Jazzpossun helmikuun soittolista


helmikuu

Tämän kuun diggailua ohjailivat erityisesti menneet ja tulevat keikat ja viime aikojen mainiot albumijulkaisut – herkkua riittää tänä vuonna molemmilla rintamilla.


Antonio Carlos Jobim – Brazil

UMOn ja Paquito D’Riveran keikalla käytiin myös brasilialaisissa tunnelmissa ja orastava kevätkin inspiroi kuuntelemaan letkeää brasilialaista musiikkia. Sen suuria nimiä on Antonio Carlos Jobim, joka tunnetaan kotimaassaan etupäässä säveltäjänä. Bossa nova -buumin aikoihin Jobim teki useamman levyn Yhdysvalloissa – niistä tunnetuimpia on Stone Flower jolta löytyy Brazil, jonka elokuvan ystävät saattavat tuntea myös Terry Gilliamin saman nimisestä elokuvasta Kate Bushin tulkitsemana.

Walter Wanderley – Summer Samba (Samba de Verao)

Suurimpia brassibuumin sinkkuhittejä oli Walter Wanderleyn 1966 ilmestynyt super-imelä easy listening pläjäys Summer Samba, jonka vetämänä Rain Forest -levy möi platinaa. Hittibiisiin tartuttiin nopeasti myös Suomessa – Ihanaa se ois oli Seija Simolan toinen single-levytys Aarno Ranisen orkesterin säestämänä vuonna 1967.

Os Cobras – The Blues Walk

Vähemmän viihteellistä brassijazzia edustakoon Os Cobras versiollaan Clifford Brownin tunnetuksi tekemästä Blues Walkista jonka Jazzpossun sukupolvi muistanee iäti Levyraadin tunnarina.

Vince Guaraldi Trio – Samba de Orpheus

Vince Guaraldin suurin anti Amerikkalaiselle populaarikulttuurille ovat varmastikin Tenavat-piirrettyjen rakastetut soundtrackit, mutta hänen suuri läpimurtonsa tapahtui hieman aiemmin. Guaraldi oli monen muun mukana kokeilemassa onneaan bossa nova -buumin aallonharjalla 60-luvun alussa ja levytti Jobimin ja Luis Bonfán elokuvamusiikkia Jazz Impressions of Black Orpheus -levylle. Yllättäen kuitenkin hitiksi ei noussut tässä kuultava brassiteeman mukainen Samba de Orpheus vaan sen b-puoli, Guaraldin oma sävellys Cast Your Fate to the Wind.

Jukka Eskola – From the Hot Afternoon

Pari vuotta sitten Suomessa omaa näkemystään bossasta julkaisi levyllisen trumpetisti Jukka Eskola. Suurin osa Orquesta Bossa -levyn materiaalista on Eskolan ja Teppo Mäkysen kynistä – brasilialaista alkuperää levyllä edustaa Milton Nascimenton From the Hot Afternoon.

Jukka Eskola Orquesta Bossaa on mahdollisuus kuulla pitkästä aikaa myös livenä 11.3. Espoossa Sellosalissa. Bändin seuraan liittyy tuolloin laulaja Cyrille Aimée.

Marius Neset – World Song, Pt. 1

Alkuvuoden kovimpia ulkomaisia julkaisuja on Marius Nesetin Pinball, jossa viime vuonna kahdesti Suomessa vieraillut norjalainen taituri esittelee hienoa uutta materiaalia.

Imperial Quartet – Country Joe

Maaliskuussa ahkerasti Suomea kiertää Vapaat Äänet -kiertueella ranskalainen Imperial Quartet pianisti Aki Rissasen Aleatoric-trion kanssa. Imperial Quartetin viimeisin levytys Slim Fat lupailee riemukasta musiikki-iltaa.

Kiertueen ohjelma:

Aleatoric
9.3. Kerava, Vapaaehtoisen Hyvinvointityön keskus klo 19 / järj. Kerava Jazz
10.3. Loimaa, Taidetalo klo 19
11.3. Tallinna (ei vielä vahvistettu)

Aleatoric & Impérial Quartet
12.3. Helsinki, Kanneltalo klo 19
13.3. Turku, Turun seudun musiikkiopisto klo 19
14.3. Salo, taidemuseo Veturitalli klo 19
15.3. Loviisa, Keskus Centralen klo 18
17.3. Joensuu, konservatorio klo 19 / järj. Jazzkerho -76 ry

Impérial Quartet
18.3. Ylivieska, Akustiikka klo 19
19.3. Raahe, Raaheen teatteri klo 19
20.3. Kuopio, OP-Jazzklubi klo 21
21.3. Kerava, Keravan kirjasto klo 15 / vierailijana Ousseynou Mbaye
22.3. Jämsä, Pokura klo 16

Antonio Sanchez – Almost Human

Helmikuussa jaettiin myös Oscarit ja jazzrumpalit olivat poikkeuksellisen vahvasti esillä. Neljä Oscaria – mukana parhaan elokuvan palkinto – voittaneen Birdmanin soundtrack koostuu kutkuttelevasti suurimmaksi osaksi rumpali Antonio Sanchezin soolorummuista. Tässä näytteenä soundtrackilta Almost Human.

Antonio Sanchez on tulossa myös oman Migration yhtyeensä kanssa Espoon April Jazzeille 24.4.

Max Roach – Drums Unlimited

Soolorumpubiisien klassikkomatskua löytyy kolmen raidan verran Max Roachin 1966 ilmestyneeltä Drums Unlimited -levyltä – tässä nimibiisi näytteeksi. Lienee vahvasti Sancheziakin innoittanut.

Justin Hurwitz, Tim Simonec – Caravan

Aihepiiriltään ulkoisesti jazzin maailmassa liikkuu Whiplash – tosin jazzväki on paljolti sanoutunut irti elokuvan antamasta raadollisesta kuvasta. Soundtrackin mielenkiintoisiin puoliin kuuluu se, että sillä soittavaa rumpalia (näyttelijä Miles Tellerin lisäksi, joka kylläkin soittaa itse suuren osan rumpumateriaalista) tai muita muusikoita ei ole julkisesti ilmoitettu – tätä arvoitusta on Twitterissä viime päivinä puinut mm. Bad Plus-pianisti Ethan Iverson 1. 2. 3. 

Tässä elokuvan musiikista näytteenä keskeinen klassikkoveto Caravan.

Buddy Rich – Winning the West

Rumpali Buddy RIchin henki on Whiplashissa vahvasti läsnä niin musiikissa kuin hengessäkin – Rich tunnettiin paitsi äärimmäisen teknisesti taitavana myös varsin äksynä tyyppinä.

UMO & Clark Terry – Shell Game

Suuri flyygelitorven pioneeri Clark Terry kuoli 21.2. diabeteksen komplikaatioihin kunnioitettavassa 94 vuoden iässä. Terry levytti 70-luvun lopulla UMOnkin kanssa Umophilos -levyllä. Levyn kahdesta Terryn sävellyksestä tässä Shell Game.

Clark Terry & Chico O’Farrill – Tin Tin Deo

Toisena näytteenä Terryn musiikista hieman latinalaisia sävyjä kuubalaisen bändinjohtaja Chico O’Farrillin kansssa tehdyltä Spanish Rice -levyltä. Tin Tin Deo kuultiin myös livenä tällä viikolla Helsingissä UMOn Dizzy Gillespie -tribuutissa, solistina Jukka Perko.

Dizzy Gillespie – Manteca

Tuon UMOn hienon tribuuttikeikan encorena kuultiin ainakin torstaina Kanneltalolla voimakasrytminen lattariklassikko Manteca.

Five Corners Quintet – Straight Up

Eero Koivistoisen kvartetin uusi levy on juuri saapunut kauppoihin. Kirjasto 10:n Kymppiklubin julkaisukeikalla kvartetti oli levyäkin kovempi – yksi hieno biisi levytettyjen ulkopuolelta oli Straight Up joka parhaiten muistetaan Five Corners Quintetin levytyksenä.

Jazzpospolita – Dobrze Jest Mieć Odznakę

Silmäilin Tallinn Music Weekin ohjelmistoa ja nimensä puolesta silmääni tarttui Jazzpospolita joka osoittautui mainioksi genrerajoja rikkovaksi raikassoundiseksi puolalaisbändiksi – tutustukaa!

Skalpel – Transit

Pitemmän linjan puolalaisia jazz-modernisteja ovat nu jazz-henkinen duo Skalpel jonka viime vuonna ilmestynyt uusin julkaisu Transit on nyt saatu Spotifyyn.

Olavi Louhivuori – Building Clouds

Spotifyyn ilmestyi helmikuun lopulla myös viime vuonna loppumetreillä tiensä Jazzpossun vuoden top 5 kotimaisiin levyihin raivannut Olavi Louhivuoren vahvasti electronica-vaikutteinen sooloprojekti Existence. Komeat dramaattiset kaaret toimivat nyt ehkä vielä paremmin kuin Oddarrang-bändin kanssa.

Oddarrang – In Oamok

Oddarrangista puheen ollen bändi on juuri kolmen kaupungin kiertueella Suomessa – tänään viimeisenä etappina Tampere – Tampere-talo kello 19. Keikkamateriaali tulee vielä etupäässä uusimmalta In Cinema -levyltä, Tampereella mukana myös musiikkia innoittaneet lyhytelokuvat – tässä kuitenkin edellisen levyn Cathedral komea lopetus In Oamok.

Big Blue – Deep Sea Travel

Joona Toivanen – Solace

Kiertueelle Ruotsiin maaliskuussa ovat lähdössä Big Blue joka saa seurakseen Joona Toivasen soolopianohengessä. Tässä tyylinäytteinä Jazzpossun ehdottomia suosikkeja Big Bluen tuotannosta – vahvasti vellova Deep Sea Travel ja Solace Toivasen Polarities-levyltä.

  • 10.3. Halmstad Jazzklubb
  • 11.3. Göteborg Brötz
  • 14.3. Tukholma Glenn Miller Café

Iiro Rantala – Smoothie

Eilen Emmagaalassa palkittiin varsinaisella Jazz-Emmalla Jazzpossunkin vuoden kotimaiseksi levyksi valitsema Mopon Beibe. Toisena tunnustuksena jazzin saralle osui Vienti Emma jonka sai ahkerasti ulkomaille musiikkiaan vievä Iiro Rantala.

Aki Rissanen // Jussi Lehtonen Quartet with Dave Liebman – Scriabin

Aki Rissasen ja Jussi Lehtosen Dave Liebmanilla vahvistetun kvartetin levy sai kansainvälisen julkaisunsa  – nyt Ozellalta saatavissa myös komea vinyyliversio – ja tupsahti samalla Spotifyyn kuunneltavaksi

Roy Ayers – The Ringer

Parit vähemmän ajankohtaiset klassikot vielä päätteeksi – vibrafonisti Roy Ayersia tuli kuunneltua alkukuusta enemmänkin. Ayers muistetaan ehkä parhaiten 70-luvun groovaavasta soul-r&b-disco akselille kurottaneista levyistään, mutta 60-luvulla ilmestyi vähän perinteisempääkin jazzia – avainjulkaisuna Virgo Vibes vuodelta 1967.

Bobby Hutcherson – Mtume

Ajattelin aluksi tähän pitempääkin spiritual jazz-koostetta, mutta ajankohtaiset aiheet täyttivätkin sitten parituntisen – komeaksi lopuksi kuitenkin väkevä klassikkobiisi Mtume  vuodelta 1971 vibrafonisti Bobby Hutchersonilta – ehdottoman kova meininki!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *