Koko Jazz Orchestra – Presenting the Music of Lehtonen and Fredriksson


koko_jazz_orchestra

Vuodesta 2012 toimineen Koko Jazz Orchestran ensilevyn avaa The Opening – kun Mongo Aaltosen lyömäsoittimet, Jussi Lehtosen rummut ja Eero Sepän basso rullaavat sisään niin yksi asia on selvää heti kättelyssä – tämä YLEn Studio M1:ssä äänitetty levy soundaa erittäin hyvältä.

Hyvältä kuulostaa myös kahdeksanhenkinen bändi jossa soittaa lajaa otos Suoman jazzkentän kärkipään muusikoita – neljän puhaltajan voimin luodaan runsaita harmonioita jotka antavat bändille big band -luokan jylhää uskottavuutta, mutta kokonaisote pysyy kuitenkin aika pienimuotoisena ja sooloilulle jää mukavasti tilaa kaikkien yksilöiden päästessä mukavasti esille, erityisesti vaskiosaston Tero Saarti ja Kasperi Sarikoski yllättivät positiivisesti solisteina.

On sopivaa, että bändi jakaa nimensä Helsingin tämän hetken ehkä arvostetuimman jazz klubin kanssa – musiikissa soi jazzklubin urbaani hienostunut syke, tyylikästä ja coolia meininkiä svengaavan perinnetietoisen jazzin ystäville.

Levyn kuudesta kappaleesta parhaiten mieleen jäivät johtohahmojen Fredriksson & Lehtonen uusimmilla omissa nimissä olevilta julkaisuilta löytyneet kaksi biisiä – Lehtosen Chillin’ kohoaa nyt astetta komeampaan lentoon kun pienemmän bändin soittamana This Time -levyllä pari vuotta sitten ja Fredrikssonin viime syksyisellä triolevylläkin kuultu Chat with a Bass Drum saa nyt lisäpotkua teemansa velmuun vuoropuheluun kun bassorumpu jutustelee leikkisästi isomman ensemblen kanssa.

Vaikka levy on tyylillisesti varsin perinteistä Jazzia isolla J:llä niin se ei kuitenkaan mene siitä mistä aita on matalin kalutuilla peruskuvioilla eikä se haikaile liikaa 60-luvulle. Erityisesti loppusuoralla Why Not ja Tutuntuttu -biiseissä on kosolti vahvaa luonnetta ja kuulijaa haastavaa jännitettä ja yllättävyyttä vaikka mitään pientä theloniousmonkahtavuutta avant-gardempaan ei levyllä ruvetakaan.

Levyä myy ainakin Levykauppa Äx. Se on myös kokonaan kuultavissa Spotifyssa.

  • Tero Saarti – trumpetti
  • Petri “Pope” Puolitaival – alttosaksofoni, huilu
  • Joonatan Rautio – tenorisaksofoni
  • Kasperi Sarikoski – pasuuna
  • Jussi Fredriksson – piano
  • Eero Seppä – basso
  • Jussi Lehtonen – rummut
  • Mongo Aaltonen – lyömäsoittimet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *