Jazz Finland -festivaali esittelee suomalaista jazzia laajalla rintamalla


Tällä viikolla Helsingissä järjestetään Jazz Finland -festivaali, jonka yhteydessä järjestetään kansainvälinen European Jazz Conference -seminaari  jazzin ammattilaisille johon on tulossa pari sataa jazz promoottoria ja median edustajaa. Tapahtuma lienee suurin yksittäinen panostus suomalaisen jazzin viemiseksi ulkomaille.

Suuri yleisökin pääsee tästä hyötymään mainion livetarjonnan muodossa. Festarien puitteissa on mahdollisuus nähdä 21 bändiä ja kalleimmillaankin liput yhteensä maksavat alta 80 euron ja useampi halvempi kokonaisuus on tarjolla. Erinomainen tilaisuus ottaa suomijazz kerralla laajalla rintamalla haltuun!

Jos kiinnostaa tsekkailla jazzia, mutta ei jaksa perehtyä tarjontaan etukäteen niin tässä pikaopas parhaista syistä mennä kuhunkin tapahtumapaikkaan:

  • Torstai – Koko Jazz Club – “Missä kuulis jotain oikein uutta?”, “Onks mitään ilmasta?
  • Perjantai – Musiikkitalo – “Missä ois semmosta tyylikästä jazz-fiilistelyä?”
  • Perjantai – Lavaklubi – “Emmä jaksa mitään konserttisaleja, oisko jotain klubia?”
  • Lauantai – Korjaamon Vaunusali – “Missä on kaikista isoimmat jutut?”
  • Lauantai – Vintti – “Missä ois jotain kokeellisempaa?”
  • Sunnuntai – Digelius – “Emmä jaksa mitään isoja juttuja, onks jotain oikein intiimiä?”

Alla pitempää kuvausta siitä mitä on missäkin tarjolla.

Viralliset tiedotteet, aikataulut ja muu löytyy festivaalien sivuilta. Ihan ensin voi laittaa taustalle soimaan playlistin jossa 2 valintaa/artisti sikäli kun Spotifysta tuotantoa löytyy:

Torstai – Koko Jazz Club – Young Nordic Jazz Comets

Hämeentie 3 – 19:00 – Vapaa pääsy

LWP_9769

Festivaali avataan torstaina Koko Jazz clubilla Young Nordic Jazz Comets -showcasella jossa kuullaan pohjoismaisia nuoria kokoonpanoja. Tapahtuma on ilmainen ja Koko Jazz Clubilla on rajoitetusti tilaa, joten paikalle kannattaa saapua hyvissä ajoin – sikäli kun ulkomaiset kutsuvieraat saapuvat paikalle jo tähän tapahtumaan niin Koko täyttynee hyvin nopeasti ovien avaamisen jälkeen seitsemältä.

Elena Mindru & The Rom Ensemble 

Suomea edustaa romanialaissyntyisen laulaja Elena Mindrun johtama kokoonpano jossa yhdistyy romanialainen musiikkiperintö nuorekkaaseen jazziin. Bändissä soittaa oiva otos seuraavan sukupolven kotimaisia jazz-tekijöitä, erityisesti pianisti Tuomas J. Turunen ja basisti Eero Seppä ovat jo tehneet vaikuttavasti tuloaan jazzkentälle.

Aiemmin blogissa: levyarvio

  • Intone (SWE)
  • Musik För Hemlösa (DEN)
  • Krokofant (NOR)
  • Aurora (ICE)

Perjantai – Musiikkitalo

Mannerheimintie 13 – 19:30 – yhteislippu 27€

we_jazz_ar_quartet

 

Perjantaina festivaali jatkuu Musiikkitalolla kahdessa keskisuuressa salissa Black Boxissa ja Cameratassa hieman limittäin menevin setein.

Musiikkitalon perjantaissa suomijazz näyttäytyy kokonaisuutena modernin hillittynä.

AR Quartet –  Black Box – 19:30

Suoraan Suomen kiertueelta festareille tulee AR Quartet, joka muutama vuosi sitten Artturi Rönkä Quartetin nimellä edusti Suomea YNJC:ssä, joten monille kansainvälisille vieraille bändi lienee ennaltaan tuttu. Bändin hienostuneen

Aiemmin tänä vuonna ilmestyi ensilevy ja bändi on kypsynyt ja kerännyt kokemusta, joten ainekset painua mieleen ovat kasassa.

Aiemmin blogissa: levyarvio, keikka We Jazz -festareilla

Aki Rissanen Trio – Camerata – 20:00

Pianisti Aki Rissasessa on paljon samaa kuin kymmenen vuotta nuoremmassa Artturi Röngässä, siis paljon muutakin kuin soitin ja nimikirjaimet. Molemmat ovat vahvoja säveltäjiä, joiden musiikissa on Eurooppalaista hienostuneisuutta ja flirttailua klassisen musiikin kanssa.

Rissasen trion juuret ulottuvat Rissasen opiskeluvuosiin 2000-luvun alussa, jonkunlaista uutta tulemista trio on tehnyt vuodesta 2009, jolloin ilmestyi Beautiful Anxiety –levy, mutta nykyisessä muodossaan (bassossa Antti Lötjönen ja rummuissa Teppo Mäkynen) trion keikkailu on ollut melko kausiluonteista ja useammin soittajia kuuleekin muissa kokoonpanoissa.

Ilmiliekki Quartet – Black Box – 20:30

Ilmiliekki Quartet oli aikanaan yksi suuria suomalaisen jazzin lupauksia ja vuoden 2002 Young Nordic Jazz Comets voittaja, mutta muut projektit veivät soittajat mukanaan eikä Ilmiliekistä kvartettina moneen vuoteen kuulunut vaikka Verneri PohjolaTuomo PrättäläAntti Lötjönen ja Olavi Louhivuori ovatkin olleet hyvin esillä omilla urillaan.

Ilmiliekin musiikin henki on pitkälti seurannut trumpetisti Pohjolaa muihin projekteihin viime vuosille – hieman melankolista tunnelmointia joka nousee kuitenkin voimakkaasti vahvojen melodioiden tukemana.

Bändi levytti niin ennakkoluulotonta ja kypsää omaa materiaalia kuin versioita Tom Waitsin, Björkin ja Radioheadin kaltaisilta artisteilta.

Tänä vuonna Ilmiliekki Quartet tekee uutta paluuta, keikkoja on jo muutamia ollut ja neljäs levy on juuri ilmestymässä. Kolmesta ensimmäisestä levystä Jazzpossulla on fiilis, että paras levy voisi olla vasta tulossa, joten odotukset ovat korkealla.

Kari Ikonen Trio – Camerata – 21:00

Viime vuonna arvostetun Yrjö-palkinnon voittaneen pianisti Kari Ikosen nykyinen trio ei ole oikein Suomessa tavoittanut ansaitsemaansa yleisöä. Ainakin Jazzpossu on ollut useammalla keikalla jossa kuulijoiden määrä on ollut suhteellisen alhainen.

Trion musiikki on hienoa modernia pianotrioa, erityisesti bassossa Tallinnasta käsin toimiva armenialaistaustainen basisti Ara Yaralyan on ollut hieno uusi tuttavuus.

Ulkomailla trion edellinen saksalaisen Ozellan julkaisema levy Bright on kerännyt kehuja mediassa. Uutta levyä on äänitetty, julkaisu Suomessa joulukuussa, joten uutta materiaalia kuultaneen tälläkin festivaalilla.

Aiemmin blogissa: LevyarvioLivenä Sellosalissa tammikuussa 2013, Kansi Auki pianojazz -festareilla 2013

Nina Mya – Black Box – 21:30

Laulaja Nina Mya kuuluu tulevaisuuden laulajalupauksiin. Pari vuotta sitten ilmestyneellä ensilevyllä Flying Solo kuultiin vahvasti jazzin perinteistä ponnistavaa omaa materiaalia, sen jälkeen on meriittilistalle tullut opintoja New Yorkissa, joten kehitystä lienee kuultavissa.

Studiossakin Mya on käynyt tänä vuonna, suunnitelmissa oli uusi EP kesällä, mutta materiaalia kertyi kokonaisen levyn verran ja EP:tä ei ole kuulunut, joten lieneekö suunnitelmat muuttuneet täyspitkän suuntaan.

Perjantai – Lava-klubi

Läntinen Teatterikuja 1 – 22:30 – 12€

mopo-jazzanti

 

Musiikkitalon ohjelmiston jälkeen vaihdetaan perjantaina vielä vähän vapaalle kun suomalaista jazz klubi -kulttuuria esitellään siivun verran Kansallisteatterin yhteydessä sijaitsevalla Lava-klubilla. Livebändi Mopon lisäksi tunnelmasta pitävät huolen We Jazz DJ:t.

Mopo – 22:30

Räväkkä Mopo on herättänyt kiinnostusta jo ainakin Britteinsaarilla. Jokainen Mopo-keikka saa hymyn huulille ja varmasti illan klubillakin tunnelma vapautuu.

Lauantai – Korjaamo

Töölönkatu 51 – 20:00 – Vintti 18€, Vaunusali 23€ tai molemmat 37€

Lauantaina festarit jatkuvat Korjaamolla, jossa käytössä ovat iso Vaunusali ja intiimimpi Vintti. Lippuja on saatavilla erikseen (Vaunusali 23€, Vintti 18€) tai yhteislippu kaikille illan keikoille (37€).

Vaunusali

lassy_april_lzn

Vaunusalissa on lauantaina tarjolla festarien raskasta sarjaa ja suomiscenen ehdotonta kärkeä.

UMO Jazz Orchestra – 20:30

Suomalaisen big band -kulttuurin kivijalka UMO on luonnollisesti paikalla. Viime aikoina kansainvälistä näkyvyyttä on tullut etenkin Yhdysvalloissa Lenny Pickettin kanssa tehdyn levyn myötä, mutta UMO lienee tuttu kansainväliselle jazz-väelle muutenkin suomalaisen jazzin näkyvimpänä instituutiona.

UMOn ohjelmistoon kuuluu big band musiikin skaala vanhoista klassikoista uusiin tilausteoksiin, Jazz Finland festareilla keskitytään todennäköisesti uusiin suomalaisiin sävellyksiin.

Aiemmin blogissa: The Prescription levynjulkkarikeikka solistina Lenny Pickett, Valtteri Pöyhösen Yön rakastaja solistina Timo Lassy, UMO Jazz Espa -festareilla 2013

Sun Trio – 22:00

Sun Triokin on entinen Young Nordic Jazz Comets -bändi. Tuolloisen kilpailun voitto irtosi vuonna 2006. Jazzpossu on aina kokenut Sun Trion kovasti saman henkiseksi kokoonpanoksi kun yllämainittu Ilmiliekki Quartet – kaksi soittajista on samoja, Olavi Louhivuori rummuissa ja Antti Lötjönen bassossa ja melodiainstrumentti on tässäkin trumpetti, jota puhaltaa Olavin veli Jorma Kalevi Louhivuori.

Sun Trio on trumpettitrioksi hämmentävän rikassoundinen ja kolmesta soittimesta otetaan todella hienosti tehot irti.

Kansainvälistä näkyvyyttä on tullut muualtakin kuin YNJC:stä, levy-yhtiönä on ollut kahden levyn ajan italialainen CAM Jazz ja yhteistyö jatkuu lokakuussa virallisesti julkaistavalla kolmoslevyllä In the Dreamworld. Sitä saattaa olla festareilta saatavilla, sillä ainakin festaria edeltävän sunnuntain Jazz Kiinnostaa -ohjelmassa kyseinen CD on jo bongattu ja hyvältä kuulosti.

Jussi Fredriksson Jazz Wars – 23:00

Turun seudun monipuolisen jazz-vaikuttaja Jussi Fredrikssonin Jazz Wars -kuusikossa on mahtipontista jykevyyttä ja soundeissa haikaillaan vähän 80-luvun myöhempien aikojen fuusionkin suuntaan.

Kesällä bändi kävi keikkailemassa Italiassa ja sieltäkin kuului positiivista hyrinää.

Timo Lassy Band – 0:00

Saksofonisti Timo Lassy ei kaivanne esittelyjä suomijazzia vähänkään seuraaville lukijoille. Five Corners Quintetistä eteenpäin Lassy on kuulunut skenen näkyvimpiin hahmoihin ja 60-lukulaisessa hengessä svengaava Timo Lassy Band on herättänyt ihastusta kerta toisensa jälkeen niin Suomessa kuin ulkomaillakin. 

Bändi kävi studiossa viime keväänä, joten uutta materiaalia kuultaneen nytkin.

Aiemmin blogissa: April Jazz -festareilla 2014, Live with Lassy -levyarvioWe Jazz 2013 -festareilla,  Flow’ssa 2013,  We Jazz -klubilla helmikuussa 2013In with Lassy –levyarvio

Dalindèo – 0:45

Dalindèo aloitti uransa sen verran kansainvälisillä nu jazz/bossa -soundeilla, että jos ei olisi tiennyt niin ei olisi suomalaiseksi bändiksi silloin uskonut. Vaikka kokoonpano ja tietyt perusasiat pysyivät paikallaan niin kuitenkin viimevuotisella Jazz-Emman voittaneella Kallio-levyllä löytyivät yhtäkkiä suomalaiset juuret ja uudesta materiaalista pikemminkin ihmettelee, että uppoaakohan tämä ulkomaiseenkin yleisöön.

Dalindèo on myös taattu bilebändi, mutta saa nähdä miten ulkomaisten vieraiden turnauskestävyys kestää 0:45 alkavaan settiin. Viime vuoden We Jazz -festarien päätösklubilta ainakin muistaakseni tuntui kansainvälinen media pitkälti kaikkoavan ennen Dalindèon päätössettiä.

Aiemmin blogissa: We Jazz 2013 -festareilla, Flow’ssa 2013, Elojazz-festareillaKallio -levyarvio

Vintti

ecstasy-bändi

Vintillä tarjolla on puolestaan hieman kokeilevampaa jazz-ilmaisua.

Elektro GT – 20:00

Elektro GT on rumpali Mikko Hassisen uusi kokoonpano jolta on ensilevy tulossa. Jazzpossu on kuullut bändiä vain yhden biisin verran, mutta monipuolista modernia elektronissävytteistä fuusiosoundia lienee tulossa. Kokoonpanossa yhdistyvät mielenkiintoiset nimet jazz-skenestä ja rokimmalta puolelta: jazz-kansalle tuttuja nimiä ovat festareilla toisissakin kokoonpanossa soittavat Jorma Kalevi Louhivuori ja Aki Rissanen, muita meriittejä löytyy enemmän kitaravirtuoosi Timo Kämäräiseltä ja parhaiten Stratovariuksen basistina tunnetulta Lauri Porralta.

Mikko Innanen & Innkvisitio – 21:30

Saksofonisti Mikko Innasen johtaman Innkvisition omaperäisellä avant-gardella on jo ystäviä maamme rajojen ulkopuolella ja bändi on käynyt kiertueilla mm. Ranskassa. New Yorkissa suuren osan ajastaan viettänyt Innanen on ulkomailla tunnetuimpia suomalaisia jazz-nimiä ja tänä vuonna noteerattiin Down Beat -lehden kriitikkoäänestyksessäkin baritonisaksofonistien Rising Stars -listalla.

Bändin edellisestä Clustrphy -levystä on jo vierähtänyt aikaa, mutta bändin maaliskuisella Vapaat äänet-kiertueella kuultiin uusi ohjelmisto ja uutta levyä on tulossa ensi vuonna, joten luomistyö jatkuu.

Bändin omaperäisen soundin kulmakiviä ovat Innasen vapaamuotoinen puhaltaminen, Seppo Kantosen syntetisaattorit ja Joonas Riipan nokkela ainutlaatuinen rumputyöskentely.

Aiemmin blogissa:  Vapaat äänet kiertueella, April Jazzeilla 2013

Elifantree – 22:30 (alunperin tähän ilmoitettu Teemu Viinikainen Trio perunut)

Alunperin tähän ilmoitettu Teemu Viinikainen Trio on perunut ja tilalla kuullaan Elifantreeta.

Laulaja Anni Elif Egecioglun, saksofonisti Pauli Lyytisen ja lyömäsoittaja Tatu Rönkön muodostaman Elifantreen soundi on varmasti suomijazzin omalaatuisimpia. Soundeissa liikutaan pikemminkin vähän vinksahtaneen electropop -vaikutteisen indien kuin jazzin maailmassa.

Raoul Björkenheim eCsTaSy – 23:30

Kitaristi Raoul Björkenheim oli suomalaisen free jazzin pioneereja jo 80-luvulla. Uusi, nuoremmista muusikoista koostuva eCsTaSy -bändi ottaa askeleen takaisinpäin hurjimmasta voima freestä ja mukana on enemmän groovea ja iloisuutta, mutta häveliäästä jazz-ilmaisusta ollaan kuitenkin turvallisen etäisyyden päässä.

Dubrovnikin levyjulkkarikeikka kuuluu tähän mennessä vuoden suosikkeihin, joten samanlaista tunnelmaa olisi nyt tilauksessa Vintillekin.

Aiemmin blogissa: Pori Jazzeilla 2014, Ecstasy -levyarvio, levyjulkkareilla Dubrovnikissa

Sunnuntai – Digelius

wejazz_2013_05_panu

 

Aiemmin tänä vuonna 40-vuotta täyttänyt levykauppa Digelius on ollut pitkään olennainen osa suomalaista jazz-skeneä. Ulkomaalaisten kävijöiden vierailua tässä jazz-levyjen ystävien mekassa edesautetaan sunnuntaina Panu Savolaisen ilmaiskeikalla.

Panu Savolainen – 14:30

Nuori vibrafonisti on ollut jo monessa mukana ja Savolainen on ollut aktiivinen paitsi useammissa kokoonpanoissa muusikkona myös klubi-iltojen järjestäjänä. HERD-trion laulaja Aili Ikosen kanssa tekemä 50- ja 60-luvun jazziskelmää uusiksi tulkitseva Jazzbasilli on ollut suosittu ympäri Suomea ja nelikko onkin kiertänyt maata tänä vuonna erittäin aktiivisesti.

Viimeksi soolona Jazzpossu kuuli Savolaista We Jazz -festareilla jossa oli kyseessä improvisoitu kokonaisuus jossa piipahdettiin välillä Bachissakin, nyt ehkä tiedossa jotain muuta – Twitterin perusteella saatta olla mm. Lentävä kalakukko mukana menussa.

Aiemmin blogissa: Soolokeikka We Jazz 2013 -festareilla


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *