UMO Juhlii: Dizzy Atmosphere: UMO & Jukka Perko


perko_umo

UMOn 40. juhlavuosi jatkuu hienosti perusarvojen äärellä neljän konsertin verran tällä viikolla ja ensi maanantaina – kunnianosoitusvuorossa on ehkä UMOn historian kaikkien aikojen nimekkäin ulkomainen solistivieras, bebopin ja afro-kuubalaisen jazzin suurnimi Dizzy Gillespie, joka vieraili UMOn solistina 80-luvun alkupuolella kahdesti 1982 ja 1985. Luontevaksi solistiksi Dizzy Atmosphere -keikoille on saatu saksofonisti Jukka Perko jonka ura lähti käyntiin räjähdysmäisesti Perkon päästyä vasta 19 vuotiaana Gillespien 70th anniversary big bandiin.

Musiikin pääpaino oli 1940-luvulla ja hyvä niin sillä ainakin Jazzpossulle ja varmaan monille muillekin jazziin etupäässä levyjen kautta tutustuneille ennen LP-aikakautta tehty musiikki on jäänyt liian vähälle huomiolle ja näin livenä musiikki elää hienosti eloon vieläkin.

Kuultiin niin nopeampaa bebop-tykittelyä kuten Things to Come tai Ray’s Ideahitaampaa blues-fiilistelyä Doodlinin ja Round About Midnightin parissa ja vahvaa afro-kuubalaista rytmiikkaa Cubana Ben ja encore-biisi Mantecan kaltaisissa biiseissä.

Perko oli mies paikallaan niin hauskojen välispiikkien kuin erilaisiin tunnelmiin osuvien soolojen luojana – erityisesti mieleen jäivät pitemmin siveltimen vedoin vedelty Doodlin’in blues ja Mantecasta soolon seasta yhtäkkiä esiin pulpahtanut Dizzyn ehkä tunnetuin sävellys Night in Tunisia komeana soolosaksofonitulkintana.

UMOn riveistäkin nousi tänään poikkeuksellisen vahvoja sooloesityksiä – erityisesti pianossa Kirmo Lintisen tunnelmointi Round About Midnightin parissa ja Markus Ketolan herkullinen kuubalaishenkinen rumpusoolo mykistivät yleisön, mutta myös trumpetistit Mikko Pettinen ja Tero Saarti ja saksofonistit Manuel Dunkel ja Jouni Järvelä ansaitsevat erityismaininnan onnistuneista sooloista.

Väkeä oli keikalla ja sitä ennen järjestetyllä rupattelutilaisuudessa poikkeuksellisen hyvin kun ottaa huomioon varhaisen iltapäivän alkamisajan, myös yleisön vastaanotto oli haltioitunut – jazzin perusarvot selvästi kiinnostavat ja keikkaa voi pitää kaikin puolin suurena onnistumisena.

Kaksi mahdollisuutta vielä kokea Dizzy Atmosphere -ohjelmisto:

  • PE 27.2.2015 KLO 19.00 VUOTALO, HELSINKI
  • MA 2.3.2015 KLO 19.00 KOKO JAZZ CLUB, HELSINKI
Ennen konserttia Perko muisteli aikaansa Dizzyn bändissä runsaalle yleisölle
Ennen konserttia Perko muisteli aikaansa Dizzyn bändissä runsaalle yleisölle
  • Jukka Perko, alttosaksofoni
  • UMO

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *