We Jazz 2014 – keskiviikko: Jazzkulkue, Antti Lötjönen 3x, Nils Wogram Root 70 with Strings


Eilen keskiviikkona otettiin We Jazzissa haltuun uusi esiintymispaikka kun toiminta siirtyi Ääniwalliin joka toimii festareiden näyttämönä myös tänään torstaina ja huomenna perjantaina. Tiistain Kellohallin tapaan Ääniwalli tarjosi teollisesta tilasta kulttuurin käyttöön valjastettua rosoista kodikkuutta – hyvin toimi jazzin näyttämönä!

Jazzkulkue

kulkue
Photo: Veli-Matti Visuri

Hieman syrjässä Pälkäneenkadulla sijaitseva Ääniwalli on monelle jazzin ystävälle uusi paikka, joten sen löytämistä helpottamaan oli järjestetty riemukas New Orleans -perinteiden inspiroima jazzkulkue Sture Jazz Barin luota.

Kulkueen musiikista piti huolen tämän vuoden We Jazz Rising Star -palkinnon voittanut Mikko Sarvanne Hip Company, jota voi kuunnella lämpimämmissä olosuhteissa lauantaina Siltasessa jazzbrunssilla kahden setin verran 12.00 ja 13.30 alkaen.

Antti Lötjönen 3x

Photo: Veli-Matti Visuri
Photo: Veli-Matti Visuri

On vaikea kuvitella tänä päivänä suomalaista jazz-festivaalia ilman basisti Antti Lötjöstä, joka paiskii töitä lukemattomissa eri kokoonpanoissa. Tältä pohjalta lähti yksi tämän vuoden We Jazzin tilausteoksista Antti Lötjönen 3x jossa lavalle nousi samanaikaisesti kolme eri trioa, joissa Lötjönen vaikuttaa – Joonas Haavisto Trio, rummuissa Joonas RiippaJussi Kannaste Trio, rummuissa Jaska Lukkarinen ja Sun Trio, trumpetissa Jorma Kalevi Louhivuori. Sun Trion rumpali Olavi Louhivuori oli valitettavasti estynyt, joten lavalla jouduttiin tyytymään kahteen rumpaliin.

Kolmen eri trion yhtäaikaisesta ja vuorottaisesta esiintymisestä olisi voinut lähteä häröilemään ties mihin suuntiin, mutta mitä saatiin kokea oli vahva näyttö kotimaisten eturivin muusikoiden rautaisesta ammattitaidosta. Sekstetti soitti nimittäin melkein koko keikan ajan tiukasti yhteen hiileen puhaltaen eri kokoonpanojen ohjelmistoa ja Lötjösen Quartet East -materiaalia. Voimakkaimman tuulahduksen yhden trion omasta maailmasta toi Sun Trio -osio Louhivuoren sähköisiä efektejä ensiluokkaisesti hyödyntänyt trumpetti.

Sinänsä olin odottanut konseptilta rohkeampaa triojen vuoropuhelua, mutta ehkä kuitenkin liiallinen kikkailu olisi kostautunut ja parempi näin musiikin ehdoilla vahvana sekstettinä – toimi nimittäin melkoisen hyvin!

 • Antti Lötjönen, basso
 • Joonas Haavisto, piano
 • Joonas Riippa, rummut
 • Antti Lötjönen, basso
 • Jussi Kannaste, tenorisaksofoni
 • Jaska Lukkarinen, rummut
 • Antti Lötjönen, basso
 • Jorma Kalevi Louhivuori, trumpetti

Nils Wogram Root 70 with Strings

Photo: Veli-Matti Visuri
Photo: Veli-Matti Visuri

Festareiden mielenkiintoisiin ulkomaalaisvieraisiin kuuluu saksalaispasunisti Nils Wogramin Root 70 joka saatiin paikalle mahdollisesti viimeiselle keikalleen jousitriolla vahvistettuna Riomar -levyn tunnelmissa.

Hyvä niin, sillä jousitrio täydensi jazz-kvartettia oivallisesti ja dynamiikan skaala oli hurmaavan laaja aavemaisista ylä-äänessuhinoista huumaavaan jazz-kiitoon. Bändi siirtyi sulavasti modernin jazzin ja kamarimusiikin tunnelmien välillä, jos edellisessä setissä Antti Lötjösen rooli eri triojen keskiössä jäi enemmän konseptin tasolle niin tässä setissä basisti Matt Penman oli keskeisessä osassa tunnelmien vaihtumisessa liikkuen jazz-henkisen soiton ja klassisemman fraseerauksen välillä sulavasti tehden Jazzpossuun erittäin suuren vaikutuksen.

Root 70 riveistä myös saksofonisti Hayden Chisholm otti välillä kamarimusiikillisemman otteen soittoonsa siinä missä Wogram itse ja rumpali Jochen Rückert pitivät vahvemmin jazz-puolta mukana musiikissa.

Tyylikäs kokonaisuus korkeatasoista kamarijazzia ja onnistunut moderni jazzin ja jousien yhteenliittymä!

YLE äänitti konsertin, joten se kuultaneen tulevaisuudessa radiossa YLE Radio 1:n Jazzklubi-ohjelmassa.

Photo: Veli-Matti Visuri
Photo: Veli-Matti Visuri
 • Nils Wogram, pasuuna
 • Hayden Chisholm, alttosaksofoni
 • Matt Penman, basso
 • Jochen Rückert, rummut
 • Gerdur Gunnarsdottir, viulu
 • Gareth Lubbe, alttoviulu
 • Adrian Brendel, sello

Ilta jatkui vielä läheisessä parturi-kampaamo Jemmassa Jimi Tenorin ja We Jazz DJ:iden tahdissa, mutta Jazzpossu poistui takavasemmalle Espooseen yöunille.

Photo: Veli-Matti Visuri
Photo: Veli-Matti Visuri

Tänä iltana We Jazz 2014 jatkuu Ääniwallin pienellä puolella ja odotukset ovat korkealla kun lavalle nousevat kohtapuoliin uuden levynsä julkaiseva Kari Ikonen Trio ja huippumielenkiintoinen “akustista elektronista musiikkia” pianotriokokoonpanolla soittava Dawn of Midi Brooklynistä.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *