Jori Huhtala 5 – Jori Huhtala 5


huhtala5

Basisti Jori Huhtala on noussut viime vuosina kohinalla Suomen jazzkentän eturivin basistien joukkoon laajalla rintamalla monissa kokoonpanoissa – ei sillä etteivätkö Kvalda ja Big Blue joiden riveissä Huhtalan monet ensin noteerasivat kuuluneet jo aikaisemminkin kiinnostavimpien omaperäisten jazzbändien kärkikaartiin.

Tänään perjantaina ilmestyi ensimmäinen levy nimellisenä johtajana – pari vuotta sitten YLEn sessioissa nauhoitettu Jori Huhtala 5 tuntuu erityisesti taidonnäytteeltä säveltäjänä, vaikka Huhtalan yksittäisiä biisejä on kuultu eri kokoonpanoilta aiemminkin, jotenkin kuitenkin tällä kertaa panostus sävellyksiin tuntuu väkevämmältä. Levyn kahdeksan biisiä ovat melko kunnianhimoista tavaraa ja kunkin usein monipolvisen sävellyksen parissa vietetään kunnolla aikaa – kokonaiskesto on hieman yli tunnin – mutta mikäpä viettäessä kun kokoonpanosta löytyy yllin kyllin talenttia: pianossa Aki Rissanen,  baritoni- ja alttosaksofoneissa Mikko Innanen,  altto- ja tenorisaksofoneissa Joakim Berghäll ja rummuissa Ville Pynssi.

Pientä hittibiisin kaipausta levy jättää – harvempi teemaa jää parinkaan kuuntelun jälkeen mieleen ja jatkuva lievä jännite ja pieni arvoituksellisuus pitävät kuuntelijaa hieman varpaillaan. mutta ei aavistustakaan etteikö Huhtala osoittaisi olevansa ykkösluokan soittajan lisäksi myös taitava säveltäjä. Johtuneeko herran läsnäolosta, mutta lähimmäksi vertailukohdaksi tyylillisesti Suomen jazz-kentältä mieleen nousi Aki Rissasen musiikki eurooppalaisessa hienostuneisuudessaan.

Hyvä avaus Huhtalalta, kunnianhimoa ja taitoa ilman turhaa varmistelua tai hissuttelua – veikkaan että tästä vielä paremmaksikin päästään tulevilla levyillä.

Uutta levyä saa nyt Levykauppa Äxästä ja Digeliuksesta. Se on myös kokonaisuudessaan kuunneltavissa Spotifyssa.

Tsekkaa näytebiisit:

[bandcamp album=3041272911 bgcol=FFFFFF linkcol=4285BB size=grande]

  • Aki Rissanen – piano
  • Joakim Berghäll – altto- ja tenorisaksofonit
  • Jori Huhtala – basso
  • Mikko Innanen – baritoni- ja alttosaksofonit
  • Ville Pynssi – rummut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *