Jazzilta 16.6. Helsingissä – jaZZanti: Juhani Aaltonen & Iro Haarla Laulumiehissä ja We Jazz: Lukkarinen/Lötjönen+ mbarissa


Kesäisin normaali jazztarjonta hieman tekee tietä maamme runsaille jazzfestivaaleille, mutta vielä eilen saatiin nauttia runsaasta tarjonnasta kun kiinnostavia keikkoja oli Helsingissä enemmän mihin heti paikalle.

iro_junnu

jaZZanti: Juhani Aaltonen & Iro Haarla Laulumiehissä

Jazzpossun ilta alkoi hartaissa tunnelmissa kevätkauden viimeisessä jaZZanti-konsertissa Laulumiehissä jossa juhlistettiin Juhani Aaltosen ja Iro Haarlan uuden duo-levyn Kirkastus julkaisua.

Molemmat suomalaisen modernin jazzin omien sukupolviensa suurnimet tunnetaan nöyrinä ja vaatimattomina luonteina ja tämä heijastuu myös Haarlan uusissa sävellyksissä, joista monet pohjautuvat psalmeihin – nöyryyttä, kauneutta, vaikeuksien kohtaamista ja uuden voiman löytämistä musiikillisesti ilmaistuna. Paikoitellen musiikin hengestä ja asenteesta mieleen tuli säveltäjä Arvo Pärtin pyhä minimimalismi.

Haarlan piano loi kauniit kudelmat joiden päälle Aaltosen tenorisaksofoni ja huilut tulkitsivat melodiaa herkän kauniisti, mutta silti voimakkaalla tunteella. Vuosikymmenten kokemus soi puhaltimien äänessä.

Nöyryydessään väkevää musiikkia suomalaisen improvisoidun musiikin pitkäaikaisilta kärkitekijöiltä ja hieno päätös kevään jaZZanti-sarjalle.

irojunnu2

  • Iro Haarla, piano
  • Juhani Aaltonen, tenorisaksofoni ja huilut

lukkarinenlötjönen

We Jazz: Lukkarinen/Lötjönen+ mbarin terassilla

Jazzilta jatkui Kampissa mbarin terassilla, jossa We Jazz järjestää tänä kesänä neljä kuukausittaista klubi-iltaa – eilen vuorossa toinen kerta livebändinä Lukkarinen/Lötjönen+ jossa johtotehtävissä siis rumpali Jaska Lukkarinen ja basisti Antti Lötjönen.

Kokoonpanon plussaksi paljastuivat saksofonisti Mikko Innanen ja kosketinsoittaja Seppo Kantonen, joten kovatasoinen nelikko oli tarjolla melko runsaalle yleisölle viilenevässä tiistai-illassa. Ohjelmisto koostui jazzstandardeista – ainakin Lukkarisen mukaan ilman ennakkoharjoittelua – mutta kyllähän stankut komeasti kokeneilta ammattimiehiltä irtosivat.

Keikan aikana tein saman huomion rumpali Lukkarisesta kuin alkuvuodesta Digeliuksessa Hans Olding-Jaska Lukkarinen Quartetin keikalla – mieshän on aivan fantastinen perinteisemmässä pienyhtyejazz-meiningissä jatkuvasti elävästi ideoivana virtuoosimaisen taitavana, mutta erittäin tyylitajuisena rumpalina.

Lukkarinen on viime aikoina ollut näkyvimmin esillä vahvasti eri genreillä leikittelevissä projekteissa kuten Ricky-Tick Big Band & Julkinen Sana, Dalindèo ja Jukka Eskola Orquesta Bossa ja viime vuosien omissa projekteissaan oman trionsa kanssa ja NYConnectionissa mies on jättäytynyt nöyrästi enemmän taka-alalle, joten tämänkaltaista perusjazzrillailua räväkämmällä otteella ei ole kauheasti levyille tarttunut – oli erittäin mukavaa kuulla tätä puolta nyt livenä.

+-osasto Innanen/Kantonen on etupäässä tunnettu vahvasti avant-garden puolelle venyvistä projekteista niin duona kuin Innasen Innkvisitiossakin, mutta nyt pojat ottivat vaihteeksi asemat ihan laatikon sisäpuolelta ja kulkeehan se perinteisempikin jazzilmaisu komeasti. Keikan ehdoton huippuhetki oli kuitenkin vierailu avant-garden puolella viime viikolla edesmenneen Ornette Colemanin muistolle – Lonely Woman irtosi Kampin illassa suorastaan maagisesti.

Livekeikan jälkeen We Jazz DJ:t ottivat homman haltuun ja jazz kaikui pitkälle yöhön.

Seuraava We Jazz -kesäklubi mbarissa 21.7. livebändinä Verneri Pohjola X Tatu Rönkkö.

wejazz_mbar

  • Jaska Lukkarinen, rummut
  • Antti Lötjönen, basso
  • Mikko Innanen, saksofonit
  • Seppo Kantonen, koskettimet

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *