Elifantree – Movers and Shakers


elifantree

Vuoden 2008 Young Nordic Jazz Cometsista tunnetuksi tulleen Elifantreen kolmas levy Movers and Shakers karsii omaperäisen kolmikon ilmaisusta terävimpiä särmiä pois ja paljastaa entistä selkeämmin bändin pop-luonnetta. Trio tunnetaan vieläkin lähinnä jazz-piireissä, mutta musiikillisesti yllätykselliset improvisaatioelementit alkavat olla sen verran vähissä, että jos kuulisi levyn ilman mitään taustatietoja niin eipä varmaan moni arvaisi että bändi Suomen levykaupoissa ja keikkamarkkinoilla jazzin alle vieläkin luokiteltaisiin.

On bändillä toki rutkasti persoonallisuutta vieläkin – sen vahvin ilmentymä on laulaja-sanoittaja-multi-instrumentalisti Anni Elif Egecioglun omaperäinen kujeileva äänenkäyttö, joka erityisesti A Fool’s Paradise ja The Greatest of Them All päästetään valloilleen.

Musiikillisesti levyn soundi on oiva sekoitus elektronista poppia akustisin maustein – kellopelien ja lyömäsoittimien orgaanisempi kilinä tuo soundiin mukavasti inhimillistä tuntua. Paikoin Egecioglun istuessa pianon ääreen tunnelma tuo mieleen jo Tori Amosin musiikin. Pauli Lyytisen pääsoitinta saksofoniakin kuullaan miellyttävänä akustisena elementtinä, mutta repäisevimmät free-törinät jäävät tältä levyltä puuttumaan. Rummuissa ja lyömäsoittimissa Tatu Rönkkö liikkuu sulavasti niin konemaisempien electro-henkisten rytmien ja inhimillisten väritysten välillä.

Jazzkuvioissa Elifantree on pitkään ollut varsin poikkeuksellinen väriläiskä – indiepop -kehyksessä bändi ei ole samalla tavalla aivan omalla sektorillaan omaperäisyydessä, mutta pelkistetympi ilmaisu toimii ja bändi todistaa ettei ole pelkkää persoonallisuuden pintakuorta. Levyn kappaleista ainakin Jazzpossun suosikiksi nimittäin on noussut vilpittömän koskettava päätös Without You jossa bändin ilmaisu on ehkä yksinkertaisimmillaan ja muutenkin kokonaisuus tuntuu nyt vahvemmalta kuin edellinen vinksahtaneempi Time Out – veikkaan tällä hetkellä että uusi levy tulee saamaan osakseen merkittävästi enemmän soittoa kuin edellinen.

Oli musiikki sitten jazzia tai ei, niin kyllä sitä kelpaa kuunnella – toivottavasti bändin kautta tutkimusretkille pois mukavuusalueiltaan lähtevät kuulijat niin jazzyleisöstä kuin muualtakin.

Bändi on parhaillaan kansainvälisellä julkaisukiertueella. Kalenterista löytyvät vielä seuraavat paikat:

  • 11.3. Rytmihäiriöklubi, Juttutupa, Helsinki
  • 12.3. Bar Kuka, Turku
  • 13.3. Jazzklubi, Kuopio
  • 28.3. Unterfahrt, München
  • 23.4. Umå Jazzstudio, Umeå

Uutta levyä myy CD:nä Levykauppa Äx. Siitä on ilmestymässä myös LP-painos ensi kuussa. Vinyyliä voi ennakkotilata Bandcampista.

  • Anni Elif Egecioglu, laulu, koskettimet, sello, kellopeli
  • Pauli Lyytinen, saksofonit, koskettimet, kellopeli, efektit, balafon, aqua drum
  • Tatu Rönkkö, rummut, lyömäsoittimet, kellopeli

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *