Tim Berne’s Snakeoil – You’ve Been Watching Me


snakeoil_ybwm

Vuonna 2013 Tampere Jazz Happeningissa edellisen levynsä tiimoilta vieraillut alttosaksofonisti Tim Bernen Snakeoil -yhtye on edennyt kolmenteen ECM -merkillä julkaistuun levyynsä. Bändi on kasvanut kvartetista kvintetiksi – uutena jäsenenä mukana on kitaristi Ryan Ferreira.

Uusi levy on jättänyt melko ristiriitaiset tunnelmat. Heti avauskappaleen Lost in Redding käynnistävä terävästi poukkoileva riffi toi vahvan “yet-another-Tim-Berne-album” -fiiliksen – olen diggaillut Bernen musiikkia noin 15 vuoden ajan ja jotkut hänen maneereistaan tuntuvat jo itseään toistavilta, tältäkin levyltä niitä löytyy, valitettavan kaavamainen jo moneen kertaan koettu tunnelma iskee useampaan kertaan.

Toisaalta levyllä bändin vahvuudet tulevat paremmin esiin kuin edellisillä Snakeoil-levyillä – yksi yleinen rakenteellinen tehokeino on abstraktimmin leijuvan soolo-osion jälkeen paluu vahvaan yhteissoittoon semmoisella vimmalla ja mukaansatempaavuudella että oksat pois, nämä suuret hetket ovat nyt iskevämpiä kuin ennen – Bernen avant-gardessa on melodista voimaa jossa sävellysten vahvuus säkenöi jäntevän soiton kanssa kilpaa.

Myös bändin soittajat onnistuvat. Kitaristi Ferreira istuu kokonaisuuteen luontevasti kuin olisi soittanut bändissä aina. Klarinetisti Oscar Noriega soittaa nyt ehkä paremmin kuin koskaan ennen yhdistäen hieman harvemmin kuultua avant-garde seikkailullisuutta klarinetin luontaiseen pehmeyteen. Pianisti Matt Mitchell soittaa usein varsin raskaalla kädellä, määrätietoisesti alleviivaten että bändin musiikki ei ole päämäärätöntä harhailua vaan vahvasti eteenpäin rynnivä monimuotoinen koneisto. Rumpali Ches Smith on lisännyt arsenaaliinsa patarummun joka tuo muutamaan biisiin oivaa dramatiikkaa.

Silti jää kalvamaan se vanhojen ideoiden toisto – jää tunne että Bernen kaltaisen melko syvällä avant-garde -tunnelmissa liikkuvan säveltäjän ei olisi hyvä näin paljon toistaa samoja kaavoja. Kuitenkin toisaalta paras Snakeoil -levy tähän mennessä ja bändi on parhaimpina hetkinä todella komeaa kuultavaa.

Uutta levyä voi tilata Levykauppa Äxän kautta.

  • Tim Berne, alttosaksofoni
  • Oscar Noriega, klarinetti, bassoklarinetti
  • Ryan Ferreira, kitarat
  • Matt Mitchell, piano, elektroniikka
  • Ches Smith, rummut, vibrafoni, lyömäsoittimet, timpani

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *