Arve Henriksen – The Nature of Connections


arve_henriksen_nature_of_connections

Norjalaistrumpetisti Arve Henriksen on toteuttanut levyillään 2000-luvun aikana norjalaiselle jazzille ominaisia minimalistisia äänimaisemia

Viimeksi tässä blogissa kirjoitin vuosi sitten Henriksenin Places of Worship -levystä jolla liikuttiin pyhien paikkojen meditatiivisissa tunnelmissa pehmeiden pitkälti elektronisesti tuotettujen taustojen päällä – tällä kertaa The Nature of Connections levyllä tunnelma on yhä kauniin harras, mutta täysin akustinen ja musiikilliset vaikutteet ovat vahvasti skandinavisia kun Henriksenin kanssa musisoi jousikvartetti, jonka soittajilta löytyy meriittejä jazzin, klassisen ja kansanmusiikin alueilta.

Viulistit Nils Økland ja Gjermund Larsen tuovat kokoonpanoon vahvaa kansanmusiikkitaustaa, ruotsalaissellisti Svante Henryson on kunnostautunut modernin taidemusiikin ja jazzin saralla ja basisti Mats Eilertsen tunnetaan ensisijaisesti jazzbasistina. Bändiä täydentää joillakin raidoilla vielä lyömäsoittaja Audun Kleive.

Levy on julkaistu Henriksenin nimissä, mutta lopputulos on vahvasti kollaboratiivinen – kaikki neljä jousisoittajaa ovat osallistuneet levyn kappaleiden säveltämiseen ja Henriksenin trumpetti ei nouse erityisesti solistin asemaan vaan soi tasa-arvoisena jousten joukossa.

Levyn avaa Henriksenin ainoa oma sävellys Blå Veg joka spo raukeasti ja suorastaan kutsuu rauhoittumaan. Sitä seuraa levyn mieleenjäävin kappale – Larsenin sävellys Hambopolskavalsen joka nimensä mukaisesti on vahvasti kiinni kolmijakoisissa kansantansseissa ja edustaa muutenkin tyyliltään vahvasti skandinavista kansanmusiikkia – mieleen tulevat vahvasti esimerkiksi Maria Kalaniemen levyt. Se on kappaleena niin mieleenpainuva ja leimallinen, että ensimmäisillä kuuntelukerroilla koko levystä jäi vaikutelma enimmäkseen juuri kansanmusiikkilevyillä vaikka muissa kappaleissa liikutaankin paljon muissakin tunnelmissa.

Pohjoismainen minimalistinen estetiikka kuitenkin ulottuu läpi koko levyn – se on hiljaisten talvipäivien musiikkia jota kelpaa kuunnella lumihiutaleiden hiljaa putoillessa. Pehmeää ja herkkää kudelmaa – vain loppupuolen Keen tuo mukaan vahvempaa synkopoitua rytmiä rumpali Kleiven muodossa. Vähän liiankin herkkää – itse palaan levyyn lähinnä Hambopolskavalsenin takia ja usein tie käy takaisin kakkosbiisiin kesken levyn kuuntelunkin, loppupuolelle olisi toivonut toista yhtä mieleen jäävää voimakasta sävelmää.

Siltikin levy on oivallista tunnelmamusiikkia iltaiseen rentoutumishetkeen tai kävelylenkille. Vahva suositus kansanmusiikin modernien muotojen ystäville.

Levyä myy Levykauppa Äx joko CD:nä tai LP+CD -pakettina.

  • Arve Henriksen, trumpetti, pikkolotrumpetti, piano
  • Nils Økland, viulu, hardangerviulu, viola d’amore
  • Svante Henryson, sello
  • Gjermund Larsen, viulu, hardangerviulu
  • Mats Eilertsen, basso
  • Audun Kleive, rummut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *