Vapaat äänet juhli Sellosalissa – takana 25 kiertuetta ranskalais-suomalaista jazzyhteistyötä


Ranskalaissyntyinen tuottaja ja manageri Charles Gil muutti Suomeen vuonna 1995 – tulevan vaimonsa luo kuinkas muuten. Ranskassa Lyonilaisen ARFI-kollektiivin tuottajana toiminut Gil ryhtyi Vapaat äänet -nimellä tuomaan kiinnostavia ranskalaisyhtyeitä jazzin ja improvisoidun musiikin marginaaleista Suomeen kiertueille ja pian kulttuurivaihto alkoi pyöriä toiseenkin suuntaan ja Gil on järjestänyt lukuisia kiertueita myös suomalaisyhtyeille Ranskassa.

Hedelmällinen yhteistyö Ranskan kulttuuriministeriön ja Suomen Jazzliiton kanssa on jatkunut näihin päiviin ja tällä viikolla oli vuorossa järjestyksessään 25. Vapaat äänet -kiertue, jossa ranskalais-saksalainen Vincent Courtois Mediums ja suomalais-liettualainen Mikko Innanen & Innkvisitio kiersivät Suomea kahdeksassa eri kaupungissa. Eilinen Espoon Sellosalin konsertti oli nostettu juhlakonsertin asemaan.

Vapaiden äänten merkitystä Suomen jazz-konserttien väriläiskänä ei pidä aliarvioida. Etenkin pääkaupunkiseudun ulkopuolella kansainvälisiä jazz-vieraita nähdään varsin harvoin, joten säännölliset mielenkiintoiset ja laadukkaat vieraat toimivat monenkin jazzdiggarin henkireikänä. Ranskalaiset vieraat ovat harvoin suomalaiselle yleisölle nimeltä tuttuja etukäteen, mutta Vapaiden äänien maineella voi aina luottaa siihen, että konsertti on kuulemisen arvoinen.

Jazzpossu onnittelee Vapaita ääniä ja toivoo monia tulevia kiertueita!

Boheemia charmia Ranskasta

vapaat25_1
Vincent Courtois Mediums

Konsertin avasi ranskalais-saksalainen trio Vincent Courtois Mediums. Huomio kiinniittyy ensin poikkeukselliseen instrumentaatioon – sellisti Courtois’n lisäksi triossa soittaa nimittäin kaksi tenorisaksofonia. Idean taustalla on Courtois’n havainto siitä, että tenorisaksofoni on ikäänkuin sellon veli joka toimittaa eri kokoonpanoissa samanlaista virkaa erilaisten äänten keskirekisterissä – siitä myös nimi Mediums

Tässä kokoonpanossa johtaja Courtois’n sello näyttelee vuoroin niin kitaran kuin basson osaa rytmin ja harmonian ylläpitäjänä ja rakenteellisena pohjana. Perinteisemmän jousellasoiton lisäksi kuultiin usein bassokuviomaisia näppäilyjä ja paikoin myös rock-henkistä ‘power chordein’ komppausta. Akustista soundia täydennettiin kevyellä looppauksella joka hajosi ajan myötä taustakohinaksi, mutta soitinten kaunis luonnollinen ääni oli kuitenkin tärkein.

Kahdesta saksofonista illan toisessa kokoonpanossa, Mikko Innasen johtamassa Innkvisitiossakin aikoinaan soittanut saksalaissyntyinen Daniel Erdmann oli johtavassa asemassa trion vahvimpana melodiaäänenä. Bändi hehkui eleganttia charmia ja  Erdmannin lievästi teatraalinenkin boheemi habitus oli yhtä valloittavaa katsella kuin kuunnella.

Ranskalaisfonisti Robin Fincker oli puhaltajista varovaisempi ja enemmän tukevassa roolissa, vaikkakin molemmat fonistit pääsivät tuomaan esille omaa persoonaansa tunnin setin aikana.

Kokonaisuutena Mediums oli erittäin viehättävä ja sympaattinen kolmikko ja tunti kului kuin siivillä. Pääasiassa kuultiin materiaalia trion muutaman vuoden takaiselta levyltä, johon inspiraationa toimivat Courtois’n lapsuuden kokemukset sirkusmaailmasta. Bändi on myös soittanut livesäestystä fringe elokuviin ja nämä kaksi puolta yhdistyivät uudemmassa sävellyksessä, jonka inspiraationa oli toiminut Tod Browningin sirkusfriikeistä kertova klassikkoelokuva Freaks.

  • Vincent Courtois, sello
  • Daniel Erdmann, tenorisaksofoni
  • Robin Fincker, tenorisaksofoni

Suomalaista särmää

vapaat25_2
Mikko Innanen & Innkvisitio

Vapaiden äänien tavoin myös illan toisella kokoonpanolla Mikko Innasen johtamalla Innkvisitiolla on juhlan aihetta sillä bändi täyttää tänä vuonna kymmenen vuotta.

Innanen on vakiinnuttanut vuosien varrella asemansa nykyisen jazz-sukupolven johtavana avant-gardistina ja Innkvisitio on hänen lukuisista kokoonpanoistaan ollut ehkä näkyvin. Innasen lisäksi Innkvisition kautta vuosien kasassa pysyneen ytimen muodostavat rumpali Joonas Riippa ja pianisti Seppo Kantonen, joka Innkvisition riveissä soittaa pelkästään syntetisaattoreita. Riippa ja Kantonenhan ovat viime vuosina esiintyneet myös kahdestaan Kahden Miehen Galaksina.

Tämän ytimen ympärillä eturivin puhaltajat ovat vaihdelleet. Tässä uusimmassa kokoonpanossa toisessa saksofonissa kuullaan liettualaista Liudas Mockunasta, joka on soittanut Innasen kanssa viime aikoina myös esim. Stefan Pasborgin viime syksynä Tampereella vierailleessa Free Moby Dick -projektissa.

Jazzpossu kuuli Innkvisitiota viimeksi viime keväänä Espoon April Jazzeissa – tuolloin toisena saksofonistina Pauli Lyytinen. Nyt uuden kokoonpanon lisäksi soitettiin lähinnä uutta materiaalia ja tyyli oli muuttunut jäntevästä voimajazzista etsiskelevämpään suuntaan. Jäljelle oli kuitenkin jäänyt kokeellisuus ja omaperäisyys – jos perinteisiä melodialinjoja tai rakenteita välillä kuuluukin niin yleisesti ottaen hyvin nopeasti korjausliike kokeellisempaan. Kantosen syntetisaattorit erityisesti ottavat selvän pesäeron perinteisiin jazz-koskettimiin – epäorgaaninen ja poikkeuksellinen soundi tuntuu olevan jo lähtökohtaisesti tässä kokoonpanossa tärkeää.

Uutta materiaalia oli syntynyt New Yorkissa, jossa Innanen on viettänyt viime vuosina melko paljon aikaa ja yksi innoittaja oli runoilija Lawrence Ferlinghetti, jonka tekstejä Innanen myös lausui muutamaan otteeseen beat-aikakauden runoilijat mieleen tuovalla tavalla.

Kaikesta eksentrisyydestä huolimatta setin mieleenpainuvimmaksi kohokohdaksi jäi kuitenkin sen ehkä perinteisin hetki kun loppupuolella bändi hiljentyi savuisen balladin äärelle joka olisi voinut olla herkkä ja kauniskin jos Kantosen kirkkourkumainen aavemainen säestys ei olisi tuonut siihen uhkaavaa vaaraan tunnetta ja jännitettä. Lopputulos oli selkäpiissä asti tuntuva kihelmöivä tunnelma – biisin olisi voinut suoraan kuvitella olevan David Lynchin soundtrack-musiikkia. Huikea biisi!

  • Mikko Innanen, altto- ja baritonisaksofonit
  • Liudas Mockunas, tenorisaksofoni, klarinetti
  • Seppo Kantonen, syntetisaattorit
  • Joonas Riippa, rummut
vapaat25_3
Kantonen, Innanen, Erdmann, Mockunas, tuottaja Charles Gil, Fincker, Riippa, Courtois

Seikkailut Vapaiden äänien parissa jatkuvat jo ensi viikolla kun Laurent Dehors Trio kiertää Suomea seitsemällä paikkakunnalla poliittisista lauluista koostuvalla ohjelmistolla.

ti 18.3. Salo, Kulttuuritalo KIVA
ke 19.3. Helsinki, Juttutupa / Rytmihäiriöklubi
to 20.3. Jyväskylä, Poppari
pe 21.3. Ylivieska, Akustiikka
la 22.3. Raahe, 3” kuppila / järj. Rajatsi ry
su 23.3. Jämsä, Pokura / järj. Jämsän kulttuuritoimi (ei vielä vahvistettu)
ma 24.3. Loviisa. Keskus Centralen / järj. Free Okapi


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *