Verneri Pohjola – Bullhorn


bullhorn

 

Kun pistin Verneri Pohjolan uuden, odotetun Bullhorn -levyn soimaan ja kuulin avausbiisi Another Dayn ensimmäiset tahdit niin tiesin että bändi oli onnistunut saamaan levylle sen mitä viime elokuussa livenä väläytti. Avaus on itsevarma, Aki Rissasen pianotoinnut ovat määrätietoisia ja Pohjolan lahjakkuus rauhallisten, mutta jylhien melodioiden tyylitajuisena luojana  käy selväksi heti kättelyssä.

Pohjola ei soita liian monia nuotteja – yksi esikuvista, Miles Davis, olisi varmasti tyytyväinen. Miles on muutenkin levyssä hengessä mukana – mieltymisestään Filles de Kilimanjaro levyyn Pohjola on puhunut ennenkin ja (ainakin) kaksi melko suoraa viittausta löytyy. Kakkosbiisi Girls of Costa Rica kulki elokuun keikalla vielä nimellä Filles de Hertonäs ja onpa melodiakin läheistä sukua Kilimanjaron tytöille – Jussi Kannaste vierailee saksofoneineen täyttämässä Wayne Shorterin roolia. Levyn sähäkin biisi Nanomachines puolestaan lienee saanut inspiraationsa (ja nimensä) Tony Williamsin ärhäkästä rumputyöskentelystä Milesin Petits Machinsista.

Miles kuitenkin jää sivujuonteeksi levyn kokonaisuudessa – kyllä tämä levy on ehtaa Verneri Pohjolaa kuitenkin. Itsevarmat ja määrätietoiset voimabiisit ovat sen pilarit – Another Day alussa, komea Bullhorn keskellä ja Cold Blooded ja The End is Nigh päätteeksi – basisti Antti Lötjönen tärkeässä roolissa. Väliin käydään intiimimmissä tunnelmissa balladien puolella, Pohjolan trumpetin kauniisti huokaillessa. Levyn rytmitys toimii ensiluokkaisesti!

Kvartetin uusin tulokas, rumpali Teppo Mäkynen, tunnetaan erityisesti vahvana groove-rumpalina, mutta tällä levyllä Mäkynen on vahva spiritual jazz-henkisenä tunnelmanluojana – taitaa olla paras levytys Mäkysen osaamisen tästä puolesta.

Eletään vasta helmikuun alkua, mutta veikkaan vahvasti että yksi tämän vuoden top 5 kotimaisista levyistä on tässä – on sen verran hieno paketti suomalaista melodista tämän päivän jazzia nimittäin.

Uusi levy on tällä viikolla Spotify-ennakokuuntelussa jossa jokaisena päivänä julkaistaan yksi kappale lisää. Kasvavaa playlistiä voi seurata täältä. Levyä voi tilata jo Levykauppa Äxästä, julkaisupäivänä puhutaan perjantaita, mutta kuuleman mukaan Suomessa levy saattaa olla fyysisesti Suomen kaupoissa vasta 19.2.

Bändi on kohdattavissa livenä seuraavasti:

  • 6.2. TTT-klubi, Tampere
  • 6.3. Cafe Tiljan, Flame Jazz, Turku
  • 22.3. Kansallisteatteri, Suuri Näyttämö, Helsinki

 

  • Verneri Pohjola, trumpetti
  • Aki Rissanen, piano
  • Antti Lötjönen, basso
  • Teppo Mäkynen, rummut
  • +Jussi Kannaste, tenorisaksofoni
  • +Ilmari Pohjola, pasuuna
  • +Iida Laine, sello

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *