Wadada Leo Smith – The Great Lakes Suites


wadada

 

Pitkän linjan trumpetisti Wadada Leo Smithiltä on tullut jälleen uusi levy Petri Haussilan TUM Recordsilla, joka näin ansiokkaasti jatkaa liian vähäiselle huomiolle nykyään jäävien vanhemman polven nimien uuden musiikin julkaisemista. Uusi kvartettilevy The Great Lakes Suits toimii intiimimmällä tasolla kuin edellisestä suurteos, 20 henkisen TUMOn YLEn M1 studiolla äänittämä parituntinen Occupy the World, mutta tuhti avant-garden suuntaan nojaava kuuntelupaketti on tälläkin kertaa tarjolla.

Nimekkään bändin juuria löytyy Pohjois-Amerikan suurten järvien ympäristöstä – Lake Michiganin rannalla sijaitsevan Chicagon alueen legendaariseen AACM -porukkaan kuuluivat Smithin lisäksi jo 60-luvulla myös saksofonisti/huilisti Henry Threadgill ja rumpali Jack DeJohnette. Bassossa bändissä on edelliselläkin TUMin Smith-julkaisulla isossa osassa ollut John Lindberg puolestaan on kotoisin Detroitista, Lake Erien ja Lake Huronin välistä.

Viisi suurta järveä ovat saaneet kuudenneksi seuraansa Detroitin vieressä sijaitsevan pienemmän Lake St.Clairin – mittavia biisejä on näin 90 minuuttisella tupla-CD:llä kuusi, kaikki yli yhdeksänminuuttisia. Pianottoman ja kitarattoman kvartetin ääni on ilmava eivätkä puhaltajat lähde kovin syvälle free jazz-törinöihin, joten aivan raskainta kuunneltavaa levy ei ole, mutta jatkuvasti elävä musiikki vaatii kuulijalta keskittymistä. DeJohnetten rummut varioivat rytmiä jatkuvasti eikä Lindbergkään jää tasaiseksi ankkuriksi. Etenkin DeJohnetten elävä rumputyöskentely miellyttää kunhan sitä vain jaksaa seurata, erityisesti yksityiskohtana on jäänyt vahvasti mieleen levyn yllättävä päätös groovesti funkkaavaan rumpurytmiin muiden soittimien vetäytyess pois. 

Levy tuntuu vaativan aikaa – useamman läpikuuntelun jälkeen pitkien sävellysten yksityiskohdat ja kaaret eivät oikein ole jääneet mieleen – bändin haluaisi nähdä livenä että tarttumapintaa musiikkiin saisi enemmän. Jää semmoinen fiilis, että kuuntelijana ei ole levyn tasolla, mutta ehkä vielä joskus tämmöisenkin paketin pystyy ottamaan haltuun…

Levyn oheismateriaali on jälleen TUMin tuttua korkeaa tasoa – melkein 40 sivuinen kansivihko käsittelee kunkin muusikon ja levyn musiikin taustat huolella. Kansitaiteen lähteeksi valittu viime vuonna Pro Finlandia -mitalilla palkitun taiteilija Markus Konttisen maalaus Rampant Cloud at Nightfall on levylle täysosuma.

Rampant-Cloud-at-Nightfall-hires
Markus Konttinen – Rampant Cloud at Nightfall (photo: Jussi Tiainen)
  • Wadada Leo Smith – trumpetti
  • Henry Threadgill – alttosaksofoni, huilu, bassohuilu
  • John Lindberg – basso
  • Jack DeJohnette – rummut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *