Iiro Rantala – My Working Class Hero


iiro

 

Iiro Rantalan viimeisin sooloprojekti My Working Class Hero on kunnianosoitus John Lennonin musiikille. Aihe on turvallinen, mutta ei lainkaan helppo – itse muistan hyvin neljän vuoden takaa Bill Frisellin Lennon-tribuuttilevyn All We Are Saying… hirmuisena pettymyksenä joka hakee löperöydessään vertaistaan.

Onneksi kuitenkin Iiro onnistuu tehtävässä verrattomasti paremmin – melkoisen kuluneetkin Beatles-viisut kuten Help!Norwegian Wood, All You Need is Love ja In My Life ja ikiklassikko Imagine toimivat säveltäjän ja tulkitsijan vuoropuheluna. Alkuperäiset melodiat on säilytetty aina tunnistettavina ja etenkin näissä paremmin tunnetuissa kappaleissa vastapainona on Rantalan uusia persoonallisia ideoita, uutta harmonisointia ja lempeää sooloilua.

Vaikka kokonaisuuden kannalta vuoropuhelu alkuperäisen rakastetun materiaalin ja tulkitsijan henkilökohtaisen otteen välillä on oleellista niin levy on kuitenkin ehkä parhaimmillaan pysyessä lähempänä alkuperäistä materiaalia – tunnetummista biiseistä Womanin kauneus häpeilemättömän romanttisena tulkintana ja Happy Xmas (War is Over) vähän gospel-sävytteisenäkin anthemina ihastuttivat. Vähemmän tunnetut Lennonin soolobiisit Just Like Starting Over, Just Because ja Watching the Wheels nousevat suorastaan uudelle tasolle Rantalan tulkintoina.

Levy on pohjimmiltaan juuri sitä mitä konsepti lupaa – Iiro Rantala plays John Lennon – eikä ihan hirveästi sen enempää, mutta tribuuttina jossa yhdistyy onnistuneesti kunnioitus ja rakkaus alkuperäistä materiaalia kohtaan vahvaan tulkintaan jossa kuuluu soittajan oma kädenjälki se onnistuu erinomaisesti.

Uusi levy on tänään kaupoissa – Digelius , Levykauppa Äx

Digeliuksessa järjestetään tämän levyn ilmainen levynjulkistuskonsertti 17.9. kello 18.

Edellisen levyn tiimoilta Iiro Rantala on parhaillaan lyhyellä kiertueella Suomessa duona Jukka Perkon kanssa. Tänään kaksi konserttia Viapori Jazzeilla, ensimmäinen loppuunmyyty, toiseen muutamia paikkoja tätä kirjoittaessa, 9.9. Keravalla, 11.9. Espoossa.

Muista konserteista mainittakoon torstaina 3.9. triokokoonpanolla Iisalmessa ja 4.9. soolona Satasoitto-festivaaleilla Kokemäellä.

  • Iiro Rantala, piano

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *