Eero Koivistoinen Jazz HUG -keikalla Storyssa & Äänikkö ja Jukka Eskola Orquesta Bossa We Jazz klubilla 14.6.2014


 

Lauantain jazz-ilta käynnistyi Vanhaan kauppahalliin juuri avatussa ravintola Storyssa, johon Jazz HUG oli järjestänyt avajaisviikonlopulle triomuotoista huippuluokan jazzia kahdeksi päiväksi. Perjantaina esiintymässä oli ollut Timo Lassyn, Ville Herralan ja Jaska Lukkarisen muodostama trio, lauantaina saksofonisolistin paikan otti elävä legenda Eero Koivistoinen.

Tunnelma Storyssa oli välitön ja ystävällinen ja ravintolan palvelu pelasi. Trion materiaali koostui etupäässä Duke Ellingtonin musiikista, joten oltiin jazzin perusarvojen äärellä. Hieman kaikuva tila vei Koipan nopeatempoisemmilta sooloiluilta vähän tehoja pois, mutta klassikkomateriaali kantoi kyllä setin ilman sen kummempaa kikkailuakin.

On ollut mukava huomata, että livejazz on kelvannut viihteeksi useammallekin ravintolalle Helsingissä viime aikoina. Toivottavasti tämä trendi jatkuu.

 • Eero Koivistoinen, tenorisaksofoni
 • Ville Herrala, basso
 • Jaska Lukkarinen, rummut

äänikkö_wejazzIllan varsinainen päätapahtuma Jazzpossulle oli perinteisesti Kutosella järjestetty kesäkuun We Jazz -klubi. Livetarjonnan avasi ensimmäisellä julkisella esiintymisellään kitaristi Markus Pesosen ja rumpali Olavi Louhivuoren duo Äänikkö.

Kolmikymppinen kitaristi Pesonen on vaikuttanut jo melkein kymmenen vuoden ajan lähinnä Kööpenhaminassa ja Berliinissä. Muutaman vuoden takainen 11-henkisen Markus Pesonen Hendectet -yhtyeen levy Hum herätti paljon huomiota ja sai loistoarvosteluja ympäri maailmaa, joten odotukset ensimmäiseen livekokemukseen olivat melko korkealla.

Jos Hum esitteli Pesosen kypsänä suuremman kokoonpanon johtajana ja säveltäjänä niin Äänikkö oli improvisointiin pohjautuvana intiiminä vuoropuheluna aivan toista maata.

Pesonen aloitti soittamalla kitaraa jousella – näyttäen kiharine hiuksineen ulkoisesti Jimmy Pagen ja Robert Plantin sekoitukselta.  Jousen lisäksi paikoin soitettiin rumpukapulalla ja sähköisiä efektejä riittii hallittavaksi niin jaloille kuin käsillekin. Päällimmäiseksi kuitenkin nousi hieno tyylitaju – monipuolisesta arsenaalista kumpusi johdonmukaista ja mielenkiintoista musiikkia. Pesonen on siis paitsi lupaava säveltäjä myös ensiluokan improvisoija.

Rumpujen takana Olavi Louhivuori oli tarkkaavainen kuuntelija joka reagoi Pesosen liikkeisiin lähes telepaattisella nopeudella ja takasi tauottomana lähes tunnin jatkuneen setin jatkuvuuden. Louhivuoren kasvoilta paistoi innostus ja soittamisen ilo.

Erittäin hieno setti!

Pesosen musiikkiin on mahdollisuus tutustua livenä Helsingissä kesän aikana vielä useampaan otteeseen Uudenmaankadun Bar 9:ssä, jossa Pesosella on menossa pienten kokoonpanojen konserttien sarja. Lisätietoja löytyy miehen keikkakalenterista.

Äänikkö

 • Markus Pesonen, kitara
 • Olavi Louhivuori, rummut

eskola_bossa_wejazz_1

 

Monien silmien ja korvien ollessa kääntyneenä tänä kesänä Brasiliaan oli oiva aika tuoda puolen vuoden keikkatauolta Jukka Eskola Orquesta Bossa ensimmäistä kertaa klubiyleisön eteen viime vuoden konserttisalien sijaan.

Bändin tunnelma ja ohjelmisto olivat ennallaan – kuultiin tälläkin kerralla viime vuonna ilmestyneeltä ensilevyltä Eskolan ja Teppo Mäkysen sävellyksiä. Biisit ovat kestäneet kuuntelua niin levyllä kuin useammalla keikallakin – ehdottomasti pitemmän päälle viime vuoden eniten kuuntelua osakseen saaneita levyjä!

Mukana keikalla olivat myös Proton String Quartetin jouset ja bändin kokoonpano muuten sama, paitsi kitarassa tällä kertaa Peter Engbergin tilalla Tuomo Dahlblom.

Klubiympäristö sopii Orquesta Bossalle mainiosti – Eskolan omilla levyillä on aina kuulunut modernin klubijazzin kevyttä tanssittavuutta ja se henki elää tämänkin bändin skandi-bossassa.

Solistina Eskola itse oli jälleen pääosassa, mutta yksittäiset suurimmat suosionosoitukset taisi kerätä sittenkin rumpujen takana Jaska Lukkarinen, joka osoitti jälleen kerran olevansa tarpeen tullen yhden miehen sambaorkesteri.

Jukka Eskola Orquesta Bossa

 • Jukka Eskola, trumpetti ja flyygelitorvi
 • Petri Puolitaival, alttosaksofoni, huilut
 • Tuomo Dahlblom, kitara
 • Ville Herrala, basso
 • Jaska Lukkarinen, rummut

ja Proton String Quartet:

 • Ilkka Lehtonen, viulu
 • Teppo Ali-Mattila, viulu
 • Maarit Holkko, alttoviulu
 • Veli-Matti Iljin, sello

eskola_bossa_wejazz_2

Jos ehkä vielä Orquesta Bossan edellinen esiintyminen We Jazz 2013 -festivaaleilla on suhteellisen tuoreessa muistissa niin tarjolla olisi myös muistille tukea joukkorahoitteisen dokumentin muodossa. Mesenaatti -palvelussa käynnissä olevassa kampanjassa on rahoille vastineena tarjolla Petri Luukkaisen ohjaama We Jazz 2013 -dokumenttielokuva (DVD), We Jazz Loft Sessions 3D-konsertin äänite (CD), Miikka Pirisen ja Maarit Kytöharjun valokuvia sekä M.A. Nummisen avaussanat sisältävä noin 100-sivuisen lehti ja We Jazz 2014 -ennakkojuliste.

 

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *