Kari Ikonen Trio – Beauteous Tales and Offbeat Stories


ikonen

Pianisti/säveltäjä Kari Ikosen trion ensimmäinen levy Bright esitteli maailmalle harvinaisen monipuolisen modernin pianotrion – musiikissa yhdistyivät oivallisesti amerikkalaisen jazzin perinne ja eurooppalainen moderni ote kansainvälisiin vaikutteisiin Afrikasta ja Aasiasta. Uusi levy jatkaa lähtökohdista ja laittaa vielä vähän paremmaksi monipuolisten vaikutteiden määrässä.

Kansainväliset vaikutteet ovat yhä mukana bändin live-ohjelmistoa kuulleille tutuilla biiseillä – armenialaislähtöisen, nykyisin Tallinnasta käsin vaikuttavan basisti Ara Yaralyanin sovittama Astri Pes tuo tuulahduksen Armeniasta ja esittelee hienosti Yaralyanin kaunista melodiasoittoa – ehdottomia levyn kohokohtia; keikoilta tuttu on myös Ikosen sovitus Bollywood-sävelmästä Poorab Disa Se, joka on vahva todiste Ikosen lahjakkuudesta sovittaa yhteen kansainvälisiä kappaleita jazzin perintöön.

Ikosen omia vanhempia sävellyksiä uudelleen triolle sovitettuna on levyllä muutama nyt uusin kansainvälisin nimin: avausraita, komean impressionistinen L’Avant-midi d’Une Elfe oli Keijukki-nimellä jo 2001 Jazz-Emman voittaneella Karikko-levyllä ja The 4th Part of the Harbour Trilogy julkaistiin aiemmin 7 vuoden takaisella Oceanophonic -levyllä. Erityisesti Keijukki tanssii uusissa vaatteissaan lumoavasti.

Jazzin klassikkobiiseistä uuden tulkinnan saa Coltranen Countdown, joka näyttäytyy nyt kiireettömänä ja hillittynä paikoin jopa ‘aulabaarijazz’-henkisenä kontrastina alkuperäisen outorakenteiselle (rumpusoolo, harmoniaton fonisoolo, harmonia ja itse teema vasta viimeiseen puoleen minuuttiin ahdettuna) sähköjänis-bebop tykittelylle.

Uutena puolena levyillä trio esittelee laajalti entistä abstraktimpaa ja vapaampaa ilmaisua, jossa viimeisin Yrjö-palkittu, rumpali Markku Ounaskari pääsee loistamaan. Livenä tästä puolesta on kuultu vain kapeita kaistaleita, mutta nyt tunnustelevaa tunnelmointia on neljän kappaleen ajan – lyhyitä mutta kuulijaa haastavia hetkiä, ilmeisesti improvisoiden syntyneitä sillä sävellyskrediitit menevät näistä kaikille kolmelle.

Kuuntele näytteenä tästä Veritulppaani Soundcloudissa

Abstraktiuden kautta levy on ensilevyä Bright monipuolisempi, mutta myös haastavampi. Suunta jakanee mielipiteitä, mutta ainakin trio uskaltaa lähteä toisella levyllä uusiin suuntiin jota ei jazzin ystävä voine pitää huonona asiana – kokoonpanon asemaa maamme monipuolisimpien triojen joukossa vahvistuu tämän julkaisun myötä.

Uusi levy on kaupoissa Suomessa tänään perjantaina 6.2. Sitä myy ainakin Levykauppa Äx.

Trio on levyn julkaisun tiimoilta kiertueella seuraavasti:

  • Feb 06 2015 – Kari Ikonen Trio in Kajaani at Kaukametsä
  • Feb 07 2015 – Kari Ikonen Trio in Joensuu at Konservatorion sali
  • Feb 09 2015 – Kari Ikonen Trio in Nurmes at Hannikaisen Sali
  • Feb 14 2015 – Kari Ikonen Trio in Helsinki at Koko Jazz Club
  • Kari Ikonen, piano
  • Ara Yaralyan, basso
  • Markku Ounaskari, rummut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *