Darcy James Argue & Sibis Big Band Musiikkitalolla


IMG_20150326_190813 (1)

Gregory Porter veti keskiviikkona keikalleen ehkä suuren yleisön, mutta Jazzpossun makuun viikon kiinnostavin jazzvieras Helsingissä oli kanadalaissyntyinen säveltäjä Darcy James Argue joka johti eilen Musiikkitalolla Sibis Alumni Big Bandia.

Jazzpossun tietoisuuteen Argue kohosi muutama vuosi sitten julkaistulla Brooklyn Babylon levyllä erinomaisen monipuolisena säveltäjänä joka ei kaihda musiikissaan monenlaisia vaikutteita balkan-meiningistä rock-rytmiikkaan,  kuitenkin ottaen myös täyden ilon irti big bandin harmonisista mahdollisuuksista.

Komeasti kajahti eilenkin keikka liikkelle Transit -biisillä – alkoi heti jalka vipattamaan kun iso bändi tuuttasi karstat pois eikä alkuhetken jälkeen tullut fiilistä antaa ohjaksia pois – turvallisesti herra Arguen kyvykkäissä käsissä oltiin koko setin ajan, satoi tai paistoi.

Argue on paitsi teknisesti lahjakas säveltäjä niin myös hieno taiteilijapersoona jonka kappaleiden aiheet vaihtelevat laajalla skaalalla – innoitusta oli haettu mm. rämäpäisistä joukkoliikennekokemuksista, Blackwater-palkkasotureista, the Bandin rumpali Levon Helmistä, unettomuudesta ja David Foster Wallacen Infinite Jestin alaviitteistä.

Lievää kankeutta Sibiksen alumneissa oli havaittavissa – materiaali lieni haastavaa haltuunotettavaa muutaman päivän harjoitusajalla – mutta kunnialla reilun tunnin konsertti hoitui ja komeaa oli kuulla Arguen musiikkia livenä. Sibiksen riveistä tärkeäksi kivijalaksi kohosivat kompista rummuissa vakuuttavaa jälkeä tehnyt Jaska Lukkarinen, bassossa Ape Anttila ja koskettimissa Kari Ikonen. Myös saksofonistesta onnistujina soolo-osuuksissaan jäivät mieleen Jusu Berghäll ja Teemu Takanen. Kaikista tärkeintä oli kuitenkin toimiva yhteissoitto joka vapautti nauttimaan upeista sävellyksistä.

Hienoa kulttuurityötä Sibiksen jazz-jengiltä, oli miten oli! Toivottavasti Darcy James Arguen hieno musiikki sai paljon uusia ystäviä vierailun mittaan.

Suosittelen seuraamaan Argueta myös Twitterissä – ehdottomasti hienoimpia jazz-persoonia siellä.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *