Admiral Awesome – Makeout Music for Modern Lovers


admiral_awesome

Tanskalaistrio Admiral Awesomen uudesta tupla-LP:stä Makeout Music for Modern Lovers, jonka sisäkannessa supersankarihahmo taistelee Mustaa Gondolieeria vastaan, tulee vahvasti mieleen toinen tanskalaistrio Ibrahim Electric jonka viime vuoden levyn Rumours from Outer Space kansissa seikkailtiin sarjakuvamuodossa avaruudessa. Ibrahim Electricin johtohahmon, rumpali Stefan Pasborgin, kautta löytyy toinenkin suomalaisen jazzin seuraajien mielenkiintoa nostava yhteys – Makeout Music for Modern Loversilla nimittäin vierailee Pasborgin kanssa usein yhteistyötä tehnyt avant-gardesaksofonismimme tämän hetken kirkkain tähti Mikko Innanen.

Admiral Awesome kuvailee omaa musiikkia kapowjazziksi – se on tunteen palosta ja tekemisen ilosta muodostuvaa monipuolista paikoin räjähtävää, paikoin tunteellista ja humorististakin ilmaisua. Kyse on varsin monipuolisesti polveilevasta vasemman laidan avant-gardehtavasta jazzista – uudesta levystä tuli vahvasti mieleen PLOP, joten Innanen istuu tähän kokoonpanoon enemmän kuin hyvin.

Perinteisille jazz-arvoille annetaan kyytiä vasemmalta laidalta pieni ilkikurisuus koko ajan mukana – juuret ovat jossain bebopissa, mutta vahva uudempien vuosikymmenten modernius on aina läsnä. Suurimmaksi osaksi pysytellään kuitenkin melko melodisissa tunnelmissa – free-henkisessä rytkeessä piipahdetaan varsin vähän.

Livenä äänitetyt 9 kappaletta ovat melko pitkiä, lyhimmilläänkin yli 6 minuuttisia ja koko melkein 80 minuutin paketti vaatii kuuntelijalta omistautumista. Vinyylimuodossa kahden LP:n luontainen jako helpottaa ähkyä – onpa aistittavissa eri vinskanpuolilla omia persoonallisuuksiaankin.

Huippuhetkensä levy saavuttaa toisen LP:n ykköspuolella  kun peräkkäin tulevat jännittävää vaaran tuntua tihkuva rumpali Christian Windfeldtin sävellys Female Sexual Disorder ja Innasen väkivahva hidas vääntö Veden Pinnan Alla/Undercurrent, joka kuultiin PLOPin viime levylläkin. Väkevää kamaa!

Viimeisen puolen alun kuulijalle kepein hetki onkin paikalleen. Kuullaan Untitled Børnesang jossa on Albert Aylerin Love Cryajan henkistä kansanlaulumaisen melodian iloisuutta ja aidon sentimentaalinen Chanson L’amour De La Suede tulevat tarpeeseen.

Levyä voi lämpimästi suositella Innasen johtamien projektien ystäville – pop-kulttuuria henkivästä ulkoasustaan huolimatta musiikillinen sisältö on laadusta tinkimätöntä avant-gardeen kallellaan olevaa modernia jazzia.

Uutta levyä voi vinyylimuodossa tilata bändin sivujen kautta. Se on myös kokonaan kuultavissa Spotifyssa (muista myös Jazzpossun 2015 -soittolista).

Mikko Innasta voi kuulla muissa konteksteissa tänä keväänä Bar Favelassa kuun ensimmäisinä tiistai-päivinä seuraavasti:

  • 3.2. *tänään* JazzstandardejaMikko Innanen, Teemu Viinikainen, Antti Lötjönen
  • 3.3. “Nuotit jäi kotiinMikko Innanen, Teppo Hauta-aho, Simo Laihonen
  • 7.4. “Thelonious Monkin musiikkiaMikko Innanen, Mikko Helevä, André Sumelius
  • 5.5. PLOP Mikko InnanenVille HerralaJoonas Riippa

Admiral Awesome:

  • Jacob Danielsen, tenorisaksofoni, bassoklarinetti
  • Thomas Sejthen, basso
  • Christian Windfeldt, rummut
  • +Mikko Innanen, saksofonit
  • +Bo Jakobsen, alttosaksofoni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *