Jazz on the Loose: Raoul Björkenheim eCsTaSy levyjulkkari – Out of the Blue


ecstasy

Kitaristi Raoul Björkenheimin isännöimän Bar Loosen Jazz on the Loose -sarjan syyskausi avattiin eilen komeasti eCsTaSy -kokoonpanon uuden Out of the Blue -levyn julkkarikeikalla.

Keikan perusteella ensimmäiseen levyyn verrattuna eCsTaSy suuntaan rohkeasti pelkistettyihin perusarvoihin – uutena elementtinä muutamassa biisissä oli vahvaa afrikkalaishenkistä hypnoottista rytmiikkaa ja toisaalta myös konstailemattomalla pentatonisjamittelulla oli vahvempi rooli. Björkenheimin soitto tavoitti vetävyydessään jotain oleellista sähkökitaran syvimmästä olemuksesta jonka jokainen tähän soittimeen teininä tarttunut varmasti tietää.

Jäi fiilis, että bändin ei tarvitse toisella levyllä todistella olevansa vakavasti otettava moderni jazz-kokoonpano ja enemmän tilaa saa nyt silkka soittamisesta naatiskelu – ei ollenkaan hassumpi suunta mielestäni – ensimmäisen levyn Jori Huhtalan vahvalla soololla alkava ja bassoriffin voimin rennosti mutta dynaamisesti jamitteleva biisi As Luck Would Have It sai nimittäin osakseen paikoittain jopa pakkomielteenomaista uudelleenkuuntelua.

Jo ensimmäisellä levyllä tämä kokoonpano toi hienosti esiin paitsi Huhtalan vahvoja solistin taitoja niin myös Pauli Lyytisen hienoa osaamista sopraanosaksofonilla ja ainakin eilisen perusteella molemmat ominaisuudet ovat jälleen komeasti esillä – Lyytinen soitti sopraanoa lähes maanisella intensiteetillä tuoden mieleen Dave Liebmanin otteet Milesin bändissä 70-luvulla. Uusia värejä kokoonpanon äänimaailmaan Lyytinen toi niin matalalla voimaosastolla jykevällä bassosaksofonilla kuin eteerisemmällä puolella puuhuilulla.

Vahva esitys – toisella levyllään eCsTaSy tuntuu löytäneen vahvoja puolia joita uusi materiaali korostaa entisestään.

  • Raoul Björkenheim, kitara
  • Pauli Lyytinen, saksofonit, huilu
  • Jori Huhtala, basso
  • Markku Ounaskari, rummut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *