Ethiojazzlegenda Hailu Mergia We Jazz -klubilla 18.10.


wejazz_hailu_3

We Jazz -klubi järjestettiin eilen neljän kuukauden tauon jälkeen juuri remontoidulla Kuudennella Linjalla. We Jazz -klubeilla on nähty vähän harvemmin ulkomaisia vieraita, mutta tällä kertaa mestoilla oli Euroopassa kiertueella oleva uutta tulemista musiikkihommiin tekevä 70-luvun etiopialaisen jazzin merkkimies Hailu Mergia.

Etiopialaisen 60- ja 70-lukujen jazzin uuteen nousuun musadiggarien keskuudessa on oikeastaan kaksi suurta tekijää. Erittäin merkittävän työn etiopialaisen musiikin säilömiseksi ja levittämiseksi Euroopassa on tehnyt ranskalainen tuottaja Francis Falceto joka on julkaissut etiopialaista musiikkia uudelleen länsimaisille yleisöille jo 29:n levyn verran Ethiopiques -sarjassa.

Tätä kautta Astatken musiikki päätyi myös elokuvaohjaaja Jim Jarmuschin käsiin joka halusi sisällyttää tätä erikoisella tavalla hämyisesti groovaavaa musaa Broken Flowers elokuvansa soundtrackille siinä määrin, että lisäsi käsikirjoitukseen Bill Murrayn esittämän päähenkilön jamaikalaistaustaisen naapurin linkiksi musiikkiin.

Paljon on pöhinä ethiojazzin ympärillä pyörinyt juuri Mulatun ympärillä syystäkin, mutta viime vuosina on löydetty laajemmin uudestaan myös toinen kahdesta etiopialaisjazzarista jotka 70-luvulla pääsivät levyttämään kokonaisia LP:itä instrumentaalimusaa – kyseessä siis eilen Kutosella esiintynyt Mergia, jonka 1977 levyttämän Tche Belew –levyn on nyt julkaissut uudestaan afrikkalaisten harvinaisuuksien uudelleenjulkaisuhin keskittynyt Awesome Tapes from Africa -levy-yhtiö.

Mergian johtama Walias Band oli aikoinaan sen verran suosittu, että bändi pääsi 1981 kiertueelle Yhdysvaltoihin, johon Mergia kiertueen jälkimainingeissa muutti pysyvästi asumaan suuren maan mahdollisuuksien houkuttelemana. Musiikkiura ei kantanut pitkälle ja Mergia onkin elättänyt itsensä nämä vuodet taksikuskina Washington DC:ssä kunnes nyt musiikkimaailmassa on tarjoutunut uusi tilaisuus.

wejazz_hailu_2

 

Sitten varsinaiseen keikkaan… Oli hienoa kuulla livenä Mergian soittoa – siinä oli vahvasti läsnä etiopialaisen musiikin henki joka pitkälti tulee perinteisistä viisisävelisistä sävelasteikoista – harmonisesta rikkaudesta ei siis varsinaisesti päästä puhumaan sillä jokainen kappale pysyy melko tiukasti oman asteikonsa ominaisessa tunnelmassa, mutta sen tilalla on hypnoottista voimaa.

Mergia oli silminnähden innoissaan ja ilahtunut uudesta tilaisuudesta päästä esittämään musiikkiaan ja etenkin eturivien innostumassa tanssimaan kun Mergia tarttui harmonikkaan soittamisen ilo oli suorastaan käsinkosketeltava.

Tällä Euroopan kiertueella Mergia on liikkeellä triokokoonpanolla, jossa bassossa australialaissyntyinen Berliinissä vaikuttava basisti Mike Majkowski ja rummuissa puolalainen Pawel Szpura.

Rytmiikka on hypnoottis-groovaavassa musassa tärkeässä osassa ja nuorempi polvi homman hyvin kotiin. Etenkin rummuissa Puolassa nykyään hyvin kysytty Szpura piti rytmin rullaamassa hyvällä intensiteetillä. Bassossa Majkowski oli usein hypnoottisten kuvioiden vanki, mutta omissa sooloissaan toi mukavasti lisäväriä sinänsä pelkistettyyn etiopialaispalettiin.

Kulttuurillisesti arvokas kokemus siis, mutta vähän pelkistetty triosoundi kävi puuduttavan samanlaiseksi puolitoistatuntisen setin myötä – klassikkolevytysten hämyisää isomman kokoonpanon rikkaampaa soundia kaipasi, toivottavasti Mergia saa vielä tilaisuuden kiertää maailmaa sellaisenkin kanssa.

 

  • Hailu Mergia, koskettimet, harmonikka, melodica
  • Mike Majkowski, basso
  • Pawel Szpura, rummut

Uudelleenjulkaistua klassikkolevyä Tche Belew voi kuunnella nyt Spotifysta. Fyysistä levyä saa Levykauppa Äxästä – CD tai LP.

wejazz_hailu_1


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *