Mental Alaska Summer Jazz: Mette Rasmussen & Chris Corsano


rasmussen-corsano

Eilen Sörnäisissä Katri Valan kalliosuojan Vapaan taiteen tilassa pidettiin neljättä kertaa järjestetty vuosittainen Albert Aylerin syntymäpäivän tienoilla järjestettävä Mental Alaska Summer Jazz -konsertti. Tämän vuoden vieraiksi oli saatu kansainvälistä free jazz osaamista tanskalaissaksofonisti Mette Rasmussenin ja yhdysvaltalaisrumpali Chris Corsanon muodoissa. Yleisöä oli paikalla mukavasti istumapaikkoja enemmän.

Konsertti jakautui kahteen settiin – ensin duo esiintyi dekonstruoituna vuorotellen soolopätkissä ja jälkimmäisessä setissä sitten yhdessä duona.

Soolojen setti oli rauhallistempoisempaa soittimien fyysisten mahdollisuuksien tutkimista – Rasmussen loihti alttosaksofonista laajan skaalan erilaisia ääniä perkussiivisista napsuista kosteaan korinaan, Corsano etsi ääniä perkussiviisen paukkeen ulkopuolelta täydentäen rumpuja omalaatuisilla lyhyen klarinetin näköisillä puhaltimilla ja soittaen rumpujen kalvoja jousisoittimen lailla. Monipuolista ja vaihtelevaa tutkimusmatkailua – alkuperäisessä ohjelmassa soolosetit oli merkitty erikseen, mutta lyhyempiin pätkiin jaettu vuoropuhelu toimi mainiosti – lyhyemmät makustelut soittimien monipuolisista mahdollisuuksista pitivät kiinnostuksen hyvin yllä.

Todellisen voimansa duo näytti yhteissetissä. Kuulin Corsanoa livenä viime talvena Joe McPheen kanssa Supermassive-festareilla ja täytyy sanoa että nyt Rasmussenin kanssa intensiteetti oli aivan toisella tasolla. Rasmussen puhalsi sähäkästi ja Corsano soitti pyörremyrskyn lailla. Aivan huumaavaa menoa! Free jazz on usein pitkien katkeamattomien kaarien hallitsemaa, mutta soolosettien tavoin myös duo setti koostui lyhyemmistä pätkistä jotka vapaasta musisoinnista huolimatta tuntuivat vahvoilta kokonaisuuksilta ja dynamiikkaa riitti – luontevaa ja spontaania, mutta ehdottomasti hallitun oloista.  Varsin mainio free jazz -keikka kaiken kaikkiaan!

Chris Corsanon Suomen kiertue jatkuu seuraavasti:

Rasmussenilta ja Corsanolta on ilmestynyt myös toukokuussa uusi levy All the Ghosts at Once jota sai ainakin vielä Helsingin keikalta.

  • Mette Rasmussen, alttosaksofoni
  • Chris Corsano, rummut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *