Matthew Halsall & the Gondwana Orchestra – When the World Was One


halsall

Manchesterilainen pienlabel Gondwana Records  saattaa olla blogin säännöllisille lukijoille tuttu useampaan kertaan hehkutetun mainion GoGo Penguin -trion julkaisijana. Gondwanan toinen julkaisu tänä vuonna on yhtiön nokkamiehen, trumpetisti Matthew Halsallin, uusi levy When the World Was One, jossa Halsallia säestää levy-yhtiön nimeä kantava Gondwana Orchestra.

Jos GoGo Penguin edustaa jazzin moderneja tuulahduksia niin Halsall ja Gondwana Orchestra luottavat puolestaan spiritual jazzin vahvaan perintöön John/Alice Coltrane -pohjalta.

Siinä missä spiritual jazz usein turvautuu sielun pohjamudista kumpuavaan rapsakkaaseen saksofonimurinaan niin Halsallin trumpetin johdolla Gondwana Orchestran soitto on viimeisen päälle smoothia Aasialaisen musiikin vaikutteilla maustettuna. Bändin soundissa ovat vahvasti esillä herkkä ääniset Lisa Mallettin soittama huilu, Rachael Gladwinin harppu ja Keiko Kitamuran koto. Vastikään oman bändinsäkin kanssa uuden samaten spiritual jazz henkisen levyn julkaissut saksofonisti Nat Birchall laskeutuu tällä kertaa suosiolla muiden soittimien tasolle.

Erityismaininnan ansaitsee monet biisit avaava samaan aikaan pehmeä, mutta jykävä Gavin Barrasin basso. Erityisesti vinyyliversiolta kuunneltuna niiden talon “parempien kaijarien” läpi Barrasin basso sai aikaan vahvoja mielihyvän väristyksiä. Muutenkin levy kuulostaa erittäin hyvältä ainakin tämän spiritual jazzin ystävän korvissa.

Levy meneekin heittämällä vuoden 2014 tämän hetken suosikkijulkaisujen joukkoon. Ainoa kritiikki oikeastaan on se, että biisit ovat aika samasta modaalisesta puusta veistettyjä, poikkeuksena vahvemmin aasialaissävytteinen Kiyomizu-Dera. Modernin klassikon status voi siis jäädä siis muutamaa tarttuvaa melodiaa tai muuta koukkua vajaaksi. Tästä johtuen levyn kelkasta saattaa tippua jos sen laittaa muun puuhastelun taustamusiikiksi, joten kannattaa kuunnella ajatuksella läpi.

Tästä huolimatta ehdottoman vahva suositus jos esimerkiksi Alice Coltranen Journey in Satchidananda kolahtaa.

Tässä näytteenä Tribute to Alice Coltrane, jonka henki siis vahvasti tällä levyllä läsnä:

http://www.youtube.com/watch?v=3AGTr7sGbBM

Levyä saa tilata bändin Bandcamp -sivulta CD:nä tai tupla-LP:nä. Se on myös kuunneltavissa Spotifysta (alla upotteena).

  • Matthew Halsall, trumpetti
  • Nat Birchall, saksofonit
  • Lisa Mallett, huilu
  • Keiko Kitamura, koto
  • Rachael Gladwin, harppu
  • Taz Modi, piano
  • Gavin Barras, basso
  • Luke Flowers, rummut


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *