Hip-hop & Jazz – a 25-year Collision – Palefacen ja Ashley Kahnin avoimen yleisöluennon antia


jazzhiphop

Sibelius Akatemia hemmotteli tänään jazzin ja hip-hopin ystäviä avoimella yleisöluennolla jossa Suomessa tällä viikolla vieraileva yksi ehdottomasti tunnetuimmista jazz-tutkijoista ja kirjailijoista, NYU:n professori Ashley Kahn ja Paleface pitivät yhteisluennon jazzin ja hip-hopin yhteisistä juurista ja elementeistä.

Jos itse käsittelin soittolistalla hetkiä jolloin pop-musiikki on innoittanut jazzareita niin nyt focus oli siinä harvinaisessa aikaikkunassa 80-luvun lopulta 90-luvun puoleen väliin kun nuoret hip-hop tuottajat ja mc:t ammensivat innoitusta klassikkojazzista sekä samplaten että ottamalla mukaan jazzlegendoja studioon.

Kahn pohjusti homman kertomalla esimerkein hip-hoppiin siirtyneistä vaikutteista aina vankiloiden työlauluista bluesiin ja doo-woppiin aina 1970-luvun alun proto-rap street poetryyn asti. Kahnin osuuden perään Daddy Pales tykitteli levykokoelmistaan kriittisiä esimerkkejä vuosien 1988 ja 1994 väliseltä hip-hopin kulta-ajalta jolloin jazz-samplet kukoistivat hetken aikaa myyntilistoille asti nousseilla biiseillä.

Oli ilo kuunnella kahden selkeästi asiaansa kokeneen ja hyvän puhujan jutustelua rakastamastaan aiheesta – oispa oma opiskeluaika ollut näin innostavaa niin oisin varmasti valmistunu ihmisten ajoissa!

Lopuksi saatiin vielä pienenä yllätyksenä live-esimerkki jazzin ja hip-hopin suhteesta kun Julkinen Sana (Paleface, Tommy Lindgren & Redrama) esiintyivät rumpali Jaska Lukkarisen, basisti Antti Lötjösen ja saksofonisti Jussi Kannasteen improvisoiman taustan päälle. Yhtymäkohdat instrumentaalijazz-bändin soitin solisteihin oli selvä – itseilmaisuahan ne ovat molemmat!

julkinensanasibis

Tässä vielä noin tunnin kooste iloksenne ja opiksenne luennolla soitetuista tai mainituista biiseistä sikäli kun Jazzpossu muistaa ja Spotifysta löytyy:

Ashley Kahnin vierailuun Sibelius Akatemiassa tällä viikolla kuuluu vielä kaksi yleisötapahtumaa:

Huomenna torstaina 3.4. Sibelius Akatemian Agorassa kello 13 paneelikeskustelu “Who Cares What You Think? –  Music Journalism vs. Criticism In the Days of Blogs And Online Information” 

Lauantaina 5.4. Koko Jazz Clubilla kello 14 Inside Jazz -luentosarjassa: Live blind fold and talking jazz with Jukkis Uotila.

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *