Liberty Ship levyjulkkarit Koko Jazz Clubilla


libertyship
Photo: Olli Sulin

Saksofonisti Esa Pietilän luotsaama Liberty Ship on edennyt matkallaan toisen levyn merkkipaaluun. Uuden levyn ilmestymistä juhlittiin eilen Koko Jazz Clubilla avant-gardempaa musiikkia esittelevässä Koko Loft -sarjassa pitkällä puolentoista tunnin setillä ennakkoluulotonta avant-gardea. Kuulijoita oli saapunut Kokolle sunnuntai-iltapäivänä mukavasti – salin puolen istumapaikat olivat suurin piirtein täynnä.

Nelikon musiikki elää vahvasti hetkessä, tunnelmasta toiseen siirtyen. Paljon on uuden etsintää, jännitettä ja arvoituksellisuutta – mutta kuitenkin jotenkin levollista ja hallittua, paljon on mukana malttia. Uutena elementtinä bändi on tuonut mukaan elektroniikkaa – levy on ensimmäisen tapaan tupla-CD, ensimmäinen levy sävellettyä ja täysin akustista toinen improvisoitua elektronisesti höystettyä, keikalla nämä puolet tosin sekoittuivat vapaasti. Elektronisuus ei tuonut mukanaan koneellisuutta vaan Aki Rissanen loihti läppäristään varsin murrettuja digitaalisia mausteita.

Saksofonistina Pietilä on harvasanainen, mutta sanoma on painavaa. Poikkeuksellisin soittotekniikoin Pietilä loihtii tenoristaan monipuolisia ääniä. Pianon ja elektronisten välineiden ääressä Aki Rissasella on bändissä suuri rooli kokonaistunnelman luojana – livesetissä hänelle annettiin pitkähkö soolopätkäkin sähköisissä sfääreissä seikkailuun. Rummuissa Olavi Louhivuori myötäilee toimintaa monipuolisesti eläytyen välillä päästäen soittamisen ilon valloilleen eläväisemmillä purkauksilla. Bassossa jylhänä ankkurina Antti Lötjönen todistaa jälleen kerran monipuolisuutensa suomalaisen jazzin yhdestä suurimmista luottomiehistä – komeasti toimii Lötjösen soitto avant-gardemmassakin ympäristössä kun missä häntä on yleensä kuultu.

Pitkien kaarien pohdiskelevampaa vapaamman laidan jazzia siis – taitavasti toteutettuna. Tuntuu että ensimmäisestä levystä bändi on vielä parantanut kulkuaan. Erittäin nautinnollinen ja monipuolinen pitkä setti – ei käynyt lainkaan tylsäksi.

Uusi levy on saatavissa kaupoissa 13.3.

Liberty Ship

  • Esa Pietilä, tenorisaksofoni
  • Aki Rissanen, piano, elektroniikka
  • Antti Lötjönen, basso
  • Olavi Louhivuori, rummut

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *