Flow 2014 – sunnuntai – Antti Lötjönen Quartet East, Sound & Fury


Antti Lötjönen Quartet East

alqe_flow1

Sunnuntaina Balloon Stagen avasi kahdelta iltapäivällä monien kokoonpanojen ja ainoana artistina jokaisessa Flow’ssa soittaneen basisti Antti Lötjösen oma kokoonpano Quartet East.

Nimi on väännetty äskettäin edesmenneen basisti Charlie Hadenin Quartet Westistä ja vähän Hadenin musiikilliseen historiaan ollaan muutenkin kallellaan. Ainoana lainabiisinä kuultiin Hadenin kanssa Ornette Colemanin legendaarisilla levyillä soittaneen Don Cherryn Elephantasy ja joissain omissa sävellyksissä oli selkeää Ornette -henkeä, vaikka aivan niin syvälle avant-gardeen ei lähdetty.

Saksofonisti Jussi Kannasteen Roger toi bändin hetkeksi perinteisemmän jazzin tunnelmiin, mutta suurimmaksi osaksi liikuttiin ainakin puoli jalkaa avarammilla hieman seikkailevilla poluilla. Basistijohtajan asema bändin ankkurina korostui niin harmonian ylläpitäjänä harmoniasoittimettomassa kvartetissa myös rytmin ylläpitäjänä kun rumpusetin takana kekseliäs rumpali Joonas Riippa soitti totutulla yllätyksellisellä tavallaan.

Reilun tunnin setti meni toisaalta kuin siivillä musiikista nauttien, mutta jotenkin kokoonpanosta puuttui vielä lopullinen yhteishenki ja oma ‘brändi’, tuntui enemmän taitavien jazzmuusikoiden lyhytaikaiselta sivuprojektilta kuin valmiilta bändiltä.

alqe_flow2

 • Antti Lötjönen (kontrabasso)
 • Joonas Riippa (rummut)
 • Jussi Kannaste (saksofoni)
 • Verneri Pohjola (trumpetti)

Sound & Fury
flow_soundf_2

Other Soundin lavalle nousi viime vuonna Emma-ehdokkaaksi nousseen comeback-levyn muutaman vuoden uuden toiminnan jälkeen tehnyt 80-luvulla Edward Vesalan perustama Sound & Fury, joka kuuluu eittämättä suomalaisen jazzin legendaarisimpiin kokoonpanoihin.

Eturivin puhallinnelikko soitti myös 20 vuotta sitten viimeisellä Vesalan elinaikana tehdyllä levyllä Nordic Gallery – Pepa PäivinenTane KannistoMatti Riikonen ja Jorma Tapio kuulostavat yhä elinvoimaisilta ja puhallin rivistön voimakas ja dramaattinen yhteissoitto oli hienoa kuultavaa elävänä.

Nelikon lisäksi 90-luvun Sound & Furysta on mukana suomalaisen free jazz kitaran pioneeri Jimi Sumén jonka rinnalla sähkökitarassa kuullaan nykykokoonpanossa nuoremman polven Julius Heikkilää. Kitarat ulvovat puhaltimien taakse sähköistä surisevaa mattoa 80-90 -lukulaisen freen hengessä.

Rytmisektiossa alkuperäisen Sound & Furyn sukupolvea edustaa bassossa 90-luvulla Raoul Björkenheimin Krakataussa soittanut Sampo Lassila, jonka eläytyvää ja fiilistelevää soittoa oli ilo myös katsella. Rumpalinpallin on perinyt Vesalalta suurena Vesala-fanina tunnettu Black Motorista tuttu Simo Laihonen, jolle tämä musiikki sopii kuin nyrkki silmään.  Lyömäsoittimissa Laihosen aisaparina toimii Hannu Risku.

Sound & Furyn musiikissa on primitiivistä voimaa, mutta sähkökitaroiden surina ja puhallinnelikon tiheä jännitteitä täynnä oleva soundi luovat myös vaikutelman jonkunlaisesta urbaanista shamanismista.

Vesalan musiikki elää vahvana. Livenä bändi on monin verroin voimakkaampi ja tiheämpi kuin uusimmalla Pulsacion -levyllä. Koko skaala toimi, niin rytmikkäämmät kappaleet kuten Piruntanssi kuin tunnelmointi Frozen Melodyssa olivat komeaa kuultavaa kaikki.

flow_soundf

Sound & Fury

 • Pepa Päivinen (saksofonit, huilu)                                                                           
 • Jorma Tapio (alttosaksofoni, bassoklarinetti, huilut)
 • Tane Kannisto (tenorisaksofoni, huilu)
 • Matti Riikonen (trumpetti)
 • Jimi Sumén (kitara)
 • Julius Heikkilä (kitara)
 • Sampo Lassila (basso)
 • Hannu Risku (lyömäsoittimet)
 • Simo Laihonen (rummut)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *