3xTop 3 We Jazz 2014 ohjelmistosta


wejazz

Kirjoitin viime vuonna ensimmäisen We Jazz -festivaalin päätteeksi seuraavasti:

Käsityöläishenkeä, ennakkoluulotonta yrittämistä, tekemisen meininkiä. Intiimi, överi, Helsingin näköinen. Osa sitä uutta urbaania kulttuuria joka puskee itseään läpi kasvottoman katukivetyksen ravintolapäivän, block partyjen ja muun urbaanin kivan muodoissa.

Nyt We Jazz 2014:n lähestyessä nämä sanat voi jälleen allekirjoittaa. Monipuolisen We Jazz -toiminnan keulahahmo Matti Nives tunnetaan innokkaana uusien ideoiden kokeilijana jolle pienimuotoinen tapahtuma ei ole häpeä vaan mahdollisuus. Olosuhteisiin sopeutuminen, luovuus, ideoiden runsaus ja artisaanihenki yhdistävät Nivestä järjestäjänä ja jazzia genrenä, joten melkoinen herkkukori on tiedossa jazzin ystäville.

Tässä kolmesta näkökulmasta kolme poimintaa festarien tulevasta ohjelmistosta – kaikki ei mahdu yhteen juttuun joten tsekatkaa myös virallinen sivusto. Lisätietoja ja koko ohjelma löytyvät We Jazzin sivuilta – liput ovat myynnissä Tiketissä.

Erilaista yritystä – Top 3

Nivesknits neulemallisto (13.11. Ääniwalli)

Ideapuolella tarjolla on tälläkin kerralla lievästi övereitä ja poikkeuksellisia ideoita. Yksi omalaatuisimmista on varmasti festivaalin visuaaliseen ilmeeseen kytkeytyvä neulemallisto joka esitellään etukäteen tämän viikon torstaina 13.11. kello 19:00 Ääniwallissa.

Muoti-illan musiikista vastaa Timo Lassy Fashion Quartet – Timo Lassy, sax / Georgios Kontrafouris, wurlitzer / Teemu Åkerblom, basso / Jaska Lukkarinen, rummut.

Tatu Rönkkö Plays Your Kitchen (9.-13.12.)

Festivaalin tapahtumapaikat ulottuvat tänä vuonna myös yksityishenkilöiden koteihin ja tarkemmin määriteltynä keittiöihin viiden keikan verran – lyömäsoittaja Tatu Rönkkö  improvisoi setillisen musiikkia keittiöstä löytyvin tarpein ilman ennakkovalmisteluja tai keittiöön tutustumista.

Jazzpossulla oli ilo olla läsnä koekeikassa Matti Niveksen keittiössä ja kokemus oli erittäin hauska ja mielenkiintoinen. Raja esiintyjän ja yleisön välillä hälvenee muusikon ollessa esiintymislavan sijaan kotoisessa ympäristössä – keittiötarvikkeiden käyttö äänten lähteenä avaa myös musiikin luovuutta uudella tavalla yleisölle jolle kupit, kipot ja pannut ovat aivan eri tavalla tuttuja esineitä kuin rummut, bassot tai saksofonit.

Omaa keittiötään voi ehdottaa esiintymispaikaksi nyt. Järjestäjä saa omaan käyttöönsä jaettavaksi tai myytäväksi puolet lipuista toisen puolen mennessä yleiseen myyntiin. Konsertit järjestetään 9-13.12.

Mopo24 (12.-13.12.)

Suosikkitrio Mopo on ottanut vastaan melkoisen haasteen. Perjantaina ja lauantaina 12-13.12. bändi soittaa 24 keikkaa 24 tunnin aikana. Tarkempia tietoja tapahtumapaikoista ja yksityiskohdista ei vielä ole, mutta keskivertokeikka ei liene kovin pitkä ja täysi työpäivä tulee varmasti tehtyä.

Ulkomaisia vieraita – Top 3

Avishai Cohen Triveni (8.12. Aleksanterinteatteri)

New Yorkissa vaikuttava trumpetisti Avishai Cohen (jota ei parane samannimiseen israelilaisbasistiin sekoittaman) tuo festarien viralliseen avajaiskonserttiin Triveni -trionsa jossa soittavat lisäksi basisti Yoni Zelnik ja rumpali Nasheet Waits. Trumpetti-vetoisen trion avara soundi jättää paljon tilaa luovuudelle ja tulkinnalle.

Triveniltä on juuri Yhdysvalloissa ilmestynyt uusi levy Dark Nights joka äänitettiin varsin spontaanisti ilman materiaalin harjoittelua yhdessä päivässä.

Avajaiskonsertissa Aleksanterinteatterissa 8.12.  esiintyvät Trivenin lisäksi pianisti Jussi Fredriksson soolona ja Serenity Ensemble (Teppo Mäkynen, rummut / Jukka Perko, sax / Mikko Innanen, sax / Antti Lötjönen, b.

Nils Wogram Root 70 w/ Strings (10.12. Ääniwalli)

Pasunisti Nils Wogramin johtama Root 70 saapuu We Jazziin jousin vahvistettuna. Tämän vuoden Jazzahead! -showcasessa bändin kehutaan nousseen ilmiöksi asti. Nyt seitsenhenkiseen monipuolisen kokoonpanon pääsee tutustumaan livenä Helsingissä. Tilaisuus ei välttämättä toistu.

Samassa konsertissa esiintyy myös Antti Lötjönen 3X jossa tämä monipuolinen lukuisista kokoonpanoistaan tunnettu basisti esiintyy kolmen eri trion – Jaska Lukkarinen Trio / Joonas Haavisto Trio / SUN Trio – osana

Dawn of Midi (11.12. Ääniwalli)

Festivaalin Jazzpossua etukäteen eniten kiinnostava ulkomainen vieras on Dawn of Midi, jonka minimalistinen vahvasti elektronisen musiikin vaikutteita sisältävä, mutta akustisesti soitettu musiikki on modernia genrejen ja vaikutteiden sekoittumista parhaimmillaan.

Ääniwallissa 11.12. Dawn of Midin lisäksi esiintyy uuden levynsä julkaiseva Kari Ikonen Trio, jonka jäsenet ovat nyt voittaneet arvostetun Yrjö-palkinnon kaksi kertaa putkeen rumpali Markku Ounaskarin oltua tämän vuoden voittaja.

Kotimaisia huippuja – Top 3

Timo Lassy & Higher Ground (1.12. Paavalinkirkko)

Saksofonisti Timo Lassy kuuluu We Jazz -kollektiivin perustajajäseniin ja hänen soittoaan kuullaankin monissa eri konteksteissa. Tämän viikon muoti-illan lisäksi Lassylla on toinenkin ennakkokonsertti uudessa ympäristössä Paavalinkirkossa 1.12. gospel-kuoro Higher Groundin kanssa.

Markus Pesonen Hendectet (9.12. Teurastamon Kellohalli)

Kitaristi-säveltäjä Markus Pesosen iso Hendectet -bändi julkaisee juuri festivaalin aikoihin uuden mainion Padme –levyn joka pääsi jo tässä blogissa arvosteluun asti kiitos ennakkokopion. Kansainvälinen bändi olisi paremminkin sopinut ulkomaisten vieraiden joukkoon sillä Pesonen on ainoa suomalaislähtöinen jäsen, mutta venytettäköön omia sääntöjä sen verran että saadaan tämä mainio bändi esille. Luovan, modernin isomman kokoonpanon jazzin ystävät muistelevat vielä lämmöllä bändin edellistä Suomen vierailua, joten vahvasti keikkaa voi suositella.

Samassa konsertissa soittavat myös kokoonpano Jussi Kannaste, sax / Harish Raghavan, basso / Nasheet Waits, rummut / Aki Rissanen, piano ja Timo Lassy  Georgios Kontrafouris duo.

https://www.youtube.com/watch?v=9i_Qn6wpnM0

Ahvenlahti – Koivistoinen 3G Quintet (12.12. Ääniwalli)

Lassya kuullaan myös kolme sukupolvea yhdistävässä 3G Quintetissa jonka puikoissa ovat 60- ja 70-luvuilla nousseen suuren suomalaisen jazz-sukupolven edustajat Olli Ahvenlahti ja Eero Koivistoinen joiden molempien 70-luvun levyt ovat osoittaneet kestävänsä aikaa mainiosti ja molempien vanhoja levyjä onkin juuri julkaistu LP:inä uudestaan.

Olli Ahvenlahti, p / Eero Koivistoinen, sax / Timo Lassy, sax / Teemu Åkerblom, b / Sami Nummela, dr

Samassa konsertissa esiintyvät myös monikansallinen huipputrio Phronesis ja indie-pop sävyjä hyödyntävä Elifantree.

https://www.youtube.com/watch?v=8OxwgvIdZoE


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *