Angelica Matveeva – Vocalese


matveeva

Vocalese tarkoittaa Eddie Hendersonin luomaa ja suosituksi tehnyttä jazzlaulun tyyliä jossa laulaja laulaa alunperin instrumentaalibiisin tai soolon melodian uusin sanoin. Se on usein haastava laji kahdellakin tasolla – erityisesti käänteissään nopeiden jazz-soolojen laulaminen on teknisesti haastavaa ja lauluksi käännetty soitinmelodia saattaa helposti särähtää kuulijan korvaan epäluonnollisen oloisena. Tässä lajissa taitojana esittelee nyt tamperelaisen pienkustantaja Chan Puma Housen julkaisemalla levyllä venäläislähtöinen 29 vuotias laulaja Angelica Matveeva.

Levyllä Matveevaa säestää suomalais-italialainen kokoonpano, jossa puhaltimissa kotimaan kärkiä – tenorisaksofonissa Manuel Dunkelin ja trumpetissa ja flyygelitorvessa Jukka Eskolan. Sovituksetkin tulevat Suomesta Ville Vannemaan ja Tuomas J. Turusen kynistä. Italiaa edustavat pianossa Fabio Giachino, bassossa Davide Liberti ja rummuissa Ruben Bellavia jotka soittavat yhdessä myös Fabio Giachino triona.

Soittopuoli onkin tiukasti levyllä hanskassa – italialaistrio soittaa napakasti – pientä 2000-luvun alun italialaista nu jazz -otettakin Jazzpossu on kuulevinaan vaikka akustisella pohjalla mennään. Kokeneet suomalaispuhaltajat hoitavat hommansa hienosti, mutta selvästi paljon jää Matveevan harteille.

Perinteiset vocalesen pulmapaikat kuitenkin nousevat valitettavasti pintaan – nopeimmat ja korkeimmalle kohoavat fraasit osoittautuvat haastavaksi jättäen suuhun maun teknisestä haasteesta itsessään tyydyttävän taiteellisen ilmaisen sijaan.

Materiaali on vahvasti klassikkojazz-painotteista – Parkeria, Mingusta, Clifford Brownia, muutama Wayne Shorter. Uudempaa jazzia edustaa Peter Asplundin Wonderyear. Modernia matskua soisi levyllä olevan enemmänkin – bändille ja Matveevalle se sopii hyvin ja tämä avausraita jääkin levyn kohokohdaksi.

Vocalese-levytyksiä julkaistaan Suomessa nykyään varsin vähän, joten  laulujazzin ystävien kannattaa panna julkaisu korvan taakse.

Uuden levyn pitäisi ilmestyä aivan näillä hetkillä. Tilannetta voi tarkkailla Chan Puman sivuilta.

  • Angelica Matveeva – laulu
  • Manuel Dunkel – tenorisaksofoni
  • Jukka Eskola – trumpetti, flyygelitorvi
  • Fabio Giachino – piano
  • Davide Liberti – basso
  • Ruben Bellavia – rummut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *