Supermassiven free jazz perjantai – Taco Bells & Pekko Käppi, Sound & Fury, Joe McPhee & Chris Corsano


Supermassiven perjantai Kutosella oli free jazzin juhlaa kun lavalle nousivat kotimaiset Taco Bells jouhikoin soittaja/viulisti Pekko Käpillä vahvistettuna, Sound & Fury ja ulkomaisina vieraina pitkän linjan puhaltaja Joe McPhee rumpali Chris Corsanon kanssa.

Taco Bells & Pekko Käppi
supermassive_taco_bells

Taco Bells -trio on tehnyt tinkimätöntä freetä jo vuodesta 2006. Omalla sarallaan jouhikon soittajana ja lauluntekijänä ansioitunut Pekko Käppi on tehnyt bändin kanssa ennenkin yhteistyötä – hän oli mukana jo bändin ensimmäisen LP:n Vadelma/Hawaii vuonna 2007 äänitetyllä Vadelma -puolella.

Näin Taco Bellsin viimeksi livenä kolmisen vuotta sitten Kutosella We Jazzin kuvioissa, nyt tuntui että bändihän on parantanut kuin sika juoksuaan. Sami Pekkolan tenorifoni karjui ja puhisi komeasti ja Käpin viulu toi mukavaa pientä kansanmusiikkitunnelmaa ja paikoitellen melodisempia hetkiä, etenkin mieleen jäi Käpin ja basisti Tero Kemppaisen vuoropuhelu.

Taco Bells kuuluu ehdottomasti suomi freen kapeaan kärkeen ja bändiä soisi kuulevansa useammin – levyjäkään ei ole kuitenkaan 8 vuodessa ilmestynyt kuin kaksi.

 • Sami Pekkola, tenorisaksofoni
 • Tero Kemppainen, basso
 • Jaakko Tolvi, rummut
 • Pekko Käppi, viulu

Sound & Fury

supermassive_sound_fury

Edward Vesalan viimeisen sähköisen kauden musiikkiperintöä elossa pitävä yhdeksikkö Sound & Fury toi lavalle semmoista muhkeaa soundia että oksat pois. Kokoonpano oli sama kuin elokuussa Flow’ssa mutta ohjelmisto oli eri – tällä kertaa mentiin viimeisimmän levyn Pulsacion hengessä – suurin osa setistä oli tältä levyltä, Flow’ssa sitä ei taidettu kuulla lainkaan.

Sound & Fury oli kuin villieläin, sen soitosta pursusi sellainen voima että oikein ihmettelee miten pakka pysyy kasassa. Kahden sähkökitaran ja neljän puhaltimen väkivahva mylvintä kävi luihin ja ytimiin. Onneksi välillä vähän tunnelmoitiin kahdella huilullakin että sai hetken hengähtää.

Erityisesti onnistuneet solistit nousivat esiin – Pepa Päivinen baritonifonilla, Jorma Tapio altolla ja Simo Laihonen rummuissa.

Sound & Fury

 • Pepa Päivinen saksofonit, huilu                                                                  
 • Jorma Tapio alttosaksofoni, bassoklarinetti, huilut
 • Tane Kannisto tenorisaksofoni, alttoklarinetti
 • Matti Riikonen trumpetti
 • Jimi Sumén kitara
 • Julius Heikkilä kitara
 • Sampo Lassila basso
 • Hannu Risku lyömäsoittimet
 • Simo Laihonen rummut

Joe McPhee & Chris Corsano

supermassive_corsano_mcphee

Vuonna 1939 syntynyt saksofonisti Joe McPhee oli ikäisekseen vetreässä kunnossa. Uusia levytyksiä taitaa tulla ripeämpään tahtiin kuin koskaan ja keikkarintamallakin mies on aktiivinen monissa eri kokoonpanoissa. Nyt mukana oli yli 30 vuotta nuorempi rumpali Chris Corsano.

Yhdeksänhenkisen Sound & Furyn jälkeen soittaminen oli duolle haastava paikka eikä oikein McPheen lyyrisempi soitto enää iskenyt illan päättäjänä. Ideoita kyllä riitti mukavasti koko setiksi, ei tarvinnut turvautua ajatuksettomaan tuuttailuun.

Erilaisia tunnelmia löytyi myös soitinvalikoimasta. McPhee soitti trumpettia, sopraanosaksofonia ja ulkonäöltäänkin poikkeuksellista muovista valkoista Vibratosax -tenoria jonka soundi oli riittävän pieninä annoksina mielenkiintoisella tavalla erilainen.

 • Joe McPhee, saksofonit, trumpetti
 • Chris Corsano, rummut

Supermassive jatkuu vielä tänään ja huomenna seuraavasti:

Lauantai 25.10 – The Circus – 19:00->

 • Imatran Voima
 • K-X-P
 • Carter Tutti Void
 • The Fall

Lauantai 25.10 – Ääniwalli – 22:00->

 • Visionist
 • Khid & RPK
 • Spaceghostpurrp
 • Bill Kouligas
 • Shabazz Palaces
 • Vladislav Delay

Sunnnuntai 26.10 – Korjaamo – 19:15->

 • Night visions presents: Lucio Fulci’s “Zombie Flesh-Eaters”
 • Death Waltz Records DJ-set
 • Umberto
 • Death Waltz Records DJ-set
 • Fabio Frizzi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *