Jazzpossun ekat jazz-kerrat


possun_ekat

Rosvojen tämänkertaisessa bloggaajahaasteessa käsitellään ekoja kertoja. Blogin hengen mukaisesti rajaan tässä ekoihin jazz-hommiin.

Ensimmäinen jazz-yhtye/muusikko, jota olet sanonut lempibändiksesi?

Ainakin eka jazz-levy jota pidin kaikista genreistä suosikkilevynäni oli ainakin Miles Davisin Bitches Brew. Siinä oli jotain todella maagista tunnelmaa jota rock-musiikin puolelta mikään ei mielestäni ollut niin hyvin tavoittanut.

Ensimmäinen jazzyhtye/muusikko, jota olet fanittanut?

Tähän täytynee vastata John Zorn, joka oli ensimmäinen aktiivisesti toimiva jazzinkin parissa puuhaillut muusikko jonka tekemisiä seurasin. Zornin tuotannon laaja paletti ja omaperäinen avant-garde vetosivat nuoreen possuun. Internetissä pyörinyt John Zorn -mailing list oli ysärin loppupuolella tärkeä tietolähde. Niin Zornin omia runsaslukuisia projekteja kuin hänen Tzadik ja Avant levy-yhtiöidensä julkaisuja tuli seurattua aktiivisesti joitain vuosia vuosituhannen vaihteen ympärillä. Sittemmin Zorn-fanitus% on kovasti tippunut – Zornin omia ja hänen sävellyksiensä ympärillä pyöriviä Book of Angels -levyjä mitä en ole kertaakaan kuullut lienee jo useampi kymmenen.

Ensimmäinen jazzlevy, jonka olet saanut?

Olisikohan ekat jazzlevyt mitä sain Antti-enolta saalistettuja LP:itä joskus teininä hänen siirtyessään puhtaasti CD-kauteen. Noista levyistä eniten soittoa kertyi, ja vieläkin hyllystä löytyvät Dave Brubeck’s Greatest Hits ja Polish Jazz-sarjan Michał Urbaniak Constellation In Concert. Jälkimmäiseltä on erityisen hyvin jäänyt mieleen 18 minuuttinen raita Bengal, joka tuntui aluksi aivan ylivoimaiselta savotalta kuunnella alusta loppuun, mutta sittemmin on hyvinkin lämmennyt ajan myötä.

http://www.youtube.com/watch?v=k5xw3nXDius

Ensimmäinen jazzlevy, jonka olet omilla rahoillasi ostanut?

Sikäli kun jätetään pois laskuista Frank Zappan jazzikkaammat levyt kuten Grand Wazoo ja Waka-Jawaka niin ensimmäinen jazzlevy jonka muistan ostaneeni oli Mahavishnu Orchestran Inner Mounting Flame, jonka olin ensin lainannut kirjastosta hieman skeptisenä koska bändin ja biisien nimistä huokui melkoinen new age -viba, joka sitten kuitenkin ostoittautui aivan vääräksi.

Kuuntelin siihen aikaan paljon Zappan kaltaisia valtavirrasta eroavia rokkareita ja 70-luvun progea, joten Mahavishnu oli aika luonteva tapa siirtyä jazzin puolelle.

Ensimmäinen jazzfestarisi?

Pohjois-Tapiolan kasvattina ensimmäien festarikäynti tapahtui totta kai April Jazzeilla. Ensimmäinen keikka josta löytyy todistusaineistoa oli An Evening with Dave Brubeck keväällä 1994.

Muistelen nähneeni ainakin Espoo Big Bandin Espoon Kulttuurikeskusessa jonain aiempana vuonna, mutta ei enää havaintoa oliki April Jazzien yhteydessä.

Muistaakseni sama bändi kun tässä hieman vanhemalla Late Night Brubeck -livelevyllä:

http://www.youtube.com/watch?v=Pco7dZoN58A

Ensimmäinen jazzklubikeikkasi?

Sikäli kun April Jazzien ja Pori Jazzien klubi-henkiset keikat jätetään huomiotta, niin kyseessä oli Rytmihäiriö-klubilla Jaco Pastorius tribute-ilta. Siihen aikaan suomijazzarit eivät olleet erityisen tuttuja eikä kovin tarkkaa muistikuvaa minä vuonna tämä tapahtui, mutta varmaankin kyseessä oli Timo Hirvosen ja Jussi Lehtosen In the Spirit of Jaco Pastorius -projekti vuonna 2004.

 

Ensimmäinen kerta, kun olet blogannut jazz-musiikista?

Olin pitkään ajatellut, että musiikista kirjoittelu voisi olla kiva harrastus, mutta lopullinen päätös syntyi melko impulsiivisesti. Ekaksi jutuksi valikoitui marraskuussa 2012 levyarvio Black Motorin ja Verneri Pohjolan Rubidium -levystä, taisi olla tuolloin viimeisin ostettu levy.

Eka juttu syntyi melko kivuttomasti, mutta sitten puuttui blogilta vielä nimi ja kuva. Kuva löytyi ensin – olin aiemmin kesällä 2012 ottanut valokuvan uudesta LP-soittimesta, jossa levynä John Coltranen A Love Supreme jolla oli kunnia olla ensimmäinen tuolla soittimella pyörinyt levy ja levyn päällä vaimoni Malesiasta tuoma possuhahmo joka täten sai kasteen Jazzpossuksi ja tehtävän toimia blogin ruumiillistumana ja maskottina.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *