Jonas Kullhammar – Gentlemen


gentlemen

Ruotsalaissaksofonisti Jonas Kullhammar tunnetaan John Coltranen fanina – kovasti ‘Traneen viitataan heti kättelyssä myös miehen uusimmalla levyllä Gentlemen, joka sisältää Mikael Marcimainin elokuvaan sävellettyä musiikkia. Avausraita The Bear Quartet alkaa pianisti Carl Baggen vahvasti McCoy Tynerin mieleen tuovin pianosoinnuin joiden päälle Kullhammar heittää suhteellisen suoran lainauksen Coltranen Africasta. Tällä kertaa Coltranen tulisuus jää kuitenkin viittauksen asteelle ja nopeasti vaihdetaan letkeämmälle svengi-vaihteelle – Kullhammar on tällä levyllä ehkä tyylillisesti ja henkisesti lähempänä Timo Lassya  kuin koskaan ennen.

Gentlemen ei sinänsä ole soundtrack (joka elokuvalta myös löytyy)  – Kullhammarin musiikki kuuluu elokuvassa siinä 60- ja 70-luvun klubeilla esiintyvän jazzbändin soittamana  eikä ‘elokuvallisuus’ erityisesti täten sävellyksissä kuulu vaan täysipainoista jazzia on kyseessä ja poikkeuksellisen monipuolinen kattaus menneiden vuosikymmenten tyylejä onkin tarjolla.

Tiettyä varovaisuutta musiikissa kuitenkin on verrattuna Kullhammarin muuhun tuotantoon – lopputulos on hieman liian turvallinen, mutta toisaalta levyn muutama biisi onnistuu mainiosti tavoittamaan vanhempien jazz-levyjen tunnelmaa – Gazellen trading twos henkinen soolo-iloittelu tavoittaa sähköistä live-tunnelmaa studiolevytykseksi harvinaisen hyvin ja 77-vuotiaan veteraanifonisti Bernt Rosengrenin (joka vierailee levyllä neljällä raidalla) kanssa soitettu Ballad for Bill on poikkeuksellisen kaunis, konstailematon balladi.

Levyn mieleenjäävin biisi on kuitenkin eniten erikoisuudentavoittelun puolelle menevä Hommage to George Braith joka on nimensä mukaisesti kunnianosoitus Blue Notelle 60-luvun alussa levyttäneelle Braithille jonka kikka oli kahden saksofonin soittaminen samanaikaisesti Roland Kirkiin tapaan- yksinkertainen kahden torven melodia kohoaa hypnoottisiin sfääreihin.

Levyä voi lämpimästi suositella erityisesti uutta musiikkia etsiville 60-luvun mainstream jazz-tyylien ystäville.

Jazzpossu taisi viedä Digeliuksen viimeisen kappaleen – ainakaan verkkokaupasta levyä ei tällä hetkellä löydy, mutta sitä voi tilata vaikka CDONista (tupla-LP + CD kahdella bonusraidalla tai CD) .

  • Jonas Kullhammar – saksofonit
  • Carl Bagge – piano
  • Torbjörn Zetterberg – basso
  • Johan Holmegard – rummut
  • Bernt Rosengren – tenorisaksofoni
  • Goran Kajfeš – kornetti
  • Mattias Ståhl – vibrafoni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *