Tim Garland – Songs to the North Sky


garlandViimeksi törmäsin englantilaissaksofonisti Tim Garlandiin Chick Corean Vigil-kokoonpanon riveissä. Bändin viime vuoden Helsingin keikalla tosin etenkin juuri Garland  kärsi Finlandia-talon äänentoistosta ja miehen soitto kuului varsin heikosti. Onkin siis aiheellista tutustua miehen tekemisiin laajemmin uuden Edition Recordsin julkaiseman tupla-CD:n Songs to the North Sky’n parissa.

Garland on tehnyt musiikkia niin pienissä kokoonpanoissa – viime vuosina lähinnä Lighthouse-trion puitteissa – ja suurempien jousiorkesterien kanssa. Songs to the North Sky yhdistää nämä linjat tarjoamalla yhden CD:n kumpaakin sorttia.

Ensimmäisen CD:n Lighthouse -bändi on hieman muuttunut siitä kun sitä viimeksi kuultiin levyltä ACTin julkaisemana muutama vuosi sitten – ennallaan ovat Garlandin melodisesti laulavat puhaltimet, Asaf Sirkisin lyömäsoittimet ja  musiikilliset lähtökohdat 70-luvun lopun ja 80-luvun pehmofuusion pohjalta henkisesti lähtevä soundeiltaan akustinen musiikki, mutta poissa on pianisti Gwilym Simcock jota paikkaa nyt kappaleesta riippuen yksi kolmesta pianistista, vuoroin kuullaan Jason RebelloaJohn Turvillea tai Geoffrey Keezeriä ja kokoonpano on vaihtunut kvartetiksi – neljäntenä pyöränä joko kitaristi Ant Law tai basisti Kevin Glasgow.

Kokoonpano ei pysy samana kertaakaan kappaleen vaihtuessa, mutta kokonaisvaikutelma on silti yhtenäinen – Simcockin lähdön myötä pianon asema Lighthousessa onkin hieman kaventunut.

Jo avausbiisistä Uplift! kuulee hyvin miksi Garland on kelvannut puhaltajaksi Chick Corean bändiin – siinä määrin Corean ja Pat Methenyn kaltaisten artistien viitoittamalla tiellä kuljetaan. Mukana tulevat kuitenkin myös pehmofuusion heikkoudet – lisää särmää ja räminää jää kovasti kaipaamaan.

Ensimmäisen levyn iloisin yllätys on ehkä lyömäsoittaja Sirkis, jonka pehmeä ja omaperäinen soitto luo kaunista tunnelmaa ja A Brother’s Gift -biisin hang -rumpu soolo oli ainakin Jazzpossulle jopa ykköslevyn mieleenjäävin hetki.

Suositeltakoon jos Pat Methenyn ja 80-luvun jälkeinen Chick Corean kaltaiset artistit kiinnostavat, jos 80- ja 90-lukujen smoothimpi jazz aiheuttaa allergisia reaktioita niin ei uponne tämäkään.

 Uplift! -biisillä soittavat Garland, Sirkis, Geoffrey Keezer ja Ant Law

Disc 1: Lighthouse

 • Tim Garland, tenor and soprano sax, bass clarinet, flute
 • Jason Rebello, piano
 • John Turville, piano
 • Geoffrey Keezer, piano
 • Asaf Sirkis, drum kit and custom percussion set, hang
 • Ant Law, electric and steel string guitars
 • Kevin Glasgow, electric bass

Kakkoslevy Songs to the North Sky soi pehmeiden jousien tahtiin. Garlandin taustalla kuullaan The Royal Northern Sinfonia Strings -jousiorkesteria jousisolistinaan viulisti Magdalena Filipczak, ykköslevyltä tuttu Asaf Sirkis on jälleen lyömäsoittimissa kuten myös Neil Percy ja basistina kuullaan John Patituccia, jonka näkyvyys 80-luvun lopulla ja 90-luvulla aikakauden merkittävänä hahmona Chick Corean Elektric Bandista eteenpäin oli sitä luokkaa, että kelpasi Kummelinkin parodioitavaksi.

Garlandin melodinen ja laulava ote toimii orkestraalisessa kontekstissa paremmin kuin ykköslevyllä, mikä tuntuu pienellä bändillä liiankin pehmeältä soi kauniisti jousien keskellä ja musiikki nousee näin ylevämmälle tasolle joka sopii Garlandille hyvin mitä ykkös-CD ei tavoita. Mieleen tulevat monin paikoin kotimaisena vertailukohtana Jukka Perkon yhteistyöprojektit maamme orkesterien kanssa.

Levyä rytmittävät hienosti neljän Patituccin soolobasso -osuutta, jotka tuovat muuten ykköslevyn lailla lisää säpinää kaipaavaan musiikkiin miellyttävästi lisää rakennetta ja pitävät mielenkiintoa yllä.

Kokonaisuutena noin tunnin ja 40 minuuttia kestävä kahden levyn paketti on osoittautunut melko puuduttavaksi putkeen kuunneltuna – ei siksi että levyt eivät sopisi yhteen vaan pikemminkin siksi, että pehmeät puolikkaat ovat liiankin tårta på tårta – suositellaan nautittavaksi levyllinen kerrallaan siis.

Disc 2: Songs to the North Sky

 • Tim Garland, tenor and soprano sax
 • The Royal Northern Sinfonia Strings
 • Asaf Sirkis, custom percussion kit
 • John Patitucci, double and electric basses
 • Neil Percy, tuned and classical percussion
 • Magdalena Filipczak, solo violin

Levyä ei ole kotimaisissa puodeissa toistaiseksi näkynyt, mutta sen saa kätevästi vaikkapa Edition Recordsin omasta nettikaupasta tai Britti-Amazonista.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *