Elifantree Movers & Shakers levyjulkkarit feat. Splashgirl Lavaklubilla


elifantree

 

Jazzpossun tiistai-illan toinen etappi oli Kansallisteatterin Lavaklubi, jossa juhlittiin vuonna 2008 Young Nordic Jazz Comets -kilpailun Suomen osakilpailuvoitosta tunnetuksi tulleen Elifantreen kolmannen levyn julkaisua. Konsertti oli osa Pohjois-Euroopan kiertuetta norjalaisen pianotrio Splashgirlin kanssa.

Ensin lavalle nousi norjalaiskolmikko. Splashgirlin musiikki on hidastempoista, tunnelmallista, hieman painostavassa mielessä raskasta, mutta myös koskettavaa  – ehkä tunnelmasta kertoo jotain on, että paikoitellen pianisti Andreas Stensland Løwen pianokuvioista I Feel Like I Know Here –biisissä tuli mieleen Angelo Badalamentin Twin Peaks -soundtrack – mielenkiintoinen uusi tuttavuus!

Puolen tunnin trio-setin jälkeen Elifantreen jäsenet liittyivät joukkoon yksi kerrallaan – ensin rumpali Tatu Rönkkö joka heti nosti Andreas Lønmo Knudsrødin kanssa rytmiosaston intensiivisemmälle tasolle, sitten Pauli Lyytinen tenorisaksofoninsa kanssa ja saatiin kuulla hetki Lyytisen mainiota free-henkistä repäisevää puhaltamista joka on Elifantreen musiikissa siirtynyt sivummalle – hyvä että sitäkin saatiin settiin sillä Lyytinen on nuoremman polven parhaita vapaamman vasemman laidan fonisteja Suomessa. Kuusikon täydensi viimeisenä Anni Elif Egecioglu joka soitti alkuun jonkunlaista viulun ja sellon sukulaista.

Kahden bändin yhteenliittymät eivät aina toimi kummankaan yksikön erikseen saavuttamalla tasolla, mutta nyt bändi soi hienosti “vahvistettuna Splashgirlinä”, isompi miehitys jätti soittajille enemmän tilaa toimia ja hommahan kuulosti suoraltaan harjoitellun hienolta, ehkä aiemmat konsertit Ruotsissa ja Norjassa olivat jo hioneet yhteistyötä.

Hetken yhteistunnelmoinnin jälkeen koitti sitten Elifantreen aika soittaa uuden Movers & Shakers levynsä materiaalia. Bändi on tyyliltään nykyään lähinnä vahvasti elektronista omaperäistä indie poppia – Lyytinen on useammin saksofonin sijaan syntikoiden äärellä. Soundin määrittelevin tekijä on kuitenkin Egecioglun persoonallisesti kujeileva ääni joka hakee popin puolelta vertailukuvia Björkin ja Kate Bushin kaltaisista laulajista, mutta astuu vielä heistäkin askeleen Meredith Monkin tai Diamanda Galásin kaltaisten avant-gardempien äänitaiteilijoiden suuntaan vaikkakaan aggressiivisen äänenkäytön puolelle ei juuri mennä – tietty positiivinen hurmaavuus säilyy aina mukana.

Jazzin kentällä Elifantree on varsin omalaatuinen väriläiskä – crossover-suosiota voisi hyvinkin löytyä popimmistakin piireistä, toistaiseksi tosin keikkakalenterista näyttää löytyvän varsin perinteisiä jazz-paikkoja.

Loppuun vielä saatiin kuulla koko kuusikon soittoa – nyt Egecioglun laululla – ja toimihan se aika komeasti taas. Jos aiemmin Jazzpossu oli kuulevinaan Twin Peaksin sävyjä niin nyt käytiin musiikissa niin liki West Side Storyn Somewherea, että en usko sattumaksi – laulu vei tosin sitten taas musiikin johonkin ihan toiseen suuntaan.

Elifantreen voi ilman Splashgirlin tukea nähdä Helsingissä vielä toistamiseen tämän kiertueen aikana ensi keskiviikkona Juttutuvan Rytmihäiriöklubilla. Uutta levyä saa tilata Levykauppa Äxästä, Digeliuksen verkkokaupassa ei vielä näy, mutta bändin sivujen mukaan sitä sieltäkin puodista löytyy. Levystä on myös tulossa LP-versio 3.4.

Kiertue jatkuu seuraavasti:

 • 4th of March:               Philly Joe´s, Tallinn w/Splashgirl – 20:00
 • 5th of March:                Poppari, Jyväskylä w/Splashgirl  – 21:30
 • 7th of March:               TTT-klubi, Tampere w/Splashgirl – 22:00
 • 11th of March:               Rytmihäiriöklubi (Juttutupa), Helsinki – 21:00
 • 12th of March:               Bar Kuka, Turku
 • 13th of March:               Kuopio Jazzklubi – 21:30

splashgirl

Splashgirl

 • Andreas Stensland Løwe, koskettimet
 • Jo Berger Myhre, basso
 • Andreas Lønmo Knudsrød, rummut

Elifantree

 • Anni Elif Egecioglu, laulu ja koskettimet yms.
 • Pauli Lyytinen, tenorisaksofoni, syntetisaattorit, efektit yms.
 • Tatu Rönkkö, rummut, lyömäsoittimet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *