Phronesis – Life to Everything


phronesis-lte

Viime vuonna Pori Jazzeilla vieraillut tanskalais-ruotsalais-brittiläinen Phronesis kuuluu tämän päivän puhutuimpiin eurooppalaisiin pianotrioihin. Paikkaa Esbjörn Svensson Trion manttelinperijöinäkin on usein tarjottu eikä suotta, sillä vaikka Phronesiksen soitossa eivät kaiukaan elektronisen musiikin vaikutteet niin vahvoina niin bändin soundi on vahvasti tätä vuosituhatta ja Phronesis kuuluu myös samanlaiseen pohjois-eurooppalaiseen uuteen jazz-traditioon joka on vuosi vuodelta vähemmän velkaa amerikkalaisille jazzin kulmakiville.

Vuodesta 2005 toimineen bändin viides levy Life to Everything taltiotiin livenä kolmessa konsertissa Lontoon The Cockpitissa marraskuussa 2013. Mitenkään erityisesti live-henkisestä levystä ei sinänsä ole kyse, kaikki kappaleet ovat aiemmin levyttämättömiä, soitto täsmällisen tarkkaa kuin studio-olosuhteissa ja yleisön läsnäolo huomaamatonta kappaleiden loppuaplodeja lukuunottamatta.

Phronesiksen musiikin voima kumpuaa rytmisektiosta. Bändin johtohahmo on tanskalaisbasisti Jasper Høiby, jonka voimakkaasti synkopoidut ja jäntevät bassolinjat johtavat musiikkia sen kiivaimmissa lennoissa. Ruotsalaisrumpali Anton Egerin villi ja katkonaisen omaperäinen tyyli on ehkä parhaimmillaan livenä nähtynä, mutta samaa jännitystä ja nopeatempoista vaihtelua toki kuuluu paljon levylläkin. Pianossa britti Ivo Neame on ehkä keskivertopianotrioa pienemmässä, mutta silti aivan kriittisessä osassa. Erityisesti Høibyn ja Neamen yhteissoitto kulkee saumattomasti.

Kaikki kolme ovat osallistuneet levyn kappaleiden sävellykseen – kultakin kuullaan kolme biisiä. Erityisesti Egerin sävellykset tekivät Jazzpossuun vaikutuksen, sillä hieman yllättäen juuri rumpalin kynästä tuntuvat lähtevän mieleen jäävimmät repäisyt kuten avausbiisi Urban Control ja tempolla ja rytmillä leikittelevä voimakas Herne Hill (tsekkaa pätkä alla upotteena).

Parhaimmillaan Life to Everything edustaa kaikkea sitä mitä nykysukupolven eurooppalaiselta bändiltä voi toivoa – modernia, eläväistä ja mukaansatempaavaa, helposti lähestyttävää, mutta ei silti latteaa tai liian pintapuolista, mutta jotenkin koko levystä jää semmoinen tunnelma, että se ei nouse osiensa summaa korkeammalle tasolle, jotenkin se kokonaisuuden yhteen sitova draaman kaari joka parhaissa levyissä on jää nyt katkonaiseksi. Tästä huolimatta Life to Everything nousee silti alkuvuoden parhaimpien julkaisujen joukkoon.

Maamme nettikaupat eivät vielä myy levyä, mutta britti-Amazonista sen saa kätevästi. Kolme ensimmäistä biisiä ovat myös kuultavissa Spotifyssa.

Phronesis

  • Ivo Neame, piano
  • Jasper Høiby, basso
  • Anton Eger, rummut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *