Jazzpossun lomaterveiset Barcelonasta – levykauppoja ja jazzklubeja


barcelonaJazzpossun kesän lomamatka suuntautui Barcelonaan. Espanjaa ei erityisesti jazzmaana tunneta, mutta livemusiikista ja vinyyleistä kiinnostunut turisti löysi kuitenkin jotain mistä raportoida muille Barcelonaan matkaaville jazzin ystäville.

Tässä mestoja joissa tuli lomaviikon aikana henkilökohtaisesti käytyä, epäilemättä kaupungista löytyy vielä muutakin.

Levykauppoja

levykauppa

Jazzin ystävän ykköslevykauppa Barcelonassa lienee erikoisliike Jazz Messengers, joka on toiminut jo yli 30 vuoden ajan. Siististä liikkeestä löytyy hyvin lajiteltuna ja aakkosjärjestyksessä niin vinyyli reissueita, hyväkuntoisia käytettyjä LP:itä kolmessa eri hintaluokassa (mitä halvemmat levyt, sitä hankalammassa paikassa pläräilyä silmälläpitäen) kuin laaja valikoima jazz CD:itäkin. Hinta skaalasi hyllyssä 85 euroon asti, mutta kalliimpiakin harvinaisuuksia on paremmassa kätkössä kts. linkki alta.

Sijainti kartalla

Kaupan valikoimiin voi tutustua netissä, kaikki käytetytkin 2745 kaupan olevaa levyä on listattu verkkosivuilla: http://www.jazzmessengers.com/

Yleisesti vinyylifanaatikkoa miellyttänee kuitenkin enemmän Wah Wah Discos, josta löytyy ihanasti sekavista hyllyistä ja pinoista älppäreitä genren mukaan ryhmiteltynä. Jazzia löytyy melko mukavasti, latin jazz omana kategorianaan hieman eri paikassa kuin muut jazz-levyt. Iloisesti sekaisin löytyi kaikenlaista edullisista reissueista 120 euroa maksaneeseen Sonny Rollinsin Tenor Madnessin alkuperäisjulkaisuun asti.

Päivän levybudjetti kului vaivatta muutenkin niin en kysellyt minkälaisia harvinaisuuksia mahtaisi olla takahuoneen kätköissä.

wahwah

Wah wahin vierestä löytyy myös toinen asiallisen näköinen puoti: Discos Edison, jota en kuitenkaan tarkemmin kolunnut aikataulu ja budjettirasitteiden takia.

Sijanti kartalla , kaupan nettisivut

Turistien keskeinen maleskeluraitti Barcelonassa on La Rambla, sen välittömässä läheisyydessä poikkikatu Carrer dels Tallersilla  Jazzpossu käväisi kolmessa lähekkäin sijaitsevassa levykaupassa jotka ovat vinyylien ystäville mainitsemisen arvoisia, vaikkakin jazz-diggarille selkeästi yllä mainittuja heikompia valikoiman suhteen.

Ramblalta tultaessa vastaan tulevat tien vasemmalla puolella järjestyksessä: Discos TeslaRevolver Records ja toinen Revolver Records. Eri Revolverit ovat itsenäisiä liikkeitään, valikoimissa on suuria eroja ja saman levyn hintakin saattaa vaihdella, joten niissä kannattaa pistäytyä erikseen.

Kaikista löytyy jonkun verran jazzia: Teslassa pääpaino on 1950-luvun alun ja sitä vanhemmassa jazzissa, joskin valikoima koostuu käytännössä uudelleenjulkaisuista. Ensin vastaan tulevan Revolverin jazz-valikoima on parempi – reissueita löytyy laajasti ja käytetyissäkin levyissä on muutamia kiinnostavia, jälkimmäisessä Revolverissa on vain pieni pätkä jazz-vinyyleitä joiden joukossa oli vain muutama ECM-levy josta periaatteessa olisin valmis maksamaan mitään.

Näissä kolmessa parasta antia tuntuivat olevan laajat valikoimat rock/pop/heavy/proge -levyjen espanjalaisia julkaisuja suhteellisen edullisiin hintoihin, joten jos levyn julkaisumaalla ei ole väliä niin tyypillisesti kuudella tai 12 eurolla löytyy hyväkuntoisia klassikoita vinyylihyllyyn.

Kaupoista keskimmäinen kartalla, muut kaksi löytyvät välittömästä läheisyydestä

Jazzklubeja

Live-tarjontaa tuli testattua kahdessa eri paikassa, joista molemmissa on livemusiikkia joka ilta, joskaan ei välttämättä juuri jazzia:

jamboree_1

Yli 50 vuotta toiminnassa ollut Jamboree sijaitsee lähellä La Ramblaa Plaça Reial -aukion varrella. Useina viikkoina näyttäisi tarjolla olevan sama bändi joka päivä lukuunottamatta maanantaista jamisessiota – näin myös viime viikolla kun Jamboreessa vieraili Kuubasta hurmaava vanhempi diiva, bolerolaulaja Migdalia Hechavarria kuubalaishuilisti José Luis Cortésin johtaman kvintetin säestämänä. Hechavarrian voimakas ääni ja charmantti esiintyminen hurmasivat!

jamboree_2

Jamboreen jazz-puoli sijaitsee kellarissa josta noin muuten Jazzpossulle tuli jotenkin mieleen yleisöstä, meiningistä avoimen baaritiskin ja lavan edessä olevine katsomoalueineen Koko Jazz Club. Istumapaikkoja on katsomossa noin 100, baaritiskin edessä olevaan avoimeen tilaan mahtunee toinen mokoma seisomaan.

Jamboree kartalla , Jamboree netissä

harlem_1

Hieman boheemimpaa tunnelmaa tarjosi Barcelonan vanhan kaupungin pikkukujilta löytyvä Harlem Jazz Club. Ohjelmisto on Jamboreeta sekalaisempaa kamaa ja sisäänpääsy edullinen – tyypillisellä 6 euron sisäänpääsymaksulla saa nimittäin ilmaiseksi yhden neljän euron juoman.

Jazzpossun visiitin aikana soittanut duo Spoondrift oli melko hapokas elämys erilaisten vaikutteiden yhdistelyä flamencosta jazziin ja valtavirta rokkailuun tilanteessa jossa oikein mitään osa-aluetta ei yksinkään hallittu riittävän hyvin, kaksi settiä olisi saanut kuulla sisäänpääsyn hinnalla, mutta yksi sai riittää.

harlem_2

Harlem Jazz Club kartalla , Harlem Jazz Club netissä


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *