Vinkkejä Tampere Jazz Happeningiin


pikkulogovri

Tampere Jazz Happening järjestetään tänä vuonna 30.10. – 2.11. Tullikamarin Pakkahuoneella, Klubilla ja Telakalla. Tänäkin vuonna tarjolla on tinkimätöntä korkeatasoista jazzia ja maailmanmusiikin rytmejä Suomesta ja ulkomailta.

Täydet ohjelmatiedot, lipunmyynti ja muu oleellinen löytyy festarien sivuilta.

Kovia kotimaisia Telakalla

Raja kotimaisten ja ulkomaisten bändien välillä kulkee melko tiukasti pienemmän Telakan ja suuremman Pakkahuoneen välissä. Yhtä kokoonpanoa ja Yrjö-palkinnon voittajan esiintymistä lukuunottamatta kaikki suomalaiset löytyvät Telakalta.

Suomalaisella jazzilla ei ole kansainvälisessä seurassa nykyään hävettävää, joten Telakkaa suositeltakoon täysipainoisena festarivaihtoehtona ja nostettakoon kotimaiset tämänkin artikkelin alkuun.

Jori Huhtala 5 - Photo: Tuomas Timonen
Jori Huhtala 5 – Photo: Tuomas Timonen

Perjantai – Kallio Slaaki, Jori Huhtala 5, Teddy’s WestCoasters

Kallio Slaaki

Kolmen rumpalin Kallio Slaaki ottaa oivasti tehot irti lyömäsoittimista. Mika KallionAnssi Nykäsen ja Mikko Hassisen kokoonpano soi yhtenä monipuolisena rytmikoneena. Viime vuonna vain LP:nä ilmestynyt levy Polymania for Percussion olisi ansainnut laajempaakin tunnustusta – kirjoitin siitä silloin näin.

Jori Huhtala 5

Basisti Jori Huhtala on viime aikoina vahvistellut asemiaan nykyisen sukupolven suomalaisten jazzbasistien ykköslinjassa monilla rintamilla. Oma bändi Jori Huhtala 5 edustaa perinteisempää jazz-soundia ensiluokkaisella kokoonpanolla – levy tulossa ensi vuonna Fredriksson Musicilla, joten bändistä kuultaneen vielä lisää.

Teddy’s WestCoasters

Rumpali Teppo Mäkysen johtama WestCoasters -oktetti soittaa niin Yhdysvaltain länsirannikolta tulevia klassikoita kuin tyylin innoittamia Mäkysen originaalejakin. Bändin aiemmilta keikoilta on jäänyt positiivisesti monta biisiä mieleen – vahva suositus torviharmonioiden ystäville, kuuden puhaltimen bändissä on hieno soundi. Aiemmin blogissa: Oulussa Elojazzeilla 2013, Viapori Jazzeilla 2013.

Liberty Ship - Photo: Maarit Kytöharju
Liberty Ship – Photo: Maarit Kytöharju

Lauantai – Liberty Ship, Teemu Viinikainen Trio, Elektro GT

Liberty Ship

Saksofonisti Esa Pietilän johtama Liberty Ship -kokoonpano on herättänyt runsaasti kiinnostusta maamme rajojen ulkopuolella. Ensi viikolla bändi on viiden keikan kiertueella Japanissa jota seuraa Jazzliiton kiertue Suomessa. Aiemmin blogissa on käsitelty levyä ja liveä.

Bändi keikoilla Suomessa seuraavasti:

28.10. Kajaani, Kouta-sali klo 19
29.10. Joensuu, Konservatorio klo 19
30.10. Helsinki, Lavaklubi klo 19
31.10. Turku, Turun seudun musiikkiopisto klo 19
1.11. Tampere Jazz Happening, Telakka klo 21

Tampereelle saavuttaessa lienee siis jo melko rutinoitunut yhdessä soittamisen meininki.

Teemu Viinikainen Trio

Kitaristi Teemu Viinikaisen sairastumisesta johtuen bändi ei pystynyt esiintymään Jazz Finland -festareilla, mutta onneksi Viinikainen on toipunut ja trioa saadaan kuulla nyt Tampereella. Alkuvuonna ilmestynyttä kakkoslevyä Hit it! käsiteltiin blogissa aiemmin.

Elektro GT

Juuri uuden levyn julkaissut rumpali Mikko Hassisen johtama Elektro GT on Jazz Finland-keikan perusteella livenä vielä astetta tiukempaa tavaraa kuin juuri arvosteluun päässeellä levyllä. Bändin voi bongata samalla viikolla myös Helsingistä DIG.-festarin Drummer’s Night -illasta keskiviikkona 29.10.

Tamikrest - Photo: Thomas Dornbirn
Tamikrest – Photo: Thomas Dornbirn

Kevyemmin Klubilla

Pakkahuoneen vieressä Klubilla potkaistaan homma käyntiin torstaina ja Pakkahuoneen keikkojen jälkeen vaihdetaan vaihdetta vähän vapaammalle rytmivetoisemman musiikin parissa.

Torstai – Partisans, Elephant9 with Reine Fiske

Torstai-iltana Klubille pääsee ilmaiseksi kuuntelemaan rockin ja jazzin sähköisessä rajapinnasssa operoivia bändejä. Brittiläinen Partisans (jota ei pidä sekoittaman punk-bändi The Partisansiin) on toiminut 90-luvun puolestavälistä. Uutta levyä voi fiilistellä etukäteen Soundcloudista – siinä moderniin ilmavaan soundiin yhdistyy 60-luvun lopun Miles-tunnelmia ja vähän afrikkalaista rytmiikkaakin.

Kosketinsoitinvetoinen norjalainen Elephant9 on Atlantis-levyn tavoin vahvistettu ruotsalaisella progekitaristi Reine Fiskellä (Dungen, Svenska Kaputt). Saman henkistä dynaamista rypistystä kun Jazz Finland -festareiden Young Nordic jazz Cometsin Norjan edustaja nuoremmasta sukupolvesta, Krokofant tai kotoinen Kahden Miehen Galaksi.

Hinta-laatusuhde siis ilmaiskonsertissa erinomainen torstaina Tampereen seudulla liikkuville!

Perjantai – Tamikrest

Saharan seudun tuaregien musiikkikulttuuri on viime vuosina saanut paljon uusia faneja ja perinteisiä elementtejä ja rock-musiikkia yhdistäneet bändit kuten nyt Tampereelle saapuva Tamikrest ja kesällä Flow’ssa esiintynyt Tinariwen ovat herättäneet paljon positiivista pöhinää esiintymisillään. Hypnoottista rytmihuumaa lienee luvassa perjantain ja lauantainvälisessä yössäkin.

Lauantai – Linton Kwesi Johnson & Dennis Bovell Dub Band

Dub-runoilija Linton Kwesi Johnson on brittiläisen reggae-kulttuurin suuria nimiä. Suosioon 70-luvun lopulla noussut Voimakkaasti yhteiskunnallisesti kantaa ottava runoilija on viime vuosikymmenet esiintynyt varsin harvakseltaan joten nyt on tarjolla harvinainen tilaisuus nähdä tämä oman kulttuurinsa voimahahmo.

Sunnuntai – Farmers Market

Norjalainen Farmers Market yhdistelee estoitta balkanilaista musiikkiperimää jazziin, funkkiin, klezmeriin ja ties mihin. Ennakkoluulottoman rytmillisesti monipuolisen tykittelyn ystäville.

Poimintoja Pakkahuoneelta

Pakkahuoneen konserteissa esiintyy 13 kokoonpanoa, mukana myös paljon Jazzpossulle uusia tuttavuuksia.

Tässä muutamia ennestään tutumpia nostoja.

takuyakuroda_1_byhiroyukiseo
Takuya Kuroda – Photo: Hiroyuki Seo
Perjantai – Takuya Kuroda

Japanilaissyntyinen, nykyään New Yorkissa vaikuttava trumpetisti Takuya Kuroda on noussut uudella levyllään Rising Son Blue Note -labelin kiinnostavampiin modernin jazzilmaisun rintamaan jonnekin Robert Glasperin ja Ambrose Akinmusiren välimaastoon – jalat vahvemmin jazzin perinteessä kuin Glasperilla, mutta toisaalta enemmän Glasperin ja japanilaisen klubijazzin modernimpaa rytmiikaa kuin Akinmusirella.

Perjantai – The Thing

Pohjoismaisen nykypäivän free jazzin kova kulmakivi The Thing on livenä näkemisen ja kuulemisen arvoinen. Viime vuoden Helsingin keikasta kirjoittelin tämmöistä.

Lauantai – ICP Orchestra

Eurooppalaisen freen voimahahmot Han Bennink, Misha Mengelberg ja Willem Breuker perustivat Instant Composers Pool -kollektiivin 1967 ja siitä eteenpäin ICP on pitänyt improvisaation lippua korkealla yhtenä pitkäikäisimmistä eurooppalaisen jazzin instituutioista. Alkuperäisistä voimahahmoista bändissä on jäljellä vielä aktiivisena rumpali Han Bennink, jonka soittoa saatiin viime vuonna  kuulla Suomessa duona Mikko Innasen kanssa.

Kymmenhenkinen ICP tarjonnee yllätyksiä ja haastavaakin kuunneltavaa Pakkahuoneen illassa lauantaina.

Bill Frisell - Photo: Monica Frisell
Bill Frisell – Photo: Monica Frisell
Lauantai – Bill Frisell – Guitar in the Space Age

Mestarikitaristi Bill Frisellin uusi levy ei äänitteenä vastannut täysin Jazzpossun korkeita odotuksia, mutta livenä 50- ja 60-luvun nostalgista kitaramusiikkia yhdistelevä projekti lienee sympaattista ja miellyttävää kuunneltavaa.

Sunnuntai – Mikko Innanen 10+

Ehkä tämän hetken suomalaisen avant-garde jazzin johtavan nimen, saksofonisti Mikko Innasen, suurprojekti – 12 henkinen 10+  ei ole kovin montaa keikkaa heittänyt, joten tilaisuus nähdä tämä erittäin nimekkäistä soittajista koottu bändi elävänä on harvinainen.

Sunnuntai – The Terence Blanchard E-Collective

Festarin sivut puhuvat maailman ensi-illasta, mutta uusimman tiedon mukaan Tampereen keikka on trumpetisti Terence Blanchardin uuden E-Collective bändin Euroopan kiertueen viides pysähdys, mutta erittäin tuoretta kamaa ilmeisesti silti tarjolla tältä yhdeltä modernin amerikkalaisen mainstream post-bopin johtavalta trumpetistilta.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *