Olli Hirvonen – Detachment


hirvonen_detachment

Opintojensa jälkeen New Yorkissa vaikuttava 24-vuotias kitaristi Olli Hirvonen on edennyt urallaan ensimmäiseen omissa nimissä julkaistuun levyyn Detachment, jossa monikansallinen kvartetti soittaa Hirvosen sävellyksiä vuosien 2009 ja 2013 -väliltä.

Suomessa Hirvonen on saanut useita tunnustuksia. Vuonna 2010 tuli Young Nordic Jazz Comets -voitto Ohne-kokoonpanon kanssa (kera Panu Savolaisen vibrafonissa ja Jens Böckamp puhaltimissa), 2011 Hirvonen oli Pori Jazzin vuoden artisti ja viime keväänä hän sai Erik Lindströmin säätiön palkinnon. Ehdottomasti yksi nuoren jazz-sukupolven suurimpia lupauksia siis.

Levyn musiikki on pääosin melko turvallista kansainvälistä modernia mainstreamia. Hirvosesta on kuoriutunut varmaotteinen moderni kitaristi, ei ihme että New Yorkissakin keikkoja riittää. Soundista jäi päällimmäiseksi mieleen semmoinen kuva, että ollaan 70-luvulla ECM:llä vaikuttaneiden amerikkalaiskitaristien jalanjäljissä – John Abercrombie ja Pat Metheny kävivät mielessä, joten niistä lähtökohdista eteenpäin.

Bändin toinen johtava ääni on tanskalaissyntyinen saksofonisti Frederick Menzies, jonka tenorisaksofoni soi varsin hentona, melkein alttomaisena. Ehkä tietoisestikin on annettuu leaderin olla väkevämpi ääni, mutta Jazzpossun makuun Menzies jäi tällä levytyksellä aika heppoiseksi tenoristiksi – lauantain We Jazz -klubilla toki meno voi olla toinen.

Kompissa paljasjalkainen New Yorkilainen Jeff Koch bassossa ja Philippe Lemm rummuissa pitävät keitoksen kasassa melko hillitysti – Hirvosen herkälle soundille jätetään tilaa – ja omista sooloistaan pojat selviävät mallikkaasti.

Sävellyksistä muutamien kuuntelukertojen jälkeen päällimmäisenä mieleen jäivät erityisesti herkemmät balladit kuten Midsummer Dream ja päätösraita Selfless. Reteämmän ryminän ystävänä aika harvoin huomaan toivovani, että ‘oispa noita balladeja ollut lisää’ – nyt kuitenkin näin.

Muutakin tyylillistä variaatiota levyltä löytyy. Alla streamatuva avausbiisi The Gift ottaa vähän rokimman asenteen ja hieman säröä kitaraan ja kahdeksanminuuttinen nimibiisi Detachment on erilaisine osineen vähän muhkeampi avantgarde-eepos. Aivan täysosumia ei kuitenkaan tästä suunnasta tuntunut Jazzpossun korviin löytyvän.

Kaiken kaikkiaan vahva näyttö vielä nuoren kitaristin ammattitaidosta. Hirvosesta kuultaneen vielä paljon tulevaisuudessa.

Kvartetti on saapunut myös Suomeen julkaisukiertueelle joka ulottuu seitsemään kaupunkiin seuraavasti:

12.4. Helsinki, WE JAZZ -klubi, 6. Linja (mukana myös Mopo ja tietysti We Jazz DJ:t!)
14.4. Kokkola, Kokkolan Konservatorio
15.4. Kuopio, King’s Crown
16.4. Joensuu, Ravintola Kerubi
17.4. Lappeenranta, Helkiö-sali
18.4. Turku, Monk
23.4. Porvoo, Ravintola Zum Beispiel

Uutta omakustannelevyä saa paitsi kiertueen keikoilta myös Digeliuksen verkkokaupasta.

  • Olli Hirvonen, guitar
  • Frederick Menzies, tenor saxophone
  • Jeff Koch, bass
  • Philippe Lemm, drums

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *