jaZZanti 26.5.: Rissanen/Strandberg/Herrala ja vuoden 2015 Erik Lindströmin apurahan jako


nummela-rissanen-trio

Eilinen jaZZanti -sarjan konsertti Laulumiehissä koostui Aki Rissasen johtaman uuden rummuttoman trion setistä ja nyt kolmatta toista kertaa myönnetystä vuosittaisesta musiikkiarkisto JAPAn yhteydessä toimivan Erik Lindströmin rahaston 2500 euron apurahan jaosta lupaavalle suomalaiselle jazz-muusikolle ulkomaanopintoja varten.

Rissasen triossa soittavat maestron lisäksi ruotsalaistrumpetisti Emil Strandberg ja moneen mukaan ehtivä basisti Ville Herrala. Kokoonpanon innoittajaksi Rissanen mainitsee saksofonisti/klarinetisti Jimmy Giuffren jonka rummuttomat triot loivat etenkin 50- ja 60-luvuilla pohjaa enemmän soittajille paljon vapauksia antavan, mutta free jazziin usein yhdistettävää kaoottisuutta ja aggressiivisuutta välttävän abstraktimman jazzin myöhäisemmälle kehitykselle.

Giuffren varhaisella svengaavalla ja leikkisällä folk-jazz biisillä lähdettiinkin liikkeelle ja siitä bändi ponnisti sitten ilmavan abstraktin omien sävellystensä maailmaan. Noin tunnin setissä kuultiin kiehtovaa ja intiimiä luovien muusikoiden vuoropuhelua – täydellisesti jaZZanti -sarjan henkeen sopiva kokoonpano.

Trion settiä seurasi illan virallinen osuus – Erik Lindströmin apurahan myöntäminen. Myös lauantaina 93 vuotta täyttävä maestro Lindström itse oli saapunut kunnioittamaan tilaisuutta läsnäolollaan. Tällä kertaa kunnian sai 1990 syntynyt rumpali Sami Nummela joka on viime aikoina tehnyt vahvasti tulemista jazz-soittajiemme kärkikaartiin. Muistan viime vuoden We Jazz -festareilla fiilistelleeni DJ ja Bassoradion Lauantaijatsit-host Pierre Ringwaldin kanssa Nummelan oivaa grooven tajua Ahvenlahti-Koivistoinen 3G Quintetissa ja tänä vuonna Nummela on paitsi soittanut poikkeuksellisia soolorumpukeikkoja myös mukana juuri ilmestyneellä mainiolla Mikko Sarvanne Hip Companyn ensilevyllä.

Jazz yhdistää sukupolvia - Erik Lindstöm ja Sami Nummela, ikäeroa 68 vuotta
Jazz yhdistää sukupolvia – Erik Lindstöm ja Sami Nummela, ikäeroa 68 vuotta

Palkinnonjaon jälkeen Nummela soitti vielä kaksi biisiä trion kanssa – kuultiin yksi Nummelan oma sävellys ja Duke Ellingtonin C Jam Blues. Jos rummuttomana trio oli ilmavan abstrakti niin Nummela toi mukaan aivan mahtavan svengin – meni kyllä tämän esityksen perusteella apuraha oikeaan osoitteeseen. Erityisesti C Jam Blues imi vahvasti mukaansa. Tuli näiden biisien perusteella mieleen, että Nummelasta saattaa olla kasvamassa seuraavan sukupolven Teppo Mäkynen – Jazzpossu jää innolla odottamaan tulevia suorituksia.

  • Aki Rissanen – piano
  • Emil Strandberg – trumpetti
  • Ville Herrala – basso
  • Sami Nummela – rummut

Konsertin äänitti YLE, joten se kuultaneen tulevaisuudessa sunnuntain Jazzklubi -ohjelmassa.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *