Markus Pesonen Hendectet – Padme


pesonen_padme

Hendectet on kreikkalaisperäinen termi 11-henkiselle orkesterille. Se ei ole järin yleinen koko bändille joten Berliinissä ja Kööpenhaminassa vaikuttavan kitaristi Markus Pesosen  johtama Markus Pesonen Hendectet kuulostaa uniikilta kokemukselta jo nimensä perusteella ja poikkeuksellinen on bändin soundikin. Pesonen itse kävi kesäkuussa Helsingissä keikkailemassa We Jazz -klubilla ja Café Bar 9:ssä pienemmillä kokoonpanoilla, mutta nyt on taas tilaisuus nähdä tämä iso bändi livenä We Jazz 2014:ssä.

Kolme vuotta sitten ilmestynyt ensilevy Hum oli melkoinen arvostelumenestys ja yllätti kypsällä ja kunnianhimoisella meiningillään johtajan nuoresta iästä huolimatta. Samoilla linjoilla jatkaa nyt joulukuussa julkaistava uusi levy Padme.

Tuore 80-minuuttinen on ylväs pakkaus – linjat ovat pitkiä. Neljä kuudesta kappaleesta ovat yli 10 minuuttisia eepoksia joilla on oma sisäinen kehityskaarensa. Paljon on jännitteistä, rikasta harmoniaa niinkuin ensilevylläkin, mutta vähän raainta särmää on viilattu soundista pois – nyt bändi kuulostaa hienostuneemmalta ja monisävyisemmältä ja jotenkin itsevarmemmalta. Pituutta levyllä on puolisen tuntia edellistä enemmän, mutta liian raskaasta kuuntelukokemuksesta ei voi puhua. Vaihtelua ja dynamiikkaa löytyy yksittäisten soittimien herkästi tyhjyydessä kaikuvista äänistä koko kokoonpanon vahvempiin töräytyksiin. Mielenkiintoinen tyylillinen poikkeama on viulisti Anna Chekasinan sanoittama ja kuiskien laulama viisijakoinen bossa-henkinen Flower of Life jossa bändi herkistyy sympaattisen pienimuotoiseksi hetkeksi.

Pesonen saattaa olla kitaristi, mutta Hendectet ei kuulosta “kitaristin bändiltä” eikä Pesosen kitara soittimena nouse voimakkaasti esille vaan ehdottomasti vahvasta säveltäjän voimannäytöstä on kyse. Taitava sävellystyö kuuluu yhtenäisenä soundina. Solistit eivät niinkään nouse esille vaan orkesteri on kokonaisuutena läsnä. Vahva näyttö siitä että Pesonen on sukupolvensa lupaavimpia suomalislähtöisiä säveltäjiä.

Lähin vertailukohta leveysasteiltamme lienee Mikko Innasen 10+ jonka esiintyminen juuri viime viikonloppuna Tampere Jazz Happeningissa keräsi useammankin jazzin ystävän kehut koko festivaalin parhaana. Kehtaan veikata jazzkansan suosiota myös Padme -levylle, joten on syytä hankkia liput keikalle ajoissa.

Uuden levyn virallinen julkaisupäivä on 12.12. Sitä saanee muutamaa päivää aikaisemmin bändin We Jazz 2014 keikalta  Teurastamon Kellohallista 9.12. kello 19. Tuolloin Hendectetin lisäksi esiintyy trio Jussi Kannaste / Harish Raghavan / Nasheet Waits ja duo Timo Lassy / Georgios Kontrafouris.

Bändi hakee myös parhaillaan rahoitusta julkaisukiertueen rahoitusta varten Mesenaatti-palvelussa. Vastikkeita löytyy laajalla skaalalla signeeratuista levyistä ja partituureista yksityistapahtumiin ja -konsertteihin ja tilausteoksiin: lue lisää kampanjasta.

Markus Pesonen Hendectet

 • Anna Chekasina – laulu ja viulu
 • Live Berger Brekke  – harmonikka
 • Adam Pultz Melbye – basso
 • Marc Lohr – rummut ja elektroniikka
 • Otis Sandsjö – saksofonit ja klarinetti
 • Frank Gratkowski – saksofonit, klarinetit ja huilut
 • Liudas Mockunas – saksofonit ja bassoklarinetti
 • Tobias Wiklund – trumpetti ja flyygelitorvi
 • Petter Hängsel – pasuuna
 • Jonatan Ahlbom – tuuba
 • Markus Pesonen – kitara, lap steel ja elektroniikka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *