Jukka Perko & Iiro Rantala – It Takes Two to Tango


perko-rantala

Saksalaisen ACT -levy-yhtiön julkaisut jakavat mielipiteitäni kahtia. Toisaalta ACT julkaisee erinomaisen kuuloisia moderneja jazz-levyjä, mutta toisaalta paljon myös tyystin epäkiinnostavan oloisia levyjä. Yksi tällainen yleisesti olankohautuksia herättävä julkaisusarja on viime vuonna alkanut “Duo Art”, jossa ACT-perheen artistit duetoivat keskenään. Nyt kuitenkin suomalaisittain sarjassa ilmestyy huippumielenkiintoinen levy kun oman sukupolvensa ikoniset suurenkin suomalaisen yleisön tuntemat jazzhahmot Jukka Perko ja Iiro Rantala esiintyvät ensimmäistä kertaa samalla levyllä.

It Takes Two to Tangon brändäys on kaikin puolin kansainvälinen – kaikkien kappaleiden nimetkin on käännetty englanniksi (tässä arvostelussa tosin pitäydyn tutumpiin suomalaisiin nimiin) – mutta sisältö on niin supisuomalaisiin tuntoihin vetoava että kehtaan veikata kyseessä olevan jopa tänä Jean Sibeliuksen, Toivo Kärjen ja Olavi Virran juhlavuotena vuoden suomalaisin jazzlevy.

Duotulkintansa levyllä saavat mm. Minun kultani kaunis onMustasukkaisuuttaSiks’ oon mä suruinen, RomanssiRakastan sinua elämä ja päätteeksi löytyy peräti kaksi versiota Finlandiasta – Rantalan soolopianotulkinta ja duoveto. Mikä paperilla saattaa kuulostaa jo överiltäkin kansallisromantiikalta onneksi toimii oivallisesti vaativammankin jazzdiggarin makuun –  kaluttuihinkin kansallistunteen nostattajiin rakastuu levyn myötä uudelleen, jos nyt mitään kovin uusia näkökulmia ei avaudukaan. Vähän liian imelän siirapin rajamailla liikutaan, mutta jäädään hyvinkin rajan paremmalle puolelle. Kaksikon soitto on erinomaisen kaunista ja melodista. Vuoropuhelu toimii vaivattoman tuntuisesti, yhteissoitto on erinomaista ja silti molempien omat äänetkin tulevat vahvasti esille. Parivaljakon tulevista Suomen keikoista voikin turvallisesti odottaa yleisön rakastamia elämyksiä.

Kohokohdiksi levyltä ovat nousseet Perkon oma sävellys Tahdon, joka on jäänyt jo aikaisemmin Jazzpossun jonkunlaiseksi kestohitiksi Perko-Pyysalo-Viinikainen trio-levyltä Kuunnelmia noin kymmenen vuoden takaa ja Irwin Goodman tulkinta Tositarkoituksin joka perustuu Matti Johannes Koivun sovitukseen ja paljastaa reteän alkuperäisbiisin sydämestä äärimmäisen kauniin balladin – toimii muuten aivan älyttömän hyvin.

Levy ilmestyy ensi perjantaina 24.4. Levykauppa Äxästä onnistuu ennakkotilaus.

Levyn julkaisua voi oivallisesti juhlistaa Espoon Kulttuurikeskuksen Tapiolasalissa April Jazzeilla 25.4. – samassa konsertissa 70-luvulta asti vaikuttanut amerikkalainen fuusiojazzyhtye Oregon.

Myöhemmin tänä vuonna duon tulevia keikkoja on tiedossa Suomessa ainakin 2.7. Joensuun Musiikkijuhlilla, 11.7. Jyväskylän Kesässä, 31.7. Uudenkaupungin Crusell-viikoilla, 2.8. Tammisaaren Kesäkonserteissa ja 11.9. Espoossa Sellosalissa.

  • Jukka Perko, alttosaksofoni
  • Iiro Rantala, piano

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *