Eyebrow – Garden City


eyebrowTrumpetin pehmeän henkäyksen ja ambientin tunnelmoinnin yhteinen taival voidaan johtaa historiaan ainakin vuoteen 1980 ja ambientin isän, Brian Enon Possible Musicslevyyn trumpetisti Jon Hassellin kanssa. Sittemmin tyylisuuntaa ovat vahvasti pitäneet erityisesti Nils Petter Molværin ja aiemmin tällä viikolla arvostelussa olleen Arve Henriksenin kaltaiset nimet. Samoissa tunnelmissa liikkuu kolmannella levyllään Garden City myös brittiduo Eyebrow.

Eyebrown muodostavat lyömäsoittaja Paul Wigens ja laajasti elektronisia efektejä käyttävä trumpetisti Pete Judge, kahdella kappaleella vierailee baritonikitarassa ja bassossa Jim Barr. Inhimillisesti hengittävän ja koneenomaisesti hakkaavan kontrasti on vahva – rumpali Wigens soittaa useimmilla biiseillä määrätietoisia biittejä rumpukoneen täsmällisyydellä jättäen Judgen sähköisinä efekteineen leijailemaan eteerisesti rytmisten peruspilarien ympärillä.

Vaikka tyyli ei ole sinänsä mikään uusi juttu niin se kuulostaa vieläkin tuoreelta ja nykyaikaiselta – niin tälläkin levyllä, kontrasti toimii hyvin ja elektroniset efektit tukevat trumpettia hienosti. Melodiat ovat pelkistettyjä, mutta tunnelmointi kantaa eikä musiikki käy liian tylsäksi korville.

Olen useampaan kertaan maininnut modernin brittijazzin ja pohjoismaisen jazzkulttuurin mainiosta yhteensopivuudesta – niin tälläkin kerralla. Eyebrown musiikissa on karua ja selvälinjaista kauneutta joka vedonnee moniin ambientimman skandijazzin ystäviin. Kotimaisista viime aikojen levyistä mieleen tulee erityisesti Sun Trion uusin In the Dreamworld, jonka ystäville Garden Citya voi suositella vaikka Eyebrown ilmaisu onkin vielä Sun Trioa pelkistetympää.

Aivan korkeimmalle tasolle Eyebrow ei kuitenkaan tällä julkaisulla nouse – Wigensin komppien suoralinjaisuus jättää liikaa Judgen trumpetin harteille  ja lopputulos on hieman etäinen. Parhaimmillaan levy onkin silloin kun peruslinjasta hieman poiketaan: lyhyt Lustre jättää efektit pois ja Wigensin lähes shamanistinen hieman harvempi komppi käy miellyttävää vuoropuhelua tasaisen rytmin sijaan ja Scrimbiisissä vieraileva basisti tuo mukavasti lisää rakennetta ja äänimaailman rikkautta.

Fyysistä CD:t’ myy julkaisija Ninety and Nine Recordsin nettikauppa, mp3 version saa esimerkiksi iTunesista tai CDBabysta. Levy on myös kokonaan kuunneltavissa Spotifyssa.

  • Paul Wigens, rummut, lyömäsoittimet, viulu
  • Pete Judge, trumpetti, elektroniikka, tuuba
  • Lisäksi mukana kahdella kappaleella:
  • Jim Barr, baritonikitara, bassokitara, bassopedaalit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *