Jazzpossun marraskuun 2024 soittolista


Tämän kuun soittolistalta löytyy muutama erittäin kova kotimainen uutuus ja erikoispiirteenä poikkeuksellisen paljon tapauksia joissa näytebiisi on syystä tai toisesta yli 10 minuuttinen. Yhteensä kuunneltavaa siis päälle kaksi tuntia.

Apple Music: https://music.apple.com/fi/playlist/jazzpossu-jazz-playlist-11-2024/pl.u-PDb4084tJRXAkj?l=fi

Spotify: https://open.spotify.com/playlist/6yPCQE1prve5c7dFebNdh0?si=86f8b655cdf8461a

Kotimaiset uutuudet

  • Alexi Tuomarila – Towards Dark Light
  • Lars Danielsson, Verneri Pohjola, John Parricelli – Playing With the Groove
  • Piip – Täällä oli kaunista kerran
  • Tuukka Dunkel – Lightness
  • R Cut, Raoul Björkenheim, Esa Pietilä – Cosmic Dark Ages
  • Oaagaada – Seagull Shapes

Erittäin vakuuttavalta kuulostaa pianisti Alexi Tuomarilan uusi levy Departing the Wasteland – uskaltaisin sanoa että aivan parhaasta päästä Tuomarilan levytyksiä tähän mennessä. Ydintrio Tuomarila, Mats Eilertsen, Olavi Louhivuori täydentyy mehukkaasti erilaisin vierailijoin, avausbiisi Towards Dark Light vetäisee hienosti maton tavanomaiseen pianotriomusaan virittäytyneeltä kuulijalta muutamaankin kertaan.

Verneri Pohjolan trumpettia kuullaan ACTin yhteistyössä viinitalo Chäteau Palmerin kanssa julkaisemalla “viinijazzlevyllä” Trio jossa soittokumppaneina basisti Lars Danielsson ja kitaristi John Parricelli. Alkosta ei Château Palmeria lähde alle 100 euron eli huippuluokan jazzistakin täytyy olla kysymys.

Varsin mainio ensilevytys on saksofonisti Laura Helanderin johtaman Piip -yhtyeen Pienet ihmiset isot puut. Sieltäkin löytyy Verneri Pohjolan henkeä Bullhorn-levyn Another Daysta innoittuneessa Pohjola-kappaleessa, mutta tässä näytteenä kuitenkin mielestäni levyn vahvin biisi Täällä oli kaunista kerran.

Tuukka Dunkel on varmasti jo ainakin pääkaupunkiseudun jameissa aktiivisesti käyneille tuttu rumpali. Amsterdamissa opiskeleva Dunkel on siellä päässyt myös levyttämisen makuun. Neljän raidan Lightness on vain puolituntinen, mutta sisältää runsaasti vakuuttavaa jazzmeininkiä.

Jännittävä uutuus on DJ/tuottaja R Cutin Space Jazz johon vapaata jazzuskottavuutta tuovat Raoul Björkenheim ja Esa Pietilä. Nimensä veroista avaruuskohinaa tarjolla jazznauteille.

We Jazzin uutuuksiin kuuluu kahvila Sävyssä festarikeikan soittaneen Oaagaadan Music Of. Seagull Shapes -kappale tallentaa Sami Pekkolan shruti-boksien monissakin eri kokoonpanoissa hypnoottiseksi havaitun tunnelman.

Ulkomaiset uutuudet

  • Berke Can Özcanin, Jonah Parzen-Johnson – Cloud
  • Nacka Forum – Othello (vain Apple Music)
  • Painkiller – Samsara III
  • Bill Laurence & Michael League – Escher
  • Brad Mehldau, Mark Turner, Peter Bernstein, Larry Grenadier, Bill Stewart – Angola
  • Jakob Bro – Milford Sound
  • Lionel Loueke & Dave Holland – Tranxit
  • Jazz Sabbath – Into the Void
  • McCoy Tyner & Joe Henderson – Isotope – Live
  • Ambrose Akinmusire – muffled screams
  • Yazz Ahmed – A Paradise in the Hold
  • André 3000 – Moving Day
  • Jeff Parker – Freakadelic

We Jazzin edellistäkin uudempi julkaisun on Berke Can Özcanin ja Jonah Parzen-Johnsonin It Was Always Time. Duoa kuultiin paitsi We Jazz festareilla Korjaamolla niin myös Jazz kiinnostaa -ohjelmassa livenä radiossa. Hyvää vääntöä levyllä paikoin kuten tässä biisissä Cloud.

Festarien parasta antia tarjoili ruotsalainen Nacka Forum. Spotifyita boikotoivan ryhmän levyt löytyvät Apple Musicista, joten näytteestä uudelta Peaceful Piano -levyltä saavat nauttia Applen palvelun käyttäjät.

Mielenkiintoinen comeback on John Zornin, Bill Laswellin ja Mick Harrisin Painkiller. Zornin musiikin extremempää päätyä edustava grindcoresta innoittunut bändi palaa tiukalla linjallaan ehkä kolme vuosikymmentä sitten julkaistuun musiikkiin verrattuna elektronisemmalla vivahteella, mutta vahvasti Zornin free fonismiin nojaten uudella levyllä Samsara.

Snarky Puppysta tunnetut Bill Laurence ja basisti Michael League ovat julkaisseet ACTilla toisen intiimin duettolevyn Keeping Company. Onpahan ainakin Snarkkarien faneille erilaista kuunneltavaa – erittäin ACT-soundia tarjolla nimittäin.

Criss Cross Jazz -labelin toiminta on jatkunut perustaja Gerry Teekensin kuoleman jälkeen, joskaan uusia levyjä ei kovin montaa vuodessa tule ja linja on tuttu eli bop-jazzia soitetaan niinkuin on jazzkoulussa opittu ja New Yorkin klubeilla hyväksi havaittu. Uudella julkaisulla Solid Jackson on saatu lauteille erittäin nimekäs ryhmä – Brad Mehldau, Mark Turner, Peter Bernstein, Larry Grenadier ja Bill Stewart.

Vahvaa all-stars henkeä on myös ECM:n uudessa Jakob Bro -julkaisussa Taking Turns. 2014 äänitetyllä levyllä mukana Lee Konitz, Bill Frisell, Jason Moran, Thomas Morgan ja Andrew Cyrille.

Listan avanneen Alexi Tuomarilan lisäksi Edition Recordsin uusiin julkaisuihin kuuluu Lionel Loueken ja Dave Hollandin uusi duolevy. Velmun rytmikästä meininkiä niinkuin tältä kaksikolta sopii odottaa.

Oman kannattajakuntansa on kerännyt Black Sabbathin biiseistä jazzversioita tekevä Jazz Sabbath jota johtaa Adam “Rickin poika” Wakeman jonka hassuttelulle uskottavuutta tuovat pestit sekä Sabbathin kiertuekokoonpanossa että Ozzy Osbournen biisissä. Into the Void vedetään luonnollisesti bluesiksi.

Sitten niitä luvattuja pitkiä näytteitä. Vuonna 1966 Slugs’ Saloonissa äänitetystä McCoy Tynerin ja Joe Hendersonin johtaman bändin livetaltioinnista selvitään vielä 7 minuutissa kun otetaan tupla-LPn lyhin veto, mutta sekä Ambrose Akinmusiren että Yazz Ahmedin ensimmäiset maistiaiset ovat yli 10 minuuttisia kuten myös André 3000:n uusi biisi Moving Day joka on parhaaseen Napoleon XIV -tyyliin julkaistu myös takaperoisena versiona Day Moving. Jeff Parkerin ja ETA IVtetin uusi International Anthem -julkaisu Freakadelic sen sijaan koostuu kahdesta keskimäärin 20 minuuttisesta raidasta – näillä mennään!