Olavi Louhivuori – Existence


louhivuori

Vuoden ehkä mielenkiintoisin ja raikkain avaus kotimaisilla jazz-levyillä saapuu aivan kalkkiviivoilla rumpali Olavi Louhivuoren uudella levyllä jossa ulkoiset muodot ja tunnelmat haetaan elektronisen musiikin puolelta.

Levy alkaa tasaisella pulssilla, joka toi Jazzpossun mieleen minimalismin merkkiteoksen Steve Reichin Music for 18 Musicians, jossa kapellimestarin toimen rytmin määrääjänä korvaa tasainen pianon ylläpitämä rytmi. Alkumetreillä käy jo selväksi, että tällä kertaa rumpalin sooloprojektissa poikkeuksellisesti rytmit elävät koneiden ehdoilla ja lihaa ja luuta olevan rumpalin tontiksi jää värittäminen ja elävöittäminen.

Elektroniset soundit ovat kevyet – soittorasiamaista helinää, pehmeää sähköpianomaisuutta ja upottavaa synth pad -mattoa. Muutama ensimmäinen biisi mennään hieman hissukseen, mutta sitten Heartcoressa Louhivuoren rummut tulevat vahvasti esiin – electronica pehmoilun ja orgaanisemman rumputyöskentelyn kontrasti ja yhteispeli toimii kympillä.

Sitten ainakin Jazzpossun pajatson tyhjentää täydellisesti hieno Being jonka elämää suurempi kaari pehmeästä alusta huumaavaan rytmitykitykseen näyttää samaa komeaa dramatiikan tajua joka kruunasi Louhivuoren johtaman Oddarrangin edellisen levyn. Tätä seuraa kaksi täysosumaa lisää – Building Clouds ja Wind, Rain, Snow, Sun hyödyntävät samaa rauhallisesta alusta majesteettiseen kasvuun -kaavaa ja toimii joka kerta. Lopuksi rauhoitutaan taas kahdeksi biisiksi.

Levyn heikkoudeksi jää lähinnä se, että kokonaisuuden kaari ei toimi parhaiden yksittäisten kappaleiden lailla – alussa jäädään hieman pitkäksi toviksi leijumaan ennenkuin päästään todenteolla asiaan ja  kolmen samanlaista rakennetta hyödyntävän mini-eepoksen putki syö tehoja. Yksittäisinä paloina levyn biisit sen sijaan ovat olleet tällä viikolla melkoisessa tehosoitossa.

Kokonaisuutena levyssä on preludin makua, tältä pohjalta saisi rakenneltua useamman hengen bändillä komeita juttuja jazz-hengen ja elektronisen musiikin rajapintaan jossa Suomessa ainakin levytyksillä liikutaan liian harvoin. Äärimmäisen lupaavaa materiaalia.

Huomenna viralliseti julkaistavaa levyä myyvät Digelius ja Levykauppa Äx.

Kolme ensimmäistä biisiä voi tsekata Soundcloudista ja niistä levy vain paranee:

  • Olavi Louhivuori, rummut, lyömäsoittimet ja elektroniikka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *