyllisen musaa. Afrorytmiikkaa on runsaasti Music From the Zonellakin mutta otetaan näytteeksi levyn yleisestä tyylistä freen suuntaan lähtevä Clarity jossa vierailee saksofoneineen Pauli Lyytinen.
Mustik Motel jatkaa julkaisutoimintaansa jo vuoden kolmannen levyn verran. Free/spiritual hommista nyt skaala laajenee melodiseen moderniin laululla ja spoken wordina – tässä instrumentaalinäyte Viive -duon uutukaiselta Sen jälkeen kun.
Kitaristi Martin Söderbackan ja basisti Eevalotta Matikaisen uudelta duolevyltä Northern Sky on nyt Spotifyssa yksi intiimi ja tunnelmallinen näyte Honestly. Toinen single tulossa ensi perjantaina 8.11.
Dalindèon trumpetistinakin tunnetun Jose Mäenpään Josén Pimeä Puoli julkaisee tällä viikolla uuden levyn Ohikulkija. Siltä löytyvät myös aiemmin julkaistut sinkut Hyppää kyytiin ja Hyvä beibi.
Ulkomaiset uutuudet
- Peter Evans – Boom
- Klabbes Bank – Boom
- Mulatu Astatke & Hoodna Orchestra – Dung Gate
- Ivo Neame – The Rise of the Lizard People
- Ill Considered & Rob Lewis – It’s Aliiiive
- Moses Yoofee Trio – WHIP.wav
- Aaron Parks – The Machines Say No
- Immanuel Wilkins – BLUES BLOOD
- Jenny Scheinman – Ornette Goes Home
- Ethan Iverson – Allegro For Marimba from the Playfair Sonatas
- Samara Joy – No More Blues
- Avishai Cohen – Summertime
- Avishai Cohen – The Seventh
- McCoy Tyner & Joe Henderson – We’ll Be Together Again (Live)
- Keith Jarrett – Straight No Chaser (Live)
- Charles Tolliver – Repetition (Live)
- Michel Petrucciani – In a Sentimental Mood (Live)
Verneri Pohjolan suosikkeihin kuuluva tämän vuoden April Jazzeilla vieraillut trumpetisti Peter Evans on julkaissut intensiivistä musiikkiaan We Jazzilla. Bändissä bassossa Petter Eldh ja rummuissa Jim Black.
Pidin aikoinaan kovasti ruotsalaisen Klabbes Bankin Protect the Forest ja Z -levyistä, mutta uudempi Bnk jätti kylmäksi. Nyt seuraa uutta musaa viien vuoden tauon jälkeen, kaksi sinkkua lupaavat odotetusti mahtipontisuuteen taipuvaista synan makuista jazzia, mutta ei ehkä huikeita hittibiisejä kuitenkaan. Aina ei tosin nykyään osata parhaita biisejä laittaa sinkuiksi, että odotellaan levyn julkaisua ennen tuomiota.
Ethiojazzin suurin nimi Mulatu Astatke on tehnyt levyn Israelilaisen Hoodna Orchestran kanssa. Ennakkobiisi lupailee modernia, synkääsävyistä ethiofiilistelyä.
Phronesiksesta monen tuntema pianisti Ivo Neame joka on nähty Suomessa myös mm. Sointi Jazz Orchestran solistina on julkaissut uutta musaa. Suomalaisille jazzin seuraajille voi olla myös tuttu bändin rumpali James Maddren joka on Suomessakin käynyt We Jazzeilla Enemy -trion osana.
Ahkerasti toistensa kanssa hämäävän samannäköisiä levyjä julkaiseva Ill Considered on julkaissut vuoden kolmantensa. Muilta Ill Considered levyiltä näyttävä Emergence eroaa muista siten että se on sellisti Rob Lewisin kanssa tehty livelevy. Pyhäinpäivän seudulla julkaistun levyn kappaleiden nimet huokuvat kauhuelokuvakuvastoa.
Suhteellisen uusi tulokas on vielä Berliinissä vaikuttava kosketinsoittaja Moses Yoofee. Vuoden parhaan saksalaisen live jazzesiintyjän palkinnon tänä syksynä voittaneen nuoren lahjakkuuden ensimmäinen täyspitkä levy on nimittäin tulossa vasta ensi helmikuussa. Ensimmäinen näyte WHIP.wav saatiin äskettäin. Modernia fuusiota sellaisessa tyylissä jota on Lontoon suunnalta paljon saatu.
Blue Noten uusista julkaisuista pianisti Aaron Parksin kolmas Little Big -levy oli odotettua kamaa, mutta keväällä Suomessa vierailleen Immanuel Wilkinsin BLUES BLOOD tuntuu pettymykseltä kahden huikean hyvän levyn jälkeen.
Viulisti Jenny Scheinmaniin on todennäköisimmin törmännyt Bill Frisellin tai Allison Millerin levyillä, vaikka omiakin levyjä on kertynyt uusin mukaan lukien kymmenen. Frisell on mukana myös tällä uudella All Species Parade -levyllä. Ripaus leikkimielisyyttäkin löytyy avausraidalta Ornette Goes Home.
Ethan Iversonin tuleva levy The Playfair Sonatas ei ole varsinaisesti jazzia, mutta sehän ei meitä estä. Monille eri soittimille sävelletyistä sonaateista tarjolla on nyt ennakkoon marimballe sävelletty, solistina Makoto Nakura.
Viime vuoden Savoy JAZZFesteillä Helsingin jazzväelle tuli tutuksi mainio laulaja Samara Joy. Jo kolme Grammya voittanut Joy tarjoilee uudella levyllä Portrait niin standardeja kuin omiakin sävellykjsiä. Tässä näytteenä bossa novan kulmakivi Chega de Saudade tutuin englanninkielisin sanoin No More Blues.
Molemmat Avishai Cohenit ovat julkaisseet uutta musiikkia. Basisti-Cohenin uudelta levyltä tässä yllätysveto – nopeatempoinen laulettu versio Summertimesta – ja basisti-Cohenin uudelta ECM-levyltä josta pääosan vie viisiosainen Ashes to Gold -sarja sen päättävä irtobiisi The Seventh.
Jazzdiggarien innokkaasti odottama arkistoaarre on McCoy Tynerin Joe Hendersonin, Henry Grimesin ja Jack DeJohnetten muodostaman kvartetin ennenjulkaisematon livetaltiointi DeJohnetten henkilökohtaisista arkistoista New Yorkin Slugsista vuodelta 1966. Kovaakin paahtoa lienee luvassa, mutta toinen näyte We’ll Be Together Again on herkkä 14 minuuttinen balladi.
Keith Jarrettinkin livenauhoituksia on vielä julkaistavaksi löytynyt. The Old Country levyn materiaali on äänitetty Deer Head Innissä 1992 ja on samalta keikalta kuin vuoden 1994 julkaisu At The Deer Head Inn. Triossa Gary Peacock ja Paul Motian.
Charles Tolliverin Music Inc bändin tuleva arkistolive Live at the Captain’s Cabin on sen sijaan nauhoitettu Edmontonissa 1973. Näytebiisi Repetition lupailee energistä Music Inc -menoa.
Ennenjulkaisematonta livekamaa saadaan marraskuussa myös 80- ja 90-luvuilla suurtakin suosiota nauttineelta Michel Petruccianilta. Vuonna ’88 Kööpenhaminassa taltioidulla triokeikalla bassossa Jarrett-levyn tavoin Gary Peacock ja rummuissa Roy Haynes.