Vijay Iyer – Mutations


vijay_iyer

Mutations on pianisti-säveltäjä Vijay Iyerin ensimmäinen julkaisu levy-yhtiön vaihdon jälkeen. Iyer siirtyi saksalaiselta ACTilta monivuotisen yhteistyön jälkeen sen kovalle saksalaiselle kilpakumppanille ECM:lle. Jazzpossu ei ole kaivellut mahdollisia draamatunkioita tai haistellut huhumyllyjen tuulia vaihdoksen ympärillä, mutta kun Mutationsia kuuntelee niin yksi syy on varmasti se, että levy-yhtiön vaihto on tarjonnut mahdollisuuden julkaista erilaista musiikkia – Mutationsin minimalistinen kamarimusiikki on nimittäin tyylillisesti melko kaukana ACT-julkaisujen meiningistä ja sopisi sinällään ECM:n modernia klasaria kartoittavaan New Series-sarjaan.

Levyn avaa soolopiano tulkinta Iyerin Spellbound and Sacrosanct, Cowrie Shells and the Shimmering Sea, jonka raukeassa impressionistisessa maalailussa on helppo kuvitella itsensä rauhallisesti auringonpaisteessa aaltoilevan meren rannalle. Levy vaatii ympärilleen jonkun verran rauhaa ja hiljaisuutta, taustameluun herkkä soitto helposti katoaa.

Pelkäsin levyä jo liiankin hennoksi kokemukseksi kun kakkosbiisi Vuln, Part 2 oli melko hento ja hauras vuoropuhelu pianon ja erittäin hempeiden elektronisten rytmien välillä. Onneksi levyn varsinainen pihvi – 10 osainen Mutations pianolle ja jousikvartetille on jäntevämpää tavaraa.

Iyerin kymmenen mutaatiota ovat ensisijaisesti voimannäyttö säveltäjänä, mutta jazz-miehen henki elää sielläkin, sillä niiden kantavana teemana on yhdistää nuotinnettu materiaali improvisaatioon ja variointiin – siksi siis mutaatiot – ja jazz-musiikille keskeinen muusikoiden kyky kuunnella toisiaan ja  reagoida soitossa tapahtuviin muutoksiin reaaliajassa on tämänkin teoksen sydämessä.

Soundiltaan Mutations on paljon velkaa minimalistisen musiikin suurille nimille; Steve Reichin, Arvo Pärtin ja Philip Glassin kaltaisten säveltäjien musiikin ystävät ovat tämän materiaalin kanssa varmasti kuin kotonaan. Jazzpossu on aikoinaan fanittanut kovastikin Steve Reichin musiikkia ja siltä pohjalta Mutations -sarja oli melkoista herkkua.

Iyer on itsekin soittanut viulua 15 vuoden ajan ja kamari- ja orkesterimusiikki on tuttua soittajana ja sen kuulee kypsänä käsittelynä, levy ei todellakaan ole pintaraapaisu eri genren puolelle vaan levy on ensisijaisesti ja täyspainoisesti minimalistishenkistä kamarimusiikkia.

Levyn lopuksi palataan vielä hiljaisen piano/elektroniikka vastaparin äärelle kappaleella When We’re Gone. Tuntuu turhalta, melkein 45 minuuttia kestävä Mutations-sarja olisi kyllä kantanut levyn yksinkin.

Levyä myyvät Stupido Shop ja  Levykauppa Äx.

  • Vijay Iyer, piano
  • Miranda Cuckson, violin
  • Michi Wiancko, violin
  • Kyle Armbrust, viola
  • Kivie Kahn-Lipman, cello

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *